Gyerekkorunk kedvence másképp, a hamis túrógombóc

A túrógombóc mindenki gyerekkori kedvence. Mivel azonban az utóbbi időben a túró ára döbbenetesen magas lett, kétszer meggondoljuk, hogy egy bableves után összedobjuk-e még a családnak. Nem ciki a nagyanyáink praktikáihoz fordulni ilyenkor – hamis túrógombócra fel!

Ez a változat tulajdonképpen egy zsemlemorzsába forgatott, keményebb tejbegríz, némi túróval, ami kicsit lazábbá, remegősebbé teszi. Az egyes élelmiszerláncok sajátmárkás túrói között találunk egész szerény árú terméket, és ebbe a gombócba egy egész kevés is elég. A mennyiség egyébként emelhető, minél több a túró annál remegősebb, minél kevesebb a gríz, annál lágyabb az eredmény – csak arra vigyázzunk, hogy azért össze tudjuk állítani őket! 

Ráadásul ennek a verziónak előnyére írható, hogy pikk-pakk kész van, és nem kell a gombócokat főzőcskézni – szóval nemcsak a pénzünkön, de az időnkön is spórolhatunk!

Hamis túrógombóc tejbegrízzel

Pikk-pakk elkészül
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak egyszerű, gyors, klasszikus, túrógombóc

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 120 gramm búzadara
  • 150 gramm túró
  • 3 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 darab citrom héja
  • 0,5 dl napraforgó olaj
  • 50-80 gramm zsemlemorzsa

Tálaláshoz opcionális:

  • Tejföl
  • Porcukor
  • Lekvár

Elkészítés

  • A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a sima és a vaníliás cukrot, belereszeljük a citromhéjat, lassan, folyamatosan kevergetve beleöntjük a búzadarát, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
  • Ha kész, lehúzzuk a tűzről, megvárjuk, míg langyosra hűl, és belekeverjük a túrót.
  • Ha már hozzá tudunk nyúlni, akkor vizes kézzel gombócokat formázunk belőle.
  • Míg a gríz hűl, egy serpenyőben felolvasztjuk a napraforgóolajat, hozzászórjuk a zsemlemorzsát, és időnként megkeverve arany színűre pirítjuk.
  • Ha kész, a gombócokat a meleg morzsába forgatjuk, és tejföllel, porcukorral vagy málnaszörppel, esetleg lekvárral tálaljuk.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.