A házi fagyi titkai – így alkothatsz tökéletest otthon, akár gép nélkül: vegán és mentes verziók is

650 egy gombóc, csináld otthon! Tökéletes házi fagyi készíthető gép nélkül is. A legjobb, hogy pontosan tudod, mi van benne: csak amit beleraksz.

A kilencvenes években felnőtt gyerekek ismerik az érzést, mikor a fagyi luxus: a műfajt Magnumnak hívták, és az átlag gyereknek hosszan kellett győzködni a szüleit, hogy legalább alkalmanként kapjon belőle egyet. Most épp ott tartunk, hogy egy 4 fős családnak 5-8000 Ft között van egy fagyizás, attól függően, hogy ki hány gombócot szeretne, és kéri édes tölcsérrel vagy papírpohárban. Szóval ideje nekiállni otthon, mert sokkal kevesebből kihozhatjuk.

Házi fagyi: éljen a zsír!

Az otthoni fagyikészítést sokan azért hárítják zsigerből, mert gép nélkül nem lehet – illetve kristályos lesz. Ez azonban nem igaz, legalábbis nem feltétlenül! A zsírosabb, tejszínes, sűrített tejes fagyik a magas zsírtartalom miatt nem fognak kikristályosodni, ha pedig még valamilyen zsírosabb ízesítést is kapnak (csoki, ne adj isten mogyorókrém) ez még fokozottabban is igaz.

Alaprecept:

  • 4 dl minimum 30%-os habtejszín
  • 4 dl sűrített tej (lehet cukrozott is)
  • vanília/csokoládé/mogyorókrém/kávé, vagy gyümölcsdarabok
  1. Az alapanyagoknak hidegeknek kell lennie.
  2. A hideg tejszínt keményre verjük. Lassan hozzá csorgatjuk a sűrített tejet és szépen tovább verjük, míg össze nem áll. 
  3. Ha összeállt akkor adhatunk hozzá 2-3 ek mogyorókrémet, 1 dl olvasztott, de langyosra hűtött csokit, vagy fél deci hideg presszókávét, vagy 1 dl pürésített gyümölcsöt.
  4. Tegyük zárható edénybe majd 5-6 órára a fagyasztóba.

Fagyasztott gyümölcs, instant élvezet!

Ha nagyon gyorsan kell villantani egy adag fagyit – váratlan vendég, legyőzhetetlen vágy vagy hisztis gyereksereg miatt, akkor is készíthetünk pillanatok alatt remek házi fagyit – fagyasztott gyümölcsből és joghurtból. Az arányok miatt ez nem a legolcsóbb megoldás, de garantáltan házi élményt ad, nem mellesleg pedig igazi respektet ad, hogy pár perc alatt a semmiből kapjuk elő a krémes házi gyümölcsfagyit.

Kérdéseid vannak a fagylaltról és az otthoni elkészítésről? Keresd a Hóvége ügyfélszolgálatát, ahol két napon belül ingyenesen választ kaphatsz!

Alaprecept:

  • 50 dkg eper/málna/bogyós gyümölcs/barack fagyasztva
  • 3 ek görög joghurt (hideg)
  • 3 ek porcukor
  • Pár csepp citromlé (opcionális)
  1. A fagyasztott gyümölcsöt késes aprítóba tesszük, megszórjuk cukorral, hozzáadjuk a citromlevet (ha használunk) és elkezdjük darálni. Nem kell pépesre, csak morzsalékos hegyen!
  2. Adjuk hozzá a joghurtot, keverjük össze, és tálaljuk azonnal!

Ha banán van, minden van

A banán nem túl szezonális, de a házi fagyihoz is remek alap lehet. A banánnak magas a pektintartalma, tele van gyümölcscukorral, és elég édes ahhoz, hogy cukrot sem kell hozzá használnunk. A fagyasztott banán az egyik legjobb, legolcsóbb fagyi alapanyag, vegán mentes a hozzáadott cukortól, így gyerekeknek is tökéletes.

Alaprecept:

  • 5 db banán, felkarikázva
  • Tetszés szerint gyümölcs, kávé, olvasztott csoki, vanília vagy amit csak szeretnénk
  1. A banánokat egy éjszakára fagyasztóba tesszük
  2. Másnap a kívánt alapanyaggal (pár kanál langyos olvasztott csoki, 25 ml eszpresszó, pár csepp vanília vagy fagyasztott bogyógy gyümölcsök aprítóba tesszük, és krémesre daráljuk
  3. Azonnal fogyasztjuk

Pálcikás házi fagyi: a nyári nyalánkság

A nyári szünet itt liheg a nyakunkban, a fagyikészítés pedig olyan móka, ami legalább egy kis időre leköti a gyerkőcöket. Ennél a műsornál szükségünk van egy műanyag jégkrémkészítő, de ez egy filléres tétel, és sokszor használhatjuk. Mivel itt nyalogatós, szopogatós jégkrémet gyártunk, nem a krémes gombócos változatot imitáljuk, az sem baj, ha kristályosodik – ennek a műfajnak jól áll!

Alaprecept:

  • 50 dkg friss gyümölcs
  • 2-5 ek cukor – ízléstől függően
  1. A gyümölcsöt pürésítjük – egy-két szemet darabot félreteszünk, és a masszába dobjuk.
  2. Megtöltjük a szilikonos/műanyag jégkrémkészítőket, és 5-6 óra alatt lefagyasztjuk őket.
  3. Ha az időnk engedi, csinálhatunk több ízt, először csak félig töltve a tartókat, majd ha megfagynak, egy másik ízzel befejezve a jégkrémgyártást.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Hogyan tisztítsuk meg a rebarbarát, hogy megőrizze az ízét? Így készítsük elő sütéshez és főzéshez

Hogyan kell tisztítani a rebarbarát, hogy megmaradjon az íze és színe? Lépésről lépésre utána jártunk.

Sipoly kezelése házilag?  5 eset, amikor rögtön fordulj orvoshoz

A végbél környékén kialakuló sipoly egyike azoknak a nyavalyáknak, amit senki nem kíván még az ellenségének sem. Nemcsak kényelmetlen, fájdalmas és sokszor kellemetlen szagú váladékozással jár, de lelkileg is megterhelő lehet.

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.