6+1 ételtípus, amivel kivédhetjük a 2500 forintos strandos lángost

Az egész napos, de akár a félnapos strandolás költségeit is durván meg tudják dobni a strandos kaják. Ha a víz mellett szeretnénk falatozni – szabadstrandon, belépő nélkül is simán otthagyunk 15 000 Ft-ot 4 lángosra és 4 italra, attól függően, hogy a Balatonnál vagy egy kicsit kevésbé felkapott vízparton szeretnénk hűsölni.
Nem beszélve arról, hogy rengeteg helyen a nosztalgia jegyében csak nehéz, olajos dolgokat kaphatunk, ami egyébként sem a legjobb választás kánikulában. Hűtőtáskát és műanyag dobozt vinni viszont egyáltalán nem ciki, lássuk, mit tegyünk bele, ha nemcsak nasit, de ebédet is vinnénk magunkkal. Ezeket az étel típusokat nyugodtan válasszuk, jól bírják a meleget, laktatóak, de nem túl nehezek a kánikulában sem.
A legjobb strandos kaják
- Humusz: ha mi készítjük, fillérekből kijön, különösen, ha száraz csicseriből indítjuk a projektet. Jól zárható dobozban, répával, karalábéval, grissinivel vagy valamilyen roppanós kenyérpótlékkal (Abonett vagy Wasa) szuper könnyű, egészséges és mégis laktató strandos kaják.
- Tésztasaláta: na nem a majonézes, retró típus, hanem egy könnyű, pestos vagy olvaolajos darab sok koktélparadicsommal, olajbogyóval, kukoricával, vagy éppen apróra tépkedett rukkolával – lényeg, hogy az alapanyagok ne nagyon eresszenek levet. Egy könnyű citromos-olajos öntettel még frissítően is hathat!
- Főtt kukorica: klasszikus strandkaja, és bár a kukorica nem számít olcsónak, még mindig töredéke annak, amit a strandon kérnek érte. Fölösleges kuktába tenni, a friss kukoricának 10 perc is elég – ha lecsöpögtettük, már mehet is a fóliába és a strandos kaják táskájába.
- Szendvics: jó jó, ez elég evidens, de azért a strandos szendvicsnek is megvannak a maga szabályai! Ha a vízpart mellé készülünk, hagyjuk a nyúlós sajtokat, a zsíros felvágottakat és a szaftos zöldségeket, mert pár óra alatt gusztustalan ebéd lesz a reggel még lelkesen készített szendvicsből. Vaj helyett mehet bele krémsajt, szalámi helyett sovány pulykasonka, vékonyra vágott sült hús vagy bármilyen zöldségkrém. Ha ragaszkodunk a sajthoz, akkor válasszuk keményebb, vagy félkeményebb fajtátválasszunk, parmezánt, ementálit, vagy gouldát. A klasszikus kenyér vagy pékáru helyett jó ötlet tortilla lapot választani, és tekercset készíteni – ha jó szorosra tekerjük, akkor kisebb az esély a maszatolásra. Zöldségekből válasszunk keményebb féléket – répát, uborkát, paprikát, vagy koktélparadicsomot, és csomagoljuk mellé, ne bele.
- Sós tekercs: az édes csigák helyett készítsünk egy nagy adag sós csigát, ezek szuper strandos kaják. Bármilyen pár perces kelt tészta lehet az alap, bele pedig mehet paradicsomszósz, pesto, sajt, vagy felvágott. Ha nincs kedvünk kelt tésztát készíteni, készen is vehetünk, így fél óra alatt össze is dobhatjuk az ebédet.
- Kevert süti: ebédnek kicsit laza, de gyümölccsel együtt teljesen jól működik hőségben. Egy könnyű, gyümölcsös piskóta, muffin vagy banán/répakenyér (esetleg fánk) nem túl édes, nem túl ragacsos, jól bírja a szállítást és a meleget is. Pakoljuk meg jól nyári gyümölcsökkel – a meggy ára például egész elfogadható.
Kérdésed van a főzéssel, receptekkel kapcsolatban? Kérdezd ügyfélszolgálatunkat, két napon belül ingyenesen válaszolunk.
+1: Gyümölcs: ebédnek önmagában kevés, de mégis ott a helye a strandos táskában, mert szuper kiegészítő minden mellé, amit az előbb felsoroltunk. A gyümölcsre is igaz, ami a zöldségekre: hagyjuk a puha, túl szaftos darabokat: ne őszibarackot vagy málnát vigyünk magunkkal, hanem almát, körtét ropogós cseresznyét, vagy jól záródó dobozban áfonyát.
