Olvasónk azzal fordult hozzánk, hogy hiába keresi Borsod megye egyik kisvárosi Coop üzletében a hatósági áras tejet, hetek óta nem lehet kapni. Az üzletlánc szerint azért nincs, mert gyorsan elfogy. Na de ennyire és mindig?

Mint ismert, a kormány az év végéig kitolta a már többször hosszabbított élelmiszerár-stopot. Ez azt jelenti, hogy a hét árstopos terméket – köztük az 2,8% zsírtartalmú UHT tejet – továbbra sem adhatják az üzletek drágában, mint tavaly október 15-én. Korábban már írtunk arról, hogy a hatósági áras tartós tej hiánycikknek számít, több vidéki településen és a fővárosban sem egyszerű hozzájutni. Ebben a kisvárosban is ez a helyzet.

Hiányzik az olcsó tej a kisvárosiaknak

A kisvárosban, aminek nevét olvasónk kérésére nem közöljük, két Coop található. Olvasónk megelégelte, hogy az általa felkeresettben már egy ideje (napok sőt, nem túlzás azt mondani, hogy hetek – így fogalmazott) nem tud az ártopos tejből venni, ezért panaszt írt a Coopnak. Az e-mailben kifogásolta, hogy nincs a termékből, és arra is rákérdezett, miért nem lehet 300 forint alatt kapni UHT tejet egyik helyi üzletükben sem. Mint írja, a „lakosok felháborodása ellenére” sincs olcsóbb. Olvasónk szerette volna megtudni, mi ennek az oka, és azt, hogy mikor fogják orvosolni a problémát.

A kereskedők ráfizetnek, nem éri meg

Boltonként eltér, mennyi volt tavaly októberben a 2,8%-os UHT tej ára. A nagyobb üzletláncokban, hipermarketekben nagy valószínűséggel olcsóbban adták, mint a vidéki kisboltokban. Így fordulhat elő az, hogy míg a multi 209 forintért árulja a terméket, addig egy kistelepülés sarki ábécéje 270 forintért. Tegyük hozzá, ennél a beszerzési ár – az élelmiszeripar átadási ára – jóval magasabb, az ebből fakadó veszteséget pedig a kormány nem téríti meg a kereskedőnek. Röviden, az üzleteknek egyáltalán nem éri meg árulni a hatósági áras termékeket. Ettől függetlenül kötelező.

A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Visszatérve a kisvárosi Coopra: az üzletlánc azt válaszolta olvasónknak, hogy az előírásoknak megfelelően értékesítik az árstopos termékeket. Ha nincs a hatósági áras 2,8%-os UHT tejből, akkor azért nincs, mert elkapkodják, akárcsak más üzletekben. Hozzátették, hogy náluk tavaly októberben 269 forint volt a legolcsóbb 2,8%-os tartós tej, ezt most is ennyiért árulják.

Az üzletlánc ugyanakkor elismeri, hogy egyre növekvő veszteségeik miatt nem tudják teljesíteni a teljes vásárlói igényt. Ez nagyjából ennyit tesz, hiába keresik sokan pl. a hatósági áras tejet, a boltnak nem éri meg az előírtnál többet árusítani. Ha rosszhiszeműek lennénk, akkor az üres polcok, a felháborodott lakosok miatt arra köveztethetnénk, hogy nem gyorsan fogy a termék, hanem egyszerűen nincs is. De nem vagyunk.

A valóság az, hogy 269 forintnál nincs olcsóbb tej a településen. Abból is olyan kevés van, hogy olyan, mintha nem lenne. A hatósági árral gyakorlatilag kitörülhetjük, hiszen minden más termék ára folyamatosan és egyre durvábban emelkedik.

Vigyázz, kész, időutazz!

Árstop ide, árstop oda, olcsóbban sehogy sem jövünk ki. Mert vagy már kora reggel sorban állunk, és remegve várjuk az árut, mint nagyanyáink a szocializmus derekán, vagy megvesszük, ami marad: a drágábbat.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...