Isteni szőlőszörp Borbás Marcsi módra: kipróbáltuk, ez mindent visz

Leteszteltük hogyan történik a szőlőszörp készítése házilag és szeretnénk megosztani a tapasztalatokat. Kevés hozzávaló, isteni eredmény- viszont úgy látjuk, hogy bolti szőlőből nem biztos, hogy megéri nekiállni.
Akinek van szőlő a saját kertjében és már azt sem tudja hova tegye, meg kinek osztogassa, annak nagyon megéri szörpöt készíteni belőle. Mivel 1 liter kipréselt szőlőlé szükséges a szörp elkészítéséhez, ezért én bolti szőlőből nem készíteném újra. A “nagy könyv” szerint 1,3-1,4 kg szőlőből lehet kinyerni 1 liter szőlőlevet. Számít a szőlő fajtája is, én most kék kecskecsöcsüvel készítettem, aminek sok a magja, vastag a héja- viszont nagyon zamatos.

1 kg-ot vásároltam belőle, abból kb. 4 dl levet tudtam kipréselni, bár profi szerkezettel biztos jobban sikerült volna.
Szőlőszörp készítése házilag: íme a lépések
A szőlőszörp elkészítéséhez gyakorlatilag csak cukor kell és szőlőlé, meg egy éjszakányi pihenés. Borbás Marcsi receptjét mutatjuk.
Első lépésként kipréseljük a szőlőlevet, majd a héjjal együtt be kell tenni éjszakára a hűtőbe.
Másnap jól át kell nyomkodni az egészet, lemerni vagy átszűrni a szőlőlevet.

1 liter levet 50 dkg cukorral kell sziruppá főzni, a legnagyobb lángon, kb. 20-25 perc alatt.
Borbás Marcsi azt tanácsolja, hogy a jól elmosott üvegeket 5 percre mikróba kell tenni, hogy csírátlanítsuk, majd ezt követően mehet bele a szőlőszörp.
Csavarjuk az üvegre a tetejét, pár percre állítsuk fejtetőre, majd száraz dunsztban hűtsük ki.
Száraz dunszthoz tehetjük egy dobozba az üvegeket, amiben törölközővel tömjük ki az üres réseket, majd letakarjuk a tetejét és úgy hagyjuk, amíg ki nem hűl.

Lenne még kérdésed? Tedd fel Ügyfélszolgálatos kollégáinknak, akik két munkanapon belül válaszolnak!