Télen kevesebb a napsütéses órák száma, kevesebbet tartózkodunk a friss levegőn, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen ételeket fogyasztunk a téli időszakban. Az idény zöldségek fogyasztása egészséges, vitamindús forrás a szervezetünknek, amellyel megerősíthetjük a szervezetünket és elkerülhetjük a rendszeres megbetegedéseket. A téli egészséges étrend nem bonyolult és nem kíván hatalmas lemondásokat, csak át kell csoportosítani az ételeket.

Téli egészséges étrend alapja: rostdús reggelik

Reggelire összetett szénhidrátokból álló, rostdús reggeliket érdemes választani, amelyek hosszú időre eltelítenek. Ilyen a zabkása, ami sokoldalúan elkészíthető és turbózható is például fahéjjal, mogyoróvajjal, reszelt almával, hogy több vitamin kerüljön a téli reggelibe. 

A köles megfizethető alapanyag, rengeteg vitaminnal, ami nemcsak köretként működik jól, hanem édes kása is készíthető belőle reggelire.

Vitamindús levesek, de nem mindegy, hogyan

Télen a legtöbben jobban kívánják a leveseket, így nem is olyan nehéz beiktatni az étrendbe a tápláló leveseket. Arra figyeljünk, hogy sok zöldséggel készítsük, illetve jó sok csontot főzzünk bele (kiváló kollagénforrás). Viszont kerüljük a rántásos, tejszínes leveseket.

A cékla és a kelkáposzta most kiváló választás a levesekbe.

Fekete retek, paszternák és a többiek

A tipikus téli betegségek (különböző náthák és fertőzések) megelőzésében fontos szerepe van a zöldségeknek. A fekete retek nagyon hatásos  a már kialakult köhögés és torokgyulladás kezelésében, a sütőtök kiváló immunerősítő, a paszternák tisztítja a vesét és segíti az emésztőrendszer működését. Emellett  a brokkoli és a karfiol sem maradhat ki a téli klasszikusok közül, amelyek sok C-vitamin tartalmuknak köszönhetően erősítik az immunrendszert. 

A hideg időjárás kihívást jelent ugyan a friss zöldségek beszerzésében, de a fagyasztott karfiol és brokkoli ugyanolyan jó tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss.

Saláták téliesítve

A téli egészséges étrend része a nyers zöldség. A legtöbb zöldség nyersen fogyasztva a leghatásosabb vitaminbomba. Ezért télen is fogyasszunk friss zöldségeket, számos téli ízvilágú salátából választhatunk, amelyek szinte főfogásnak is beillenek. Reszeljünk répát, céklát és zellert a salátákhoz, adjunk hozzá sült sütőtököt és pirított tökmagot vagy diót. Igazi téli superfood.

Extra tipp: a legkiválóbb és legolcsóbb C-vitamin forrás a téli időszakban a csipkebogyó. Arról, hogy hogyan érdemes fogyasztani, itt írtunk részletesen.

Napi Spúrtipp

Kapcsolódó

Legfrissebb

4 olcsó okostelefon, amivel nem lőhetsz mellé

Van élet a több százezer forintos okostelefonokon túl is. Megnéztük, melyik a legjobb olcsó okostelefon 2024-ben, összegyűjtöttünk ismét 4 olcsó okostelefont. Hétfőn bemutatta az Apple...

Örülhetsz, ha szőlővel álmodsz – mennyire ismered a szüreti babonákat?

A szüreti időszak rengeteg izgalmat és hagyományt tartogat, amihez nem kevés babona és hiedelem is kötődik. Vajon mennyit tudsz ezekről a furcsa szokásokról és...

Kétszer többe kerül a magánbölcsi, mint a jogi egyetem

A magyar családok számára a gyermekek bölcsődei elhelyezése sokszor kihívást jelent, sok esetben ugyanis nem megoldható az állami bölcsődékben való elhelyezés helyhiány miatt. Ekkor...