A házi fagyi titkai – így alkothatsz tökéletest otthon, akár gép nélkül: vegán és mentes verziók is

650 egy gombóc, csináld otthon! Tökéletes házi fagyi készíthető gép nélkül is. A legjobb, hogy pontosan tudod, mi van benne: csak amit beleraksz.
A kilencvenes években felnőtt gyerekek ismerik az érzést, mikor a fagyi luxus: a műfajt Magnumnak hívták, és az átlag gyereknek hosszan kellett győzködni a szüleit, hogy legalább alkalmanként kapjon belőle egyet. Most épp ott tartunk, hogy egy 4 fős családnak 5-8000 Ft között van egy fagyizás, attól függően, hogy ki hány gombócot szeretne, és kéri édes tölcsérrel vagy papírpohárban. Szóval ideje nekiállni otthon, mert sokkal kevesebből kihozhatjuk.
Házi fagyi: éljen a zsír!
Az otthoni fagyikészítést sokan azért hárítják zsigerből, mert gép nélkül nem lehet – illetve kristályos lesz. Ez azonban nem igaz, legalábbis nem feltétlenül! A zsírosabb, tejszínes, sűrített tejes fagyik a magas zsírtartalom miatt nem fognak kikristályosodni, ha pedig még valamilyen zsírosabb ízesítést is kapnak (csoki, ne adj isten mogyorókrém) ez még fokozottabban is igaz.
Alaprecept:
- 4 dl minimum 30%-os habtejszín
- 4 dl sűrített tej (lehet cukrozott is)
- vanília/csokoládé/mogyorókrém/kávé, vagy gyümölcsdarabok
- Az alapanyagoknak hidegeknek kell lennie.
- A hideg tejszínt keményre verjük. Lassan hozzá csorgatjuk a sűrített tejet és szépen tovább verjük, míg össze nem áll.
- Ha összeállt akkor adhatunk hozzá 2-3 ek mogyorókrémet, 1 dl olvasztott, de langyosra hűtött csokit, vagy fél deci hideg presszókávét, vagy 1 dl pürésített gyümölcsöt.
- Tegyük zárható edénybe majd 5-6 órára a fagyasztóba.
Fagyasztott gyümölcs, instant élvezet!
Ha nagyon gyorsan kell villantani egy adag fagyit – váratlan vendég, legyőzhetetlen vágy vagy hisztis gyereksereg miatt, akkor is készíthetünk pillanatok alatt remek házi fagyit – fagyasztott gyümölcsből és joghurtból. Az arányok miatt ez nem a legolcsóbb megoldás, de garantáltan házi élményt ad, nem mellesleg pedig igazi respektet ad, hogy pár perc alatt a semmiből kapjuk elő a krémes házi gyümölcsfagyit.
Kérdéseid vannak a fagylaltról és az otthoni elkészítésről? Keresd a Hóvége ügyfélszolgálatát, ahol két napon belül ingyenesen választ kaphatsz!
Alaprecept:
- 50 dkg eper/málna/bogyós gyümölcs/barack fagyasztva
- 3 ek görög joghurt (hideg)
- 3 ek porcukor
- Pár csepp citromlé (opcionális)
- A fagyasztott gyümölcsöt késes aprítóba tesszük, megszórjuk cukorral, hozzáadjuk a citromlevet (ha használunk) és elkezdjük darálni. Nem kell pépesre, csak morzsalékos hegyen!
- Adjuk hozzá a joghurtot, keverjük össze, és tálaljuk azonnal!
Ha banán van, minden van
A banán nem túl szezonális, de a házi fagyihoz is remek alap lehet. A banánnak magas a pektintartalma, tele van gyümölcscukorral, és elég édes ahhoz, hogy cukrot sem kell hozzá használnunk. A fagyasztott banán az egyik legjobb, legolcsóbb fagyi alapanyag, vegán mentes a hozzáadott cukortól, így gyerekeknek is tökéletes.
Alaprecept:
- 5 db banán, felkarikázva
- Tetszés szerint gyümölcs, kávé, olvasztott csoki, vanília vagy amit csak szeretnénk
- A banánokat egy éjszakára fagyasztóba tesszük
- Másnap a kívánt alapanyaggal (pár kanál langyos olvasztott csoki, 25 ml eszpresszó, pár csepp vanília vagy fagyasztott bogyógy gyümölcsök aprítóba tesszük, és krémesre daráljuk
- Azonnal fogyasztjuk
Pálcikás házi fagyi: a nyári nyalánkság
A nyári szünet itt liheg a nyakunkban, a fagyikészítés pedig olyan móka, ami legalább egy kis időre leköti a gyerkőcöket. Ennél a műsornál szükségünk van egy műanyag jégkrémkészítő, de ez egy filléres tétel, és sokszor használhatjuk. Mivel itt nyalogatós, szopogatós jégkrémet gyártunk, nem a krémes gombócos változatot imitáljuk, az sem baj, ha kristályosodik – ennek a műfajnak jól áll!
Alaprecept:
- 50 dkg friss gyümölcs
- 2-5 ek cukor – ízléstől függően
- A gyümölcsöt pürésítjük – egy-két szemet darabot félreteszünk, és a masszába dobjuk.
- Megtöltjük a szilikonos/műanyag jégkrémkészítőket, és 5-6 óra alatt lefagyasztjuk őket.
- Ha az időnk engedi, csinálhatunk több ízt, először csak félig töltve a tartókat, majd ha megfagynak, egy másik ízzel befejezve a jégkrémgyártást.