Vízitorma: A koleszterincsökkentő szuperzöldség, amit egész évben szüretelhetsz – ilyen egyszerű a gondozása

A vizitorma egy méltatlanul hanyagolt „szuperélelmiszer”, de erre valószínűleg más is rájött, mert mostanában kezdik újra felkapni. Nemcsak azért jó, mert tele van vitaminnal, hanem nagyon könnyű akár otthon termeszteni. Például vígan megél egy cserépben a konyhában és elég csak tépni belőle a reggeli szendvicshez. Kifejezetten nyersen ajánlott fogyasztani, bármihez hozzákeverhető, tehát nem kell a főzéssel bíbelődni, mint a brokkoli vagy édesburgonya esetében. De hogy a vízitorma mire jó és hogyan érdemes fogyasztani? Máris elmondjuk.
A vízitorma mire jó? Mutatjuk!
Mindent tud, amit a szuperélelmiszerek: vitaminban és ásványi anyagokban gazdag. Ez azt jelenti, hogy magas C-, A- és K-vitamin-tartalma miatt segít az immunrendszer működését és szerepet játszik a csontok védelmében is.
Ásványi anyagok egész tárházát tartalmazza. Vas, kalcium, magnézium és kálium található benne, így jó vérképző és szívvédő hatású lehet.
A konkrét egészségügyi hatásai:
- Segíti az emésztést, enyhén étvágyjavító és vizelethajtó.
- Természetes antioxidáns, támogatja az érrendszer egészségét és a sejtek védelmét.
- Légúti panaszokra is kiváló. Hagyományosan hurutoldásra, köhögésre is használták.
Mire figyeljünk, ha fogyasztjuk?
A vízitorma – amely nevéből is kiderül- folyók, tavak mentén terem. Csak megbízható forrásból vásároljunk, mivel a természetes vizekből gyűjtött növény szennyezett lehet. Még jobb, ha magunk termesztjük otthon! Nem nő nagyra, kb. 50-60 centiméteres, ezért egy cserépben is elfér. Évelő, ezért szinte folyamatosan szüretelhetjük, télen-nyáron kéznél van ez a szuper vitaminbomba.
Fontos! Várandósoknak kifejezetten nem ajánlott a fogyasztása, mert méh összehúzódásokat okozhat!
A vízitorma hajtásait virágzás előtt kell leszedni. Legjobb frissen és nyersen fogyasztva: salátákhoz, szendvicsekbe, turmixokba adva különleges, kissé borsos ízt kölcsönöz. Főzni nem érdemes, mert hő hatására veszít értékes hatóanyagaiból, de utólag szokás hozzáadni tésztához, például pesto formájában, leveshez vagy rántottához is.
Termesztenél otthon vízitormát?
A vízitorma zöldség-és növénykereskedésekben, kertészetekben kapható cserepes verzióban. Vagy akár otthon is érdemes vetőmagról termeszteni. Ez esetben arra figyelj, hogy a tápanyagban gazdag, meszes talajt kedveli a legjobban. A magokat lehet vetni közvetlenül a talajba, kb. 6 mm mélyen. tudni kell, hogy 10-15 fokban csírázik a legjobban. Folyamatos öntözést igényel, különben kiszárad.
Cserépben nevelve mindig legyen alatt egy tálcában víz és hetente egyszer föntről is meg kell öntözni.
Lenne még kérdésed? Keresd Ügyfélszolgálatunkat és kollégáink két munkanapon belül válaszolnak!
Forrás: evamagazin.hu, agroinform.hu, mindmegette.hu