A fogínysorvadás egy bakteriális eredetű betegség, amelynek előzménye a fogínygyulladás. Sokáig nem okoz tünetet és nem jár fájdalommal, de vannak árulkodó jelek. A folyamatot nem lehet visszafordítani, megfelelő kezeléssel azonban megakadályozható, hogy a probléma súlyosbodjon. Jobb a megelőzésre koncentrálni: a fogínysorvadás ellen házilag a helyes fogápolással tehetünk a legtöbbet.

Mi okozza a fogínygyulladást?

A fogínygyulladás (gingivitisz) a fogakat körülvevő ínyszövet gyulladása. Nem okoz fájdalmat, de a kivörösödött, fogmosásnál vérző íny, a kellemetlen lehelet és rossz szájíz intő jelek lehetnek. Az elégtelen szájhigiénia, a nem megfelelő fogmosási technika, a lepedék és dohányzás miatt alakulhat ki, de hormonális változások, bizonyos típusú betegségek, pl. leukémia, cukorbetegség, is okozója lehet. A fogínygyulladás végső szakaszában fogínysorvadás alakul ki, ami fogvesztéshez vezethet.

Hogyan alakul ki a fogínysorvadás?

Legfőbb kiváltó ok a rossz szájhigiénia, a rendszertelen fogmosás, a fogászati szűrővizsgálatok kihagyása, de a C- és D-vitamin, valamint az ásványi anyag hiánya miatt legyengült immunrendszer is szerepet játszhat a folyamatban. Bizonyos típusú szívgyógyszerek és genetikai okok is vezethetnek fogínysorvadáshoz.

A fogínysorvadás tünetei

A betegség előszobája az ínygyulladás. Ha a fogak felszínén lerakódó lepedék rendszeres és alapos eltávolítása elmarad, akkor előbb-utóbb fogkő alakul ki, ami további lepedékképződéshez vezet. A lepedék és a fogkő a szájban lévő baktériumoknak, amelyek az ínygyulladást is okozzák, kiváló táptalaj. Ha a gyulladást nem kezelik, átterjed a fogat tartó csontszövetre, ami a gyulladás hatására lebomlik.

Tünetei:

 • gyulladt, a fogmosás során vérző fogíny
 • kellemetlen szájszag
 • mozgó vagy mozgatható fogak
 • eredeti helyükről „elvándorolt” fogak

Hogyan előzhető meg?

Fontos a megfelelő szájhigiéniás szokások elsajátítása és alkalmazása, valamint a rendszeres, félévenkénti fogorvosi ellenőrzés. Szükség esetén fogkőeltávolítással, a tömések és koronák cseréjével, fogszabályozással is megelőzhető. A dohányzás elhagyásával is sokat tehetünk a kialakulása ellen.

Ha észleljük a tüneteket, akkor ne várjunk a fogorvos felkeresésével! A fogszövet visszahúzódása gondos vizsgálattal és röntgennel már korai stádiumban kimutatható, és ebben a szakaszban még gyógyítható, ha azt megfelelő szájhigiénia kíséri.

Fogínysorvadás ellen házilag: a helyes fogápolási szokások

Házilag elsősorban a fogínysorvadás megelőzésért tudunk tenni a megfelelő szájhigiénia kialakításával. Egy nap sem múlhat el fogápolás nélkül, de a napi kétszeri tisztításra, reggel és este feltétlen szüksége van a fogainknak. A kiegészítő eszközök használatával a 2-3 perces fogmosási idő kitolódik.

Milyen eszközökről van szó? Ajánlott fogselymet, fogköztisztítót és nyelvkaparót használni, segítségükkel a fogszuvasodás és ínygyulladás is megelőzhető. A helyes fogselymezésbe bele kell tanulni, mert ha rosszul csináljuk, akkor ahelyett, hogy eltávolítanák a plakkot, csak arrébb toljuk a fogak között vagy a fogínyünk alá. Másik gyakori hiba, hogy a fogselymet előre-hátra húzzuk, mint egy fűrészt. Ezzel nem távolítjuk el a plakkot, és még a fogínynek is ártunk. A helyes használatról itt egy videó. A fogköztisztító egyszerűen használható, itt egy bemutató. Kezdésként ezt a szettet ajánljuk. Emitt pedig egy remek magyarázat a nyelvkaparó használatáról (a felirat nem tökéletes, de a lényeg érhető).

Hogyan mossunk fogat?

Egy alapos fogápolás percekig tart, érdemes mérni az időt. Elektromos fogkefével erre nem kell figyelnünk, mert a beépített időmérő jelez, ha végeztünk. A helyes technika:

 1. Helyezzük a fogkefét félig az ínyre, félig a fogakra úgy, hogy a sörték az íny felé nézzenek, a fogkefe feje a fogfelszínnel negyvenöt fokos szöget zárjon be. Ezt a pozíciót kell fenntartanunk lehetőleg végig, a fog belső és felszínének tisztása során.
 2. Sikálás helyett körkörös mozdulatokat végezzünk. Enyhe nyomás mellett, 10-15 körkörös mozgást végezzünk egy fogkefe fejnyi területen.
 3. A fog koronai része felé (ínytől a fog felé) söprő mozdulatot végezzünk, így távolíthatjuk el végleg a fellazult lepedéket. Ha ezzel megvagyunk, akkor áthelyezhetjük a kefét a következő fogra-fogakra.
 4. A külső és belső felszínek után a rágófelszínt a szokásos módon súroljuk.

A helyes sorrend:

 • Alsó fogsor külső felszíne balról jobbra haladva.
 • Felső fogsor külső felszíne jobbról balra haladva.
 • Alsó fogsor belső felszíne balról jobbra.
 • Felső fogsor belső felszíne jobbról balra.
 • Alsó fogsor rágó felszíne balról jobbra.
 • Felső fogsor rágó felszíne jobbról balra.

Összesen 2-3 percet kell arányosan elosztani ezen a 3 (külső, belső, rágófelület) felszínen haladva. (Az elektromos fogkefe számol helyettünk.) A fogínysorvadás elleni védekezésben a megfelelő fogkrém kiválasztása is fontos tényező. Olyan fogkrém, ami meggyógyítja a fogínysorvadást, nem létezik, azonban olyan van, ami a megelőzésben, illetve az utókezelésben lehet a segítségünkre.

A fogínysorvadás megelőzésére ajánlott még a szódabikarbóna használata. Oldjunk fel egy kanálnyi szódabikarbónát egy pohár vízben, és dörzsöljük be vele az ínyünket, majd mossunk meg a fogat (fogkefével). Ez a sokoldalú és filléres szer elpusztítja a szájunkban lévő baktériumokat és segít megszüntetni a rossz szájszagot. Nem csodaszer, csakis a rendszeres és alapos fogápolás mellett van haszna.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...