Vannak fogászati ellátások, amelyek életkortól függetlenül térítésmentesen, azaz ingyen járnak, más ellátások támogatása életkorhoz igazodik. Kevesen tudják, hogy pontosan milyen ellátásokat vehetnek igénybe díjmentesen, de mindjárt mutatjuk a listát. Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy kinek jár ingyenes fogpótlás, illetve fogszabályozás – erre is válaszolunk.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) részletesen kifejti, hogy ki és milyen feltételekkel veheti igénybe a fogászati ellátást. Igyekszünk ebből a lényeget közölni:

Az egészségbiztosítás keretein belül működő fogorvosi ellátás két részből áll: az egyik a fogorvosi alapellátás, ami a megelőzést, a betegség korai felismerését szolgálja. A másik a szakellátás, idetartozik a szájsebészet, a fogszabályozás, a fogágy-betegségek kezelése, a gyerekek szakellátása. Ahogy írtuk, van olyan szolgáltatás, amit ingyenesen vehetünk igénybe, és olyan is van, ami az életkortól, állapottól függ.

Milyen fogászati ellátások ingyenesek?

Életkortól függetlenül támogatott fogászati ellátások:

 • sürgősségi ellátás,
 • szűrővizsgálat (meghatározott gyakorisággal, pl. 18 éves kor felett évente egyszer),
 • szakorvosi beutaló alapján góckutatás és más alapbetegségekhez kapcsolódó fog és szájbetegségek kezelése,
 • fogmegtartó kezelés (amalgám és esztétikus fogtömés foganként és fogfelszínenként, gyökértömés foganként évente egyszer, ellátási esetenként gyökérkezelés),
 • fogsebészeti ellátás,
 • fogkőeltávolítás,
 • ínyelváltozások kezelése.

Életkortól/állapottól függően támogatott fogászati ellátások:

A teljes körű fogászati alap- és szakellátás – a fogtechnikai költségek kivételével – az alábbi esetekben térítésmentes:

 • 18 éves korig,
 • 18 éves kor betöltését követően, a nappali rendszerű oktatás keretében köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben folytatott tanulmányok ideje alatt,
 • a várandósság megállapításától a szülést követő 90 napig,
 • 62 éves életkor felett.

Kinek jár ingyenes fogszabályozás?

A 18 éves kor alatti betegek esetében a fogorvosi munka térítésmentes, a fogszabályozó készülékek árához pedig támogatás kapható (ez az eszköztől is függ). A támogatás mértékét a NEAK közleményben teszi közzé az adott eszközökre vonatkozóan.

Kinek jár ingyenes fogpótlás?

18 év alattiak, 18. év betöltését követően nappali tagozaton tanulók és várandósság esetén: a kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkái ingyenesek, a technikai költségekhez támogatás kapható. Ennek mértékét szintén a NEAK határozza meg közleményben.

62 év felettiek esetén: a kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentesen jár (ingyen), a technikai költségekhez támogatás kapható. Mértékét a NEAK határozza meg.

Egyéb, speciális esetek

Üzemi baleset: Üzemi baleset következtében szükséges ellátás esetén a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közleményben feltüntetett kivehető és a rögzített fogpótlások fogorvosi munkája térítésmentes, a fogtechnikai eszközök árához pedig a tb támogatás alapjául szolgáló ár erejéig nyújt támogatást az egészségbiztosító.

Súlyos betegségben szenvedők esetén: Az arc, állcsont, illetve szájüreg fejlődési rendellenességében, daganatos vagy más súlyos betegségében szenvedők kivehető és rögzített fogpótlások, cisztaszűkítő és lágy- és kemény szövetpótlások orvosi munkáira térítésmentesen jogosultak, a technikai költségeket pedig szintén a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

Megváltozott munkaképességűek, közgyógyellátásban részesülők esetén: a kivehető fogpótlások fogorvosi munkáira térítésmentesen jogosultak, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig szintén a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

Mikor kell fizetni?

18-62 év közöttiek esetében: A 18. év feletti betegek a kivehető és rögzített fogpótlások fogorvosi munkáira teljes térítési díjat fizetnek, a technikai költségekhez nyújtott ártámogatást pedig a támogatott gyógyászati segédeszközöket kihirdető közlemény határozza meg.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...