A toszkán gasztronómia világhírű, pedig valamikor igazi szegénykonyha volt rengeteg káposztával, babbal, kukoricakásával és a híres sómentes toszkán kenyérrel. Ez a zöldségleves az egyik leghíresebb darabja a régió konyhájának, de falvanként, sőt, családonként változik hogy mi minden kerül bele.
A toszkán szegénykonyha egyik ikonikus fogása, filléres, laktató zöldségleves: a ribollita.
A bab, a káposzta és a zeller állandó elemek benne, akárcsak a száraz kenyér, amelyet régen sűrítésre használtak. Ha idegenkedünk az áztatott kenyértől, akkor mellé is kínálhatjuk pirítósként. Az eredeti változatokban sokszor kerül parmezánhéj a levesbe, ha akad otthon, akkor a paradicsommal együtt tegyük a fazékba.
Hozzávalók:
- 1 vöröshagyma
- 1 lilahagyma
- 2 nagyobb sárgarépa
- 1 fél zellergumó (kb. 25 dkg)
- 1 nagyobb krumpli
- 6 gerezd fokhagyma
- 5-6 húsos, sötét kelkáposztalevél
- 1 konzerv egész paradicsom
- 1 konzerv fehérbab
- 5-6 ek olívaolaj
- Só, bors
- 1 tk chili pehely
- 20 dkg nem túl friss kenyér.
A ribollita elkészítése:
- Kezdjük a zöldségekkel a zöldséglevest: vágjuk finomra a vörös- és lilahagymát, zúzzuk össze a fokhagymát, kockázzuk egyenlő nagyságúra a répát, a zellert és a krumplit.
- Csíkozzuk fel a káposztalevelet. Ha nagyon vastag a benne lévő ér, vágjuk ki.
- Egy nagyobb fazékban hevítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a hagymákat, a fokhagymát, a répát és a zellert.
- Főzzük 10 percig míg édeskésre sülnek a zöldségek, majd adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, szórjuk rá a chilit és öntsük fel 1,5 liter vízzel.
- Főzzük 20 percig, míg a zöldségek félpuhák lesznek, majd adjuk hozzá a felcsíkozott káposztát, és főzzük még10 percig. Az utolsó percekben adjuk hozzá a babot és forraljuk össze.
- A kenyeret szeleteljük fel és pirítsuk meg.
- Tegyük a tányér aljára, és merjük rá a forró levest.
- Jó étvágyat!
Igazi melegítő, tápláló, téli zöldségleves olcsó, szezonális, akár maradék alapanyagokból, ami melegítve talán még jobb, mint frissen!
Tipp: a levét egy kevés turmixolt babbal is sűríthetjük, így már tényleg nagyon kiadós lesz!