Minden nudlik és gombócok legjobbika Babi néni konyhájából – sósan vagy édesen is készítheted, tuti elfogy

A krumpli és liszt még mindig a legolcsóbb alapanyagok közé tartoznak, és elképesztően sokféle ételt készíthetünk ebből a két összetevőből.

Vannak köztük, ami a magyar konyhára jellemző, van benne sok olyan, ami a régióban is nagyon népszerű, de például az olasz konyha egyik legnépszerűbb fogása, a gnocchi is ebből a két egyszerű alapanyagból áll.

Akrumpli és liszt párosából a gnocchi mellet lehet gombóc, dödölle, nudli, krumplis pogácsa, krokett, de van, aki a masszát kinyújtja felvágja, és forró olajban süti ki. Ha a krumplit nem megfőzzük, és összetörjük hanem például reszeljük, akkor még több eredményt kapunk – kitárul a tócsnik varázslatos világa – de most egyelőre maradjunk a főtt krumplis változatnál, hiszen a fent felsorolt ételek jó része elkészíthető, ha jól bánunk a tésztánkkal. Hogy utána főzzük, tepsiben vagy olajban sütjük, édesen vagy sósan kínáljuk, az már csak a hangulatunktól és az ízlésünktől függ!

A gnocchi, nudli, gombóc és a krokett tulajdonképpen ugyanabból a krumpli és liszt alapú tésztából készül – bár van, hogy az olaszok tesznek hozzá egy tojást is, de ez egyáltalán nem szükséges – a tepsi krumplis pogácsához kicsit több liszt kell, különben sosem sül meg, a dödöllének pedig más a technikája, de ha követünk pár alapszabályt, mindjárt 4 ételhez értünk, amit még vagy 8 módon készíthetünk!

Kérdése van a receptekkel kapcsolatban? A Hóvége ügyfélszolgálata megválaszolja: ingyenesen, két nap alatt!

Jótanácsok a tésztához:

  • Magasabb keményítő tartalmú, vagyis „öreg” krumplival dolgozzunk (a kereskedelemben C-típusúnak hívják), hogy ne kelljen túllisztezni – mert akkor túl kemény lesz a tésztánk!
  • Forrón törjük össze, különben darabos lesz a krumpli!
  • Ne használjunk botmixert, mert nyúlós lesz a krumpli, használjunk krumoplinyomót vagy szitát!
  • Várjuk meg, amíg a krumpli kezelhetőre hűl, különben túl sok lisztet vesz fel – és kemény lesz a tészta!
  • Ne készítsünk többet, mint ami 1-2 nap alatt elfogy, mert ez a tészta nem bírja jól a fagyasztást, kiolvasztáskor nyúlós és ragacsos lesz!

A már elkészült tésztából lehet:

  • Gombóc – barackos, lekváros, szilvás. Ez esetben piriított morzsa kell mellé.
  • Nudli: sósan tejföllel, szalonnával, pirított hagymával, vagy szószsos húsételek mellé köretnek. Édesen morzsába forgatva lekvárral vagy fahéjas-cukros tejföllel.
  • Gnocchi: a legegyszerűbb változata olvasztott vajjal és zsályával készül, de Észak-Olaszországban gulyáshoz adják. Tejszínes, sajtos mártások is nagyon mennek hozzá!
  • Krokett: hosszúkás, ujjnyi darabokra vágva, forró olajban kisütve a vadas legjobb barátja! (Észak-Olaszországban vékony, hosszú csíkokat vágnak belőlem, olívaoljban kisütik és fahéjjal tálalják, farsangkor.)

A legjobb dolgok, amit krumpliból és lisztből kihozhatunk

Alaprecept
Recept nyomtatása
Fogás desszert, Főétel, köret
Konyha magyar, olasz, osztrák
Kulcsszavak burgonya, liszt
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 20 perc
Teljes idő 40 perc
Adag(ok) 4 főre

Hozzávalók

  • 75 dkg lisztes fajtájú burgonya
  • 30-35 dkg finomliszt
  • 1 csipet só

Elkészítés

  • A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük.
  • Ha kész, összetörjük, kicsit állni hagyjuk, hogy gyorsabban hűljön.
  • Ha a krumpli kicsit hűlt hozzáadjuk a lisztet és gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Erősen lisztezett deszkára tesszük, és ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle.
  • Ujjnyi hurkákat sodrunk belőle, és tetszés szerinti méretekre vágjuk (gnocchinak kisebb, dundibb, nudlinak, krokettnek hosszabb vékonyabb az ideális).
  • Nudli és gnocchi esetében gyöngyöző vízbe tessszük úgy, hogy legyen köztük hely, pár perc után pedig megrázzuk az edényt. Ha krokett készül, forró olajba helyezzük őket.
  • Ami feljön a víz felszínére az kész van, szűrőkanállal kiemeljük és leszűrjük. Ha olajban készül, papírszalvéta szedjük szűrőkanállal.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Haszonélvezeti jog és tulajdonjog – 10 tévhit, amit tudnod kell a haszonélvezeti jogról

Mikor erősebb a haszonélvezeti jog és mikor a tulajdonjog? 10 gyakori tévhit, amit tudnod kell a viták elkerülésére.

Eddig adómentes a SZÉP-kártya: 15% adót számolnak fel a határidő után

Nem biztos benne, meddig használhatja fel az egyenlegét "büntetés" nélkül? Segítünk!

Penészes a fal, húz a hideg? Így szüntesd meg a hőhidat

Ha érted, miért és hol hűl le a fal és csapódik le a pára, már kis változtatásokkal is sokat javíthatsz a lakás komfortján.

Ki veheti fel az elhunyt utolsó havi nyugdíját és hogyan? Mutatjuk az összes tudnivalót

Nem csak az elhunyt utolsó havi nyugdíja körül sok a bizonytalanság, gyakran az is kérdés, be kell-e jelenteni valahol a halálesetet.

Mennyi idő alatt megy ki egy pohár sör és egy pohár bor? Táblázatban mutatjuk testsúly szerint

Saccolni lehet vele, de az életünket ne bízzuk az alkoholszint kalkulátorra.