Az aranybarna, tökélyre fejlesztett sült krumpli titka: hidegen indul, attól lesz csodás

Dragomán Györgynek sok remek írása van, de őt ismerve biztosan nem sértődne meg, ha a hidegen indított sült krumpli receptjét is ezek közé venném.
Veszem is, és álljon itt az ő nagyszerű receptje, hogyan is érdemes sült krumplit sütni.
A hidegen indított sült krumpli nem árul zsákba macskát: az, ami. A krumplit hidegen tesszük fel sülni a hideg olajba, majd bízunk a folyamatban, a végén pedig elégedetten nyammogunk.
Dragomán így ír erről a receptről: „Néha muszáj sült krumplit enni. A jó sült krumpli a konyhaművészet egyik Szent Grálja, a leghíresebb szakácsok versenyeznek azon, hogy ki csinál jobbat. A tökélyre fejlesztett módszer szerint három különböző hőfokú sütésből lesz készen, közben szárítják, pihentetik, hűtik, törölgetik, kétnapos bonyolult és helyigényes procedúrával érik el, hogy a krumpli valóban felejthetetlenül finom legyen. Az a szerencsém, és családom szalmakrumplit kedvelő tagjainak szerencséje, hogy van egy másik, sokkal, de sokkal egyszerűbb módszer is, amit a legenda szerint a világhírű francia szakács, Joël Robuchon dolgozott ki, a krumpli kívül ropogós lesz, belül meg krémesen puha, ráadásul húsz perc alatt, szinte odafigyelés nélkül készül, egyszerre akár egy kiló krumpliból.”
A Szet Grál tehát: a hidegen indított sült krumpli
És akkor a lényeg.
A hidegen indított sült krumpli esetén friss krumpliból dolgozunk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, hasábra vágjuk. Ezután fogunk egy vastag falú lábost (az eredeti recept természetesen öntött vassal dolgozik, de nyilván egy masszív acél is megteszi), a krumplit beletesszük és annyi olajat öntünk rá, hogy rendesen ellepje.
Ezután közepesnél nagyobb lángra állítjuk a sütőt, és indul a buli.
Dragomán szerint a módszer lényege: jó idegek kellenek hozzá.
Nem szabad kavargatni, piszkálgatni, hozzá se nyúljunk a krumplihoz! Csak hagyni kell, amíg elkészül. Vagyis addig, amíg a szép aranyló szalmakrumplik az olaj felszínén nem úsznak, egymástól elválva. A recept előírja, hogy az esetleg a fazék aljára letapadt hasábokat sem szabad piszkálni, maguktól fel fognak jönni, ellenben ha összetörjük őket, az egész adag burgonyát tönkretehetjük, mert megégnek.
Amikor kész, nem szabad szilviára vagy edénybe szedni, hanem fém szűrőben kell hagyni egy kicsit pihenni és ott is kell megsózni. Aztán pedig már ehetjük is a remek hidegen indított sült krumpli finom roppanós hasábjait.
Van kérdésed a receptekkel, a sütés-főzéssel kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk rendelkezésedre áll: ingyenes és gyors választ kaphatsz!
Ennek a módszernek is megvannak az előnyei és a hátrányai. Előnye, hogy gyorsan kész van, nem kell sok adagban sütni, akár egy kiló krumpliból is készülhet egyszerre. Hátránya, hogy sok olaj kell hozzá, ám ahogy a szerző is írja, leszűrve még 2-szer nyugodtan lehet benne sütni. Ja, és hogy nem kell hozzá fritőz.
