Sok helyen egyáltalán nem kapni a hatósági áras, 2,8%-os tartós tejet – számolt be az RTL Híradó. A csatorna nézői több helyről küldtek felvételt a boltok üres polcairól, vidéki vásárlók is erről panaszkodtak.

Nem erről volt szó!

Az RTL emlékeztetett, amikor a kormány januárban több alapvető élelmiszer mellett a tavaly októberi áron rögzítette a 2,8%-os UHT tej árát, azt is előírta, hogy ugyanannyit kell belőle tartani, mint korábban. Sőt, maga Orbán Viktor miniszterelnök mondta, „ezekből az árukból mindig kell lennie a polcon. Azt nem lehet megtenni, hogy miután alacsony az ár, nem tartanak ilyen terméket”.

Gond csak akkor van, ha a kereskedő sem kap.

Például a Baranya megyei Diósviszló kis boltjában is csak a drágábbat találják meg a vásárlók. A helyi bolt tulajdonosa, Balogh-Gál Erika szerint a nagykereskedőknél nincs belőle, a multiknál pedig ők is csak üres polcokat találnak.

A Tej Terméktanács szerint a nagy kereslet lehet a hiány oka, mert az árstopos tejből már 70%-kal többet adtak el, mint tavaly.

„Elképzelhető, hogy a vásárlói igények olyan magasak, hogy időnként logisztikai fennakadások lehetnek. Egyértelműen az látszik, hogy óriási az igény a fogyasztók részéről, és az is látszódik, hogy ez a tejkategória kannibalizálja más fogyasztói folyadéktej kategóriák eladásait” –  fogalmazott Harcz Zoltán, a terméktanács ügyvezető igazgatója.

A drágulás nem állt meg.

Mindeközben a KSH szerint egy év alatt közel 55%-kal nőtt a tejtermékek ára. Az árstopos, 2,8%-os tartós tej átlagára augusztusban 281 forint volt, a pasztőrözött 2,8%-os tejért viszont átlagosan már 414 forintot kell fizetni.

Az élelmiszerek árstopja október 1-jéig marad érvényben, a kormány legkésőbb a jövő héten dönt arról, fenntartja-e utána is. Persze ideig-óráig rögzíteni lehet az árakat, csak amikor vége lesz, akkor fog fájni. És minél később, annál jobban.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Húsvétkor milyen idő lesz? Mindenre is készülj fel

Hogyan tervezzünk a hosszú hétvégére és az ünnepekre? Nemrég még azt mondták, hűvös, esős és felhős időre készüljünk, most pedig elvileg olyan időjárásra számíthatunk,...

Mennyibe kerül a fővárosi piacokon a minőségi húsvéti sonka? Megnéztük helyetted

A sonka ugyanúgy hozzátartozik a húsvéthoz, mint a tojás, a kalács, na, meg persze a vendégváró finomságok. Aki még nem szánta rá magát a...

Mikor jön a családi pótlék áprilisban? Megérkezik az utalás húsvétkor?

A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos,...