Hogyan kell kovászt készíteni? 9 tipp a kívül ropogós, belül puha kenyérért

A kovászt egyszer kell igazán jól megtanulni elkészíteni, pontosabban nevelni, és aztán akár 100 évig is használhatjuk, mint ebben a híres pékségben. A lényeg, hogy egyszer kapjuk el, hogy milyen a jó kovász, azután eltehetjük a későbbi sütésekhez is, hiszen hűtőben eláll. Továbbadhatjuk barátoknak is, vagy megoszthatjuk egymással kenyérsütő közösségekben. Legvégső esetben pedig egyszerűen lehet venni készen kovászt – de azért érdemes megpróbálni, nem olyan nehéz, inkább hosszadalmas és sok odafigyelést igényel. Hogyan kell kovászt készíteni? Mutatjuk lépésről lépésre.

A KSH adatai alapján a tavalyi évben átlagosan 929 forintba került egy sima, egykilós fehér kenyér. A félbarna kenyér ennél 100 forinttal olcsóbb, egy sima zsemle pedig 68 forintba kerül. És akkor még nem is beszéltünk a teljes kiőrlésű pékárukról, vagy a magos, esetleg ízesített változatokról.

A kovásszal vagy vadkovásszal készült kenyerek és péksütemények kilós ára bőven 1000 forint felett vannak, míg az otthon készített kenyerek ennek töredékéből kijönnek. Akkor miért ne próbálhatnánk meg házilag megsütni?  

Hogyan kell kovászt készíteni?

  1. Először is fogjunk egy tiszta, steril befőttes üveget. Ha nem vagyunk benne biztosak, inkább forraljuk át az üveget és abban készítsük a kovászt.
  2. Második lépésként keverjünk el egy tiszta befőttes üvegben 50 gramm lisztet 50 gramm vízzel. Ezután takarjuk le az üveget, egy konyharuha is tökéletesen megfelel erre a célra. 
  3. 12 óra elteltével ismét 50 gramm lisztet és 50 gramm vizet keverünk ki egy tiszta befőttes üvegben. Itt már hozzáadunk a friss kovászhoz a régi kovászból 50 grammot, a többit pedig kidobjuk. Az “új” kovászt letakarjuk és megint 12 óra pihenés következik. 
  4. Ezt kb. 7-8 napon keresztül ismételjük folyamatosan, minden nap kétszer.
  5. Figyeljünk arra, hogy akkor jó a kovász, ha duplájára nőtt és tele van buborékokkal. 

Hogyan kell kovászt készíteni? Hibák, amikre feltétlenül figyeljünk

Elvileg egyszerű a folyamat, de annyi minden hatással van a kovász érési folyamatára, hogy jobb, ha felkészülünk a problémákra, amikkel szembetalálhatjuk magunkat.

  • 12 óránként érdemes etetni a kovászt, se az “éheztetés”, se a “túletetés” nem tesz neki jót.
  • Ha ecetes szaga van a kovásznak, az azt jelenti, hogy éhes és meg kell etetni. Mihamarabb adjunk hozzá friss lisztet és vizet.
  • A kovász számára a 24-26 fok az ideális, ennél hidegebb vagy például huzatos helyiségben összeesik.
  • Ha szétfolyik a kovász és túl híg, akkor több liszt kell hozzá. Adjunk hozzá másfél, kétszeres mennyiségű lisztet.

Kovászos kenyér recept

Hozzávalók: 

  • 150 g kovász
  • 500 g liszt
  • 10 g só
  • 320 ml langyos víz

Első lépésként 1 evőkanál kovászt gyúrjunk össze 75 gramm liszttel és 75 gramm vízzel, majd hagyjuk állni szobahőmérsékleten letakarva 12 órán keresztül. Sütés előtt 500 g lisztet és 320 ml vizet keverjünk össze és hagyjuk állni 2 órán keresztül. Ezután adjuk hozzá a kovászt és dagasszuk 4 percig. Adjuk hozzá a sót és dagasszuk még 2 percig. A tésztát pihentessük 3 órát, miközben 30 percenként áthajtogatjuk. Végre megformázhatjuk a kenyeret, de a formázás után még 1-2 óra kelesztést igényel. A kelesztés után vagdossuk be a tetejét és előmelegített sütőben 250 fokon süssük 25 percig. Vegyük lejjebb a hőfokot 230 fokra és süssük további 20 percig. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mikor számolják újra a Nők40-et? 65 év felett változhat-e a nyugdíj összege?

A Nők40 nyugdíj eleve teljes összegű, nem vonnak le belőle semmit, mert az érintett hölgy évekkel a nyugdíjkorhatár betöltése előtt vonul vissza.

Kipróbáltam a “kényelmetlen” módszert, és tényleg segít kézben tartani a mosást

A kényelmetlen módszer lényege, hogy nem rakod el a tiszta ruhákat kényelmes helyre, hanem olyan helyre teszed, ahol zavaróak. Így nem tudsz halogatni, mert mindig szem előtt lesznek.

Szülők, figyelem! Már csak 5 napig kérhető támogatás a lepusztult tornaterem felújításához

Idén is 9 milliót nyerhetnek az iskolák Decathlon pályázat keretében a mindennapos testnevelés...

Elvesztheted a családi pótlékot, ha erre a 9 dologra nem figyelsz: így jelentsd be, ha változás történik

Az ellátást igényelni kell, és ha valamilyen okból már nem él a jogosultság, azt jelezni kell.

Lándzsás útifű szirup házilag: a bolti ár töredékéből kijön egy nagy adag, pofonegyszerű elkészíteni

Ez a jelentéktelen növény az út szélén olyan, mint egy halk figyelmeztetés: nem minden gyógyír van polcra téve.

Mennyit ér a régi fém 200 forintos? Akár több százezret is kaphatsz érte, ezt nézd meg rajta

A lejárt bankjegyek beváltása még sok esetben lehetséges az MNB-nél, de ha van otthon régi 200 forintos érméd vagy papírpénzed, akkor akár egy kisebb vagyont is kereshetsz velük a gyűjtőpiacon.