Go Back

Balatoni olajos hal

Fövenyes környéki horgásztársak specialitása
Balatoni olajos hal elkészítése
Recept nyomtatása
Fogás előétel
Konyha magyar
Kulcsszavak halétel
Előkészítési idő 1 óra
Elkészítési idő 4 óra
Pihentetés 12 óra
Teljes idő 17 óra
Adag(ok) 10 adag
Költség 1000 forint

Felszerelés

  • 10 kis méretű dunsztosüveg

Hozzávalók

  • 1,5 kg hal (törpeharcsa, bodorka)
  • 4 fej vöröshagyma (vékony karikákra vágva)
  • 3 dl olaj (olíva, napraforgó, repce)
  • 24 szem feketebors (egész)
  • 12 szem koriandermag (egész)
  • 6 levél babérlevél (egész)

Elkészítés

  • A halakat jól tisztítsuk meg, az uszonyok és a fej nélküli testeket alaposan sózzuk be, majd 12 órára tegyük a hűtőbe.
  • Másnap egy vastag falú edény aljára öntsünk 3 dl olívaolajat (természetesen lehet napraforgó vagy repce is, ezek olcsóbbak), majd tegyünk rá karikára vágott 4 fej hagymából annyit, hogy lepje el az edény alját. Erre tegyünk egy sor sózott halat, majd újabb hagymát. Már most tehetünk rá 8 – 10 szem borsot, fele annyi koriandert és pár babérlevelet.
  • Ezt a rétegezést ismételjük addig, amíg el nem fogy a hal.
  • Ezután öntsük fel olajjal úgy, hogy teljesen ellepje a halat (egyesek 1,5 dl fehérbor hozzáöntését is javasolják).
  • Ezután lassú tűzön forraljuk 5 órán keresztül, időnként kicsit megrázva az edényt. Zárjuk el, és hagyjuk a tűzhelyen kihűlni.
  • Hűtőszekrényben vagy hűvös kamrában sokáig eláll, ez a finom olajos konzerv halra emlékeztető étel.