A magas koleszterinszint általában nem okoz tüneteket, így sok ember nem is tud róla. Ajánlott rendszeresen elvégeztetni egy teljes laborvizsgálatot és koleszterinszint mérést, hiszen a korai felismerés segíthet megelőzni a súlyosabb egészségügyi problémákat. A koleszterin csökkentése természetes úton is lehetséges: az egyik leghatékonyabb módszer, ha az életmódunkon változtatunk.
A jó, a rossz és az össz
A koleszterinvegyületnek a laborvizsgálatok során három típusát, vagyis a koleszterinszintnek három összetevőjét különböztetik meg: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. A köznyelvben „jó koleszterinnek” nevezik a nagy sűrűségű (high density – HDL) koleszterint, „rossz koleszterinnek” a kis sűrűségű (low density – LDL) koleszterint.
Az LDL-koleszterin emelkedett szintje összefüggést mutat az érelmeszesedéssel, ezért kapta a „rossz” jelzőt, viszont jelenléte szükséges a szervezetben. Fontos tudni, hogy bizonyos koncentráció felett káros, de akkor nagyon is. A HDL-koleszterin az úgynevezett „védő” vagy „jó” koleszterin, mivel a véráramban keringő vagy az érfalban már lerakódott koleszterint is felveszi vagy visszaszállítja a májba, ahol lebomlik, ezzel pedig részt vesz az érfal védelmében.
Összkoleszterin: Ha túl nagy a koleszterinkínálat és a sejtek a rendelkezésre álló mennyiséget nem tudják felhasználni, az egyensúly eltolódik, és a felesleges koleszterin a perifériás vérben kering és az erek falában rakódik le. A lerakódott koleszterin következtében nő az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek és a stroke kialakulásának kockázata. A koleszterin elsősorban rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára.
Egészséges embereknél az összekoleszterin célértéke 5 mmol/l alatti, az LDL-koleszteriné 3 mmol/l alatti. Az összkoleszterin (vagy a laboratóriumi leleten totál koleszterin) értékei és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázta:
- Ajánlott érték: 5,0 mmol/l alatt
- Átlagos kockázat: 5,0 mmol/l
- Enyhén fokozott kockázat: 5,0 és 6,4 mmol/l között
- Fokozott kockázat: 6,4 mmol/l felett
A vérzsírok egyik nagy csoportja a koleszterin, a másik a triglicerid. A trigliceridek nem tartoznak a koleszterinvegyületek közé, ám a vérzsírok ezen komponensének határértékeit is figyelembe kell venni a laborlelet értékelésekor. Amennyiben az összkoleszterin és a trigliceridek szintje is magas, különösen fontos az életmódváltás.
Koleszterin csökkentése természetes úton
A magas koleszterinszint kezelésének és csökkentésének két alapköve van: az egészséges étrend és a testmozgást. Ezeket semmi sem pótolja, így a „csodatevő” táplálékkiegészítők sem.
Egészséges étrend: Olyan ételek fogyasztása, amelyek alacsonyak telített zsírokban és transzzsírokban. Ajánlott a magas a rosttartalmú élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák és hüvelyesek) beépítése az éttrendbe. A halak, például a lazac, a tonhal és a hering (ezek omega-3 zsírsavakban gazdagok) is javasoltak. A feldolgozott élelmiszerek, a cukros ételek és italok, valamint a vörös húsok is kerülendők.
Testmozgás: A rendszeres testmozgás segít csökkenteni a koleszterinszintet. Heti legalább 150 perc mérsékelt intenzitású aerob vagy 75 perc intenzív aerob mozgást célszerű végezni. Természetesen nem olyan könnyű életmódot váltani, ha alapbetegségekkel, rossz beidegződésekkel küzdünk, de éppen ebben segíthetnek a szakemberek.
Fokhagyma: A fokhagymában található allicin nevű vegyület segít csökkenti a magas koleszterin- és triglicerid szintet. Az allicin csökkenti az LDL- koleszterin képződését, megakadályozza, hogy a koleszterin lerakódásokat hozzon létre az erekben. Fogyasztható táplálékkiegészítő formájában, de egyeztessük az orvossal, mielőtt kúrába kezdenénk. A gyógyszer és gyógyhatású készítmények lehet rossz kombináció.
Zöld tea: Fogyasztásával csökkenthető az ártalmas LDL-koleszterin szintje. Hatása valószínűleg a benne található katekinnek tudható be, amely csökkenti a koleszterin felszívódását a bélben. A zöld tea antioxidánsokat tartalmaz, ami jótékonyan hathat a HDL- koleszterin szintjére.
Articsóka: Már régóta használják a koleszterinszint csökkentésre, de a máj és az epehólyag stimulálására is alkalmazzák. Az articsóka kivonata nemcsak csökkenti a koleszterin felgyülemlését a májban, de az epén keresztül növeli a koleszterin lebontását és kiválasztását is.
Fontos, hogy bár az életmódbeli változtatások segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, nem helyettesítik az orvosi kezelést, különösen súlyos esetekben vagy genetikai hajlam esetén. Az orvos tudja meghatározni a megfelelő kezelést és a szükséges gyógyszereket.
Mivel a koleszterin szintje örökletes tényezőktől is függ, érdemes már 20 éves kortól ötévente, 30 éves kortól pedig évente végeztetni teljes laborvizsgálatot és koleszterinszint-mérést.