Maradék tojásfehérjéből készült sütemények: 4 habkönnyű és finom édesség

Ilyen tojásárak mellett már nem engedhetjük meg magunknak, hogy kárba vesszen a tojás bármelyik része is. Így ha egy recepthez csak a sárgáját kell használnunk, akkor találunk kell egy olyan receptet is, amihez a fehérjét használhatjuk fel. Mi most mutatunk néhányat!
A tojásfehérje hűtőben max. 1-2 napig tárolható, fagyasztva viszont akár 10 hónapig is felhasználható. Zsírtartalma alacsony, az egyik legjobb organikus fehérjeforrás, így vannak, akik a rántottát is fehérjéből eszik, leginkább azonban édességek készítésére használhatjuk fel.
A tojásfehérje könnyen habbá verhető, a piskótatészta például a tojásfehérjehabtól lesz laza és levegős állagú. Arról is gondoskodik, hogy a süteményekre szép aranybarna kéreg süljön, és ropogós legyen a külsejük.
Maradék tojásfehérjéből készült sütemények: habkönnyű édességek
Habcsók
Hozzávalók: 2 tojásfehérje, 10 dkg porcukor
Elkészítés: A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Felverjük a tojásfehérjéket, majd belekeverjük a porcukor felét, és tovább verjük a habot. Belekeverjük a maradék cukrot, míg sűrű masszát nem kapunk. Habzsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 10 percre a sütőbe tesszük, majd lekapcsoljuk a sütőt, de 10 percig még bent hagyjuk száradni.

Kókuszcsók
Hozzávalók 20 darabhoz: 4 tojásfehérje, 18 dkg kókuszreszelék, 17 dkg porcukor.
Elkészítés: A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Habzsákba kanalazzuk, vagy kanál, esetleg fagyiadagoló segítségével szép halmokat teszünk a sütőpapírral bélelt tepsire. A kókuszcsókokat 180 fokos légkeveréses sütőben 10-18 perc alatt megsütjük.
Macaron
Hozzávalók: 3 tojásfehérje, 8 dkg kristálycukor, 10 dkg porcukor, 15 dkg mandulaliszt, ételfesték. A töltéshez: mogyorókrém, lekvár, csokikrém.
Elkészítés: Kézi habverővel kezdjünk habot verni a tojásfehérjéből. Ha már kezd habosodni, fokozatosan adagoljuk hozzá a kristálycukrot, és így készítsünk belőle kemény habot. Szitáljuk egy tálba a porcukrot, keverjük hozzá a mandulalisztet. Óvatosan adjuk hozzá a habhoz a cukros mandulát. Ha színezni szeretnénk, keverjük hozzá az ételfestéket. Tegyük habzsákba, béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és óvatosan nyomjunk köröket a habzsákból. Ha egyforma köröket szeretnénk készíteni, akkor előre felrajzolhatjuk a sütőpapírra. Hagyjuk pihenni 45 percig. Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe 5 percre. Csökkentsük 130 fokra a hőfokot és még 5 percig süssük. Vegyük ki a tepsit a sütőből, és hűtsük ki a macaronokat. A sütőlapról csak akkor vegyük le, ha már kihűltek. Ízlés szerint töltsük meg csokikrémmel, vagy lekvárral.

Málnás Pavlova torta
Hozzávalók a tésztához: 8 db tojásfehérje, 30 dkg kristálycukor, 2 evőkanál étkezési keményítő, 8 dkg darált mogyoró. A krémhez: 10 dkg málna, 25 dkg mascarpone, 2 dl tejszín, 5 dkg porcukor.
Elkészítés: A sütőt 100 fokra előmelegítjük. A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, az étkezési keményítőt és a darált mogyorót. Én egy piteformában készítettem, beleöntöttem, és kb. 50-60 percig sütöttem. Miután megsült, hagyjuk kihűlni. A krémhez a tejszínt felverjük nagyon keményre, hozzáadjuk a mascarponét és a porcukrot. Rátesszük a málnát.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: