Omlós, vajpuha kovászos kakaós csiga, ami még másnap is tökéletes

Sokan azt hiszik, a kovász kizárólag kenyérhez való, és ha valaki édes tésztába rakja, az már szentségtörés. Pedig ez egy hatalmas tévedés! A kovász nem válogat: ha jó kezekbe kerül, ugyanúgy elboldogul egy finom, puha kovászos kakaós csiga tésztájában is. Sőt, ettől lesz még jobb: illatosabb, tartósabb, mint a szupermarketekben vagy albán pékségekben vett társaik.
A kovászos kakaós csiga nem gyors, de megéri
Nem fogom szépíteni, ez nem a 30 perces instant sütemény, amit csak bedobsz a sütőbe a fagyasztóból. De aki már csinált kovászos tésztát, az tudja, hogy pont ez benne a szép. Meg kell várni, amíg a kovász életre kel és közben az egész lakás megtelik azzal a tipikus, édes-savas illattal, ami összetéveszthetetlen mással. A kovászos kakaós csiga nem rohan sehova, cserébe annyira puha lesz, hogy másnap is friss marad (ha egyáltalán marad belőle addig). (Arról pedig szívesen írok majd egy másik cikkben, hogy hogyan lehet a kovász ‘savanyúságmentes’. Ha érdekel valakit.)
Így készül a kovászos kakaós csiga – extra egyszerűen
Kell hozzá kb. 100 g aktív kovász, 200 ml langyos tej, 1 tojás, 70 g cukor, 50 g olvasztott vaj, egy csipet só és kb. 400 g liszt. Ezeket összegyúrod és hagyod, hogy a tészta magától megkeljen. 4-6 óra alatt szépen megduplázódik. Kinyújtod, megkened olvasztott vajjal, megszórod kakaóporral és cukorral, feltekered, felszeleteled és egy tepsiben újra keleszted még egy órát. 180 fokon kb. 25 perc alatt megsül. Amikor kész, a kovászos kakaós csiga teteje enyhén ropog, belül viszont foszlós és illatos. El ne felejtsd meghinteni a tetejét egy kis extra porcukorral!

Egyéb kérdéseid lennének sütéssel kapcsolatban? Valami soha nem sikerül a konyhában és nem tudod, hogy hol lehet a probléma? Ingyenes ügyfélszolgálatunk ebben is segít! Keresd munkatársainkat bizalommal!
Miért éri meg ezzel pepecselni?
Mert a kovászos kakaós csiga nemcsak finom, hanem természetes is. Nincs benne élesztőpor, adalék vagy gyorsító: csak liszt, tej, vaj, kakaó meg egy kis szeretet. A kovász ráadásul igazi jolly joker: javítja az emésztést, lassítja a szénhidrátok felszívódását és sokkal kímélőbb a gyomornak, mint a sima élesztős tészták. Nem beszélve arról, hogy a kovászolás során keletkező természetes savak és baktériumok segítenek lebontani a glutént és a fitinsavat, így a kovászos kakaós csiga nem csak finomabb, hanem sokak számára könnyebben emészthető is. Ha pedig kicsit diétásabbra vennéd a figurát, édesítőszerekkel és teljes kiőrlésű liszttel is működik: a kovász ebben is segít. Szóval igen, a kovászos kakaós csiga lehet egyszerre bűnösen finom és meglepően tudatos választás is.