Biztos neked is volt már olyan munkahelyed, ahol esze ágában sem volt a fönöködnek bejelenteni téged és munkatársaidat. Talán most is épp ilyen munkahelyen dolgozol. De van megoldás! Mutatjuk.

Sokszor sajnos nincs választásunk. Ha nem hajlandó a főnök bejelenteni, de a pénzre szükségünk van, akkor bevállaljuk a fekete foglalkoztatást. Pedig megannyi hátránnyal jár ez számunkra. Ha nincs más, bejelentett munkahelyünk, vagy épp nem vagyunk nappali tagozatos hallgatók valamelyik felsőoktatási intézményben, akkor például nekünk kell fizetnünk a saját TB-nek is. Ráadásul majd a nyugdíj kiszámításakor a szolgálati időbe és a havi nettó „életpálya” átlagkeresetbe sem fog beleszámítani az így megkeresett pénz.

Nem akar bejelenteni a főnök? Ezt mondd meg neki!

Ezért fontos, hogy meg tudd győzni a munkáltatódat arról, megéri neki is, ha bejelent téged. Ez pedig nem lehetetlen küldetés. Mutatunk pár érvet, amivel jó esélyed van elérni a bejelentést.

Elhivatottabb leszel munkavállalóként.

Ha bejelentenek a munkahelyeden, biztosabbnak érzed majd a pozíciódat, megbecsültebbnek érzed magadat. Ez nyilvánvalóan jót tesz a munkamorálnak is. Sokkal inkább érdekedben fog állni, hogy jól menjen az üzlet. A főnök ezzel csak nyerhet.

Bejelentés után kevesebb lesz a stressz a munkáltatónak

Bejelentés után a főnöködnek nem kell többet aggódnia az ellenőrzések miatt, ha tiszták a munkáltatói ügyei.

Állami támogatásokat kaphatnak alkalmazottaik után.

Többféle lehetőség van arra, hogy vállalkozások munkaerő támogatást igényeljenek. Tehát pénzt kapjanak  alkalmazottaik után: A munkaadók az állami foglalkoztatási szervként eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatalhoz benyújtott kérelem alapján vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, ha az állami foglalkoztatási szervnél regisztrált 25 év alatti vagy legalább 1 hónapja nyilvántartott álláskeresőt foglalkoztatnak munkaviszony keretében. 

Vállalkozóként sok pályázaton csak akkor indulhat el, ha van alkalmazottja.

Állami támogatások sorára pályázhatnak mikro-, kis és középvállalkozások. Ez lehet munkaerő fejlesztési támogatás, eszközfejlesztési támogatás, mobilitás támogatás, informatikai pályázat, energetikai beruházás, korszerűsítés, európai uniós pályázatok és még megannyi lehetőség.  Ezeknek a pályázatoknak nagy előnye például, hogy olyan nagy összegű finanszírozáshoz juthatnak a vállalkozók, amelyekkel versenyképesebbé tehetik magukat a piaci környezetben. Csakhogy ezekben van valami közös: jelentős részét csak akkor van lehetősége megszerezni, ha kellő számú alkalmazottja van. 

Érvek sora szól tehát a bejelentés mellett. Csak szedd össze a bátorságod és szembesítsd ezzel főnöködet. Megéri!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...