Tavaly augusztushoz képest idén nőtt egy kicsivel az összesített bolti forgalom, de ne gondoljuk, hogy annyira jól állunk anyagilag. Hajlamosabbak vagyunk az élelmiszereken takarékoskodni, mint az üzemanyagon – legalábbis a KSH számai alapján.

2,4%-kal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon idén augusztusban az egy évvel korábbihoz képest – számolt be a HVG a Központi Statisztikai Hivatal nyomán. Mint írják, ez a szám a megvásárolt áruk mennyiségét jelenti, nem az összesített árat (vagyis nem azért volt növekedés, mert minden drágult). Az is kiderült, hogy mennyit hagytunk a boltokban:

most, egy átlagos augusztusban több pénzt költöttek a magyarok vásárlásra, mint tavaly decemberben, a karácsonyi rohamban – ez viszont már a húsba vágó infláció hatása.

A lap kiemeli, az összesített bolti forgalom azért nőtt, mert azt felhúzta a benzinkutak forgalma: ez 18,4%-kal több volt, mint egy évvel korábban. Máshol már nem ennyire rózsás a helyzet (ha azt rózsásnak lehet nevezni, hogy a hatósági áras üzemanyagot úgy pufogjuk ki, mintha nem lenne holnap):

  • a forgalom az élelmiszer-kereskedelemben 2,4%-kal esett vissza,
  • a nem ételt áruló boltokban mindössze 0,5%-kal nőtt,
  • az „élelmiszer jellegű vegyes üzleteknél” (minden olyan bolt, ahol más termékek mellett élelmiszert is lehet kapni) 3,7%-kal visszaesett,
  • az étel-, ital-, dohányáru-szaküzletekben pedig 0,3%-ot nőtt.

Azaz, az emberek – félve a válságtól, nyögve az infláció alatt – spórolni kezdtek a mindennapi vásárlásokon.

Habár több pénzt hagyunk ott a kasszánál, sokkal kevesebb dolgot kapunk, mint tavaly.

(Nem hiába mondjuk, hogy az infláció az egyik legalattomosabb adó.) Nézzük részletesen azokat az üzleteket, ahol nem élelmiszert árulnak:

  • a használtcikk-üzletekben 6,2%-os forgalomnövekedést,
  • a könyv- és számítástechnikai boltokban 3,7%-osat,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,6%-osat,
  • a gyógyszertárakban és illatszerüzletekben 2%-osat mértek;
  • de bútorból és műszaki cikkből 0,8%-kal,
  • ruhából és cipőből 0,9%-kal kevesebbet veszünk, mint tavaly.

Az év első nyolc hónapjában összesítve 8,4%-kal nagyobb volt a forgalom, mint tavaly január-augusztusban. Ebből a benzinkutakon 28%-os növekedést mértek, az élelmiszerboltokban csak 0,9%, a nem ételt árusító üzletekben pedig 9,6%-os volt az emelkedés – írják.

Tegyük hozzá, hogy ez élelmiszerekre bevezetett kormányzati árstop sem segíti a magyarokat abban, hogy ne az étel spóroljanak: a 6 terméket (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, csirke far-hát, 2,8%-os tej) rendesen vadászni kell a boltokban, és ha csak nem üzletnyitásra megyünk, vagy járunk boltról boltra, egyre nehezebb beszerezni. Vagy vesszük a drágábbat helyette, vagy, ha már spórolás, inkább nem veszünk semmit – nade ezt meddig játszhatjuk el?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...