A világ legnagyobb horgászversenye a Balatonon II. rész + RECEPT

Az előző cikkben beszámoltam az idei IBCC Nemzetközi Balatoni Halfogó verseny érdekességeiről. Most álljon itt néhány adat a résztvevők eredményeiről. A 300 csapat egy hét alatt 1740 db 10 kg feletti pontyot fogott ki, több mint 23 tonnát (egész pontosan 23 716 kg-ot). Ez annyit jelent, hogy a kifogott halak átlagsúlya több mint 13,6 kg volt. 1591 db közönséges pontyot fogtak ki (a köznyelv szerint ezek a pikkelyes pontyok) és 149 db tükrös pontyot (ezeknek nincs pikkelye).
A legnagyobb tőponty 32,25 kg, a legnagyobb tükörponty 24,95 kg súlyú volt. Ez utóbbit pedig az AQARIUS nevű magyar csapat fogta. Az 5 legnagyobb hallal egy szlovák csapat dicsekedhetett, amelynek összsúlya 114,64 kg. Érdekesség, hogy az AQARIUS lett ebben a második 106,81 kg hallal.
A verseny győztese a Mikbaits & Kryston csapata lett 596,86 kilogramm halfogással.
Ők Balatonedericsen, a Rickenbach stégen voltak. A legjobb magyar csapat a Starbaits lett: ők 521,32 kg-mal az ötödik helyen végzett. Szigligeten horgásztak.
Az első helyezett jutalma 30 000 euró volt, a II. 15 000 eurót, míg a III. 7 000 eurót kapott. Az öt legnagyobb hal összsúlyú versenyében 12, 8 és 5 ezer eurót kapott az első három helyezett.
A világ legnagyobb horgászversenye idei mezőnyében 60 csapatnak nem sikerült 10 kg feletti pontyot akasztani.
A 28 országból érkezett versenyzők egyöntetű véleménye volt, hogy egy jól szervezett, sikeres versenyen vettek részt a néha szeles, esős idő ellenére is.
Ezúton is gratulálunk a világ legnagyobb horgászversenye szervezőinek és minden egyes résztvevőnek!
Kérdéseid vannak a horgászattal, a halfogással vagy az engedélyekkel kapcsolatban? Keresd ügyfélszolgálatunkat, ahol két napon belül ingyenesen válaszolunk!
Akkor most álljon itt a beígért olajos hal recept, amely a Fövenyes környéki horgásztársak egyik specialitása.
Balatoni olajos hal

Felszerelés
- 10 kis méretű dunsztosüveg
Hozzávalók
- 1,5 kg hal (törpeharcsa, bodorka)
- 4 fej vöröshagyma (vékony karikákra vágva)
- 3 dl olaj (olíva, napraforgó, repce)
- 24 szem feketebors (egész)
- 12 szem koriandermag (egész)
- 6 levél babérlevél (egész)
Elkészítés
- A halakat jól tisztítsuk meg, az uszonyok és a fej nélküli testeket alaposan sózzuk be, majd 12 órára tegyük a hűtőbe.
- Másnap egy vastag falú edény aljára öntsünk 3 dl olívaolajat (természetesen lehet napraforgó vagy repce is, ezek olcsóbbak), majd tegyünk rá karikára vágott 4 fej hagymából annyit, hogy lepje el az edény alját. Erre tegyünk egy sor sózott halat, majd újabb hagymát. Már most tehetünk rá 8 – 10 szem borsot, fele annyi koriandert és pár babérlevelet.
- Ezt a rétegezést ismételjük addig, amíg el nem fogy a hal.
- Ezután öntsük fel olajjal úgy, hogy teljesen ellepje a halat (egyesek 1,5 dl fehérbor hozzáöntését is javasolják).
- Ezután lassú tűzön forraljuk 5 órán keresztül, időnként kicsit megrázva az edényt. Zárjuk el, és hagyjuk a tűzhelyen kihűlni.
- Hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában sokáig eláll, ez a finom olajos konzerv halra emlékeztető étel.