Egy jó ebéd lehetőleg teljes értékű, nem nehezít el, villámgyorsan elkészül, és még finom is. Öt tippünk ráadásul megfizethető, sőt, több közöttük kimondottan olcsó.
Finom és gyors ebédek
1.Vega és gluténmentes
Zellerkrémleves
4 főre
- 1 nagy zeller meghámozva, 2×2 centiméteres kockákra vágva 400 Ft
- 1/2 l tejszín 800
- ½ l alaplé (kb. 300 Ft)
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva 25 Ft
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva 30 Ft
- 1 ek olaj 20 Ft
- só
A zellert a 180 C fokos sütőben egy sütőpapírra terítve puhára sütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon aranybarnára pirítom. Az alapanyagokat összekeverem, turmixolom, ha túl sűrű, alaplével higítom.
Zöldborsófőzelék hatperces tojással
4 főre
- 500 g fagyasztott zöldborsó
- 1 evőkanál liszt (búza, fehér, teljes kiőrlésű, rizs, zab is megfelel)
- 1/2 l tej
- 1 ekanál liszt
- só
Az olajon világos aranybarnára pirítom a lisztet, fokozatosan, folyamatos keverés mellett felöntöm a tejjel. A tej legyen hideg! A keverés habverővel hatékonyabb. Amikor szép selymes, beleöntöm a fagyott zöldborsót és összeforralom. Sózom ízlés szerint.
A tojáshoz 8 db tojást forrásban lévő vízbe süllyesztek egy kanál segítségével, 6 percig főzöm, kiveszem, hideg vízben lehűtöm, hámozom, tálalom.
Zabpuding
4 főre
- 4 dl habtejszín
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 marék karakteres gyümölcs: eper, málna, erdei gyümölcs pürésítve, ha fagyasztott, akkor lecsöpögtetve és pürésítve
A habtejszínt behűtöm, majd a cukorral kemény habbá verem és beleforgatom a gyümölcsöt, rögtön tálalom.
2. Húsos és gluténmentes
Sütőtökkrémleves pirított baconnel
4 főre
- 500 g sütőtök belseje 2×2 centiméteres kockákra vágva 200 Ft
- 1/2 l tejszín 800
- ½ l alaplé (kb. 300 Ft)
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva 25 Ft
- 3 gerezd fokhagyma finomra vágva 30 Ft
- 1 ek olaj 20 Ft
- só
- 100 g bacon 300 Ft
A tököt a 180 C fokos sütőben egy sütőpapírra terítve puhára sütöm, a baconcsíkokat melléterítem és azokat is megsütöm. A vöröshagymát és a fokhagymát az olajon aranybarnára pirítom. Az alapanyagokat összekeverem, turmixolom, ha túl sűrű, alaplével higítom, baconnel megszórva tálalom.
Brassói aprópecsenye
4 főre
- 400 g sertésszűz, vagy ha gazdaságosabban akarod, pulykamell felkockázva
- 500 g burgonya felkockázva
- 8 gerezd fokhagyma finomra vágva
- sok frissen őrölt fekete bors
- sertészsír a sütéshez
- só
A krumplit bő zsiradékban -közepes lángon, kb. 130 C fokon- 15 percig sütöm, majd egy sütőpapírra kiszedve betolom a 180 C fokra előmelegített sütőbe, hogy kapjon még egy kis színt.
Amíg a krumpli a sütőben van, egy evőkanál zsírt hevítek egy serpenyőben, rádobom a húst, és magas lángon addig pirítom, hogy a hús színt kapjon és belül maradjon szaftos, az utolsó pillanatban adom hozzá a fokhagymát, nehogy megégjen.
Összerázom a krumplival és sok frissen őrölt fekete borssal tálalom.
Gesztenyepüré
4 főre
- 100 g gesztenyemassza
- 4 tasak vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín a gesztenyébe, 2 dl habtejszín a tálaláshoz
- só
A tejszínben felolvasztom a cukrot, kikeverem a gesztenyepürével és egy csipet sóval.
Hidegen, keményre vert tejszínhabbal tálalom.
3. Halas
Csicseriborsópüré majonézzel
4 főre
- 200 g konzerv csicseriborsó
- 200 g majonéz
- 2 ekanál mustár
- 1 gerezd fokhagyma pürésítve
- frissen őrölt fekete bors
- só
A csicseriborsót a levével, a mustárral és sóval pürésítem. Mehet bele több mustár. A majonézzel, bármilyen friss zöldséggel, savanyúsággal és pirítóssal tálalom.
A képen került bvele gy kis fekete szezámmag, azért a szín.
Rizssaláta szardíniával és citrommal
4 főre
- 200 g rizs (száraz tömeg) kétszeres mennyiségű vízben megfőzve
- 1 szardíniakonzerv (olívaolajos jobb)
- 1 fej vöröshagyma finomra szeletelve
- 200 g leveles spenót
- 1 ekanál cukor
- 2 citrom leve
- csilipaprika opcionális
A cukrot karamellizálom, rádobom a hagymát, pár percig kevergetve sütöm, felöntöm a citromlével, összeforralom.
Elkeverem a rizzsel, a hagymával/spenóttal, és a szardíniával, és az olajos magokkal tálalom.
Gyümölcshab
4 főre
- 2 dl habtejszín
- 2 tekanál cukor
- 1 marék karakteres gyümölcs: eper, málna, vegyes erdei, ha fagyasztott, akkor lecsöpögtetve és pürésítve
A habtejszínt behűtöm, majd a cukorral kemény habbá verem és beleforgatom a gyümölcsöt, rögtön tálalom.
4. Gazdaságos
Narancsos lencseleves
4 főre
- 200 g lencse (száraz súly) 260 Ft
- 1 db narancs meghámozva, a fele leve kinyomkodva, a másik feléből a gerezdek kihámozva a hártyából 150 Ft
- 1 ekanál cukor 20 Ft
- 2 ekanál mustár 20 Ft
- só
A cukrot karamellizálom, ráborítom a lencsét, felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi, sózom, ressre főzöm. Mustárral, narancslével ízesítem, belerakom a narancsdarabokat és összemelegítem.
Rizs, hagyma, gomba és sajt
4 főre
- 400 g rizs (szárazon mérve) 160 Ft
- 200 g gomba feldarabolva (lehet laska, csiperke, erdei is, ami akad jó áron) csiperke
- 1 nagy fej vöröshagyma finomra szeletelve
- 200 g nagylyukú reszelőn lereszelt sajt
- 1/2 dl olaj
- őrölt fekete bors
- só
A rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzöm. A hagymát és a gombát magas lángon megpirítom az olajon, összeforgatom a rizzsel és a sajttal.
Desszert: narancs!
5. Másik gazdaságos
Laskaleves laskával
4 főre
- 4 marék laska tészta
- 2 fej hagyma
- olaj vagy szalonnazsír
- 4 nagyobb krumpli vékonyra gyalulva
- 4 szál répa vékonyra gyalulva
- 200 g laskagomba felcsíkozva
- 1 zellergumó
- 2 l víz
- 1 ekanál tfűszerpaprika
- só
- egész bors
A tésztát és a gombát az olajon megpirítom, belerakom a felszeletelt hagymát, üvegesre pirítom. Megszórom a paprikával, felöntöm a vízzel, belerakom a borsot, répát és a zellert. 15 perc főzés után belerakom a vékonyra szelt krumplit és összefőzöm.
A legvégén megszórom zeller- vagy petrezselyemzölddel, a képen hatperces tojás is van benne a dúsítás végett.
Mac and cheese
4 főre
- 400 g rövid durumtészta (penne, fusilli, masni) fogkeményre főzve 400 Ft
- 200 g zsíros sajt nagylyukú reszelőn lereszelve trappista 1050 Ft
- frissen őrölt bors 50 Ft
- só
A tésztát kikeverem a sajttal, egyszemélyes kis mikrózható tálakba, vagy akár befőttes üvegbe rakom, és addig mikrózom, amíg a sajt megolvad. Borsozom, de csiliszósszal még jobb.
Banángolyó
4 főre
- 2 db érett banán
- 100 g kakaópor
- 5 dkg vaj
- 5 dkg durvára tört pörkölt kávé
- 1 csipet só
- cukor ízlés szerint
- 50 g zabpehelyliszt
A vajat a kávé kivételével elkeverem a többi alapanyaggal. Annyi zabpehelyliszttel sűrítem hogy éppen formázható legyen, vizes kézzel féldiónyi gombócokat formázok belőle és a kávéba hempergetem.