Mézeskalács fűszer házilag – ajándéknak is tökéletes

A mézeskalácssütés minden évben az ünnepi készülődés elengedhetetlen része. Sokan döntenek úgy, hogy a bejglit inkább megveszik, amivel nincs is semmi gond, ennyivel is kevesebb a teendő. A mézeskalács már más tészta, sokkal jobb érzés otthon sütni és kidíszíteni, mint megvenni valahol. Még jobb, ha a fűszerkeveréket is mi magunk készítjük hozzá, hiszen a mézeskalács a tökéletes fűszerezéstől lesz igazán finom. Hogyan készül a mézeskalács fűszer házilag? Segítünk!

Nyugodtan készítsünk egyből több adagot. Kreatív és hasznos ajándék a házi mézeskalács fűszerkeverék, hiszen egyébként sokféle sütemény ízesíthető vele, nagyon jól illik bármilyen almás sütihez.

Mi a titka a mézeskalács díszítésnek, hogy egyszerre menjen könnyen és gyönyörű végeredményt kapjunk? Mutatjuk.

Mézeskalács fűszer házilag

Hozzávalók:

  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ mokkáskanál őrölt csillagánizs
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

A fűszerkeverék elkészítéséhez nincs is másra szükség, mint egy jól záródó, lehetőleg csatos üvegre. Ha ajándékba szeretnénk adni, válasszunk egy szép üveget, amit akár ki is díszíthetünk. A fűszereket jól keverjük össze, tegyük az üvegbe és sötét helyen tároljuk. 

A tökéletes cukormáz a mézeskalács díszítéshez

A tökéletes díszítés, ami nem folyik szét és napok múlva is gyönyörűen mutat a mézeskalácsokon.  

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • csipet só

Először a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd ezt követően adjuk hozzá az átszitált porcukrot, amelyet előzőleg összekevertünk a keményítővel és a sóval. Ezt a keveréket dolgozzuk össze, amíg el nem érünk egy sűrűbb állagot. Ebből egy fehér, alap cukormázat kapunk. Aszerint, hogy milyen díszítést tervezünk, tovább színezhetjük a mázat színes ételfestékkel. Ne aggódjunk, nem fog rontani a cukormáz állagán. 

A díszítéshez kétféle mázra lesz szükségünk: terülőmázra és kontúrmázra. A terülőmáz hígabb, ez lesz az alap díszítés, a kontúrozáshoz pedig egy sűrűbb máz kell. A terülőmázat úgy tudjuk elkészíteni, hogy a kikevert cukormázat elfelezzük és két teáskanál vizet adunk az egyik feléhez. A másik fele lesz a kontúrmáz, aminek megmaradt a sűrű állaga.

A habot töltsük habzsákba – befoghatunk akár egy kisebb nejlonzacskót, aminek kivágtuk a csücskét – és már mehet is a díszítés.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.