Éttermi vacsora otthon: előételek

Egyszerű, gyors, gyönyörű, és megfizethető finomságok egy különleges alkalomra. Éttermi vacsora otthon, jöhet?

Az előétellel nem csak fogadhatjuk a vendégeket, de a levest is kiválthatjuk, vagy nagyobb mennyiségben tálalva egy hétköznapi főételnek is feladhatók. A legtöbb recept előre elkészíthető, hidegen tálalható, ami nagyban megkönnyíti a készülődést.

Éttermi vacsora otthon: variációk előételre

Sajtos felfújt

Sajnos ezt nem lehet előre elkészíteni, mert frissen és melegen kell fogyasztani, cserébe egy sajtos muffint nem lehet elrontani és nagyon gyorsan megvan. Érdemes erős ízű, extra sajtot használni hozzá, akkor lesz igazán finom. A képen egy kis zöldség is van benne, úgy még szebb és finomabb.

4 főre (4 pici formára)

  • 4 db tojás
  • 10 dkg sajt (kék sajtok, provolone piccante, parmezán a legjobbak)
  • 40 g és 1 ekanál vaj
  • 40 g liszt
  • 3 dl tej
  • zsemlemorzsa
  • opcionális: 4 ekanál finomra vágott spenót, petrezselyem, zsálya, bazsalikom

A lisztet simára keverem az apránként hozzáadott tejjel, felmelegítem, és belekeverem a vajat, és a lereszelt sajtot. Kihűtöm.

A tojásokat szétválasztom, és a masszába keverem a sárgájákat. A fehérjéből kemény habot verek, és óvatosan a masszához forgatom. 

A formákat kivajazom és megszórom zsemlemorzsával, majd háromnegyedéig töltöm a masszával. Előmelegített, 200 C fokos sütőben 15 percig sütöm, azonnal tálalom.

Mártogatósok

Talán a legegyszerűbb megoldás, rozskenyér, tortilla, vagy pita, pirítós mellé pillanatok alatt elkészíthető krémeket adni. Nem kell ezeket alábecsülni, rendkívül ízletes és laktató mind. 

Feta és cékla

4 főre

  • 200 g fetasajt
  • 200 g finomra reszelt cékla (lehet ecetes is, ha nincs friss)
  • 1 ekanál morzsolt kakukkfű

A sajtot és a céklát botmixerel pürésítem, fűszerezem, pitával, pirítóssal, tortillával, kinek mi tetszik, azzal tálalom.

Hummusz

  • 250 g csicseriborsó, száraz súly, vagy 400 g konzerv
  • 100 g tahini 
  • 1 kis gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj 
  • 3 evőkanál frissen facsart citromlé
  • opcionális: őrölt római kömény 

A borsót puhára főzöm (vagy kibontom a konzervet) A levet leöntöm, félreteszem. A főzőlével, vagy konzervlével krémesre turmixolom, elkeverem a többi alapanyaggal, tálalom.

Pástétomok

A mártogatósoknál munkásabb, és látványosabb is egy szelet hideg pástétom. Az alábbi recept sok májjal készül, így a lehető legolcsóbb lesz, és a végeredmény gyönyörű.

  • 300 g máj (bármilyen máj alkalmas) kisujjnyi csíkokra vágva
  • 300 g darált hús 
  • 100 g füstölt szalonna 1×1 centis kockákra vágva 
  • 10 szelet bacon kb, 100 g
  • 2 gerezd fokhagyma pépesítve 
  • 1 tkanál őrölt bors 
  • 1 tkanál kakukkfű 

A baconnel kibélelek egy kis sütőformát úgy, hogy a pástétom tetejét is be lehessen borítani. Az alapanyagokat elkeverem, beletömködöm, a tetejét beborítom a baconnel.

150 C fokos sütőben másfél órát sütöm, kihűtöm. Hidegen is jó, de szeletben még rá lehet pirítani.

Sós torták és táskák

Ezek is kicsit munkásabb fogások, cserébe gyönyörűek és tartalmasak.

Zöldséges tortilla

4 főre

  • 8 db egész tojás
  • 500 g leveles zöldség (a képen kel, de spenót is tökéletesen illik hozzá)
  • őrölt fekete bors
  • őrölt szerecsendió
  • 1 ekanál zsiradék

A tojást habosra verem, fűszerezem. A zöldséget összevágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat és közepes lángon melegítve beleöntöm a tojás felét. Rápakolom a zöldségeket, leöntöm a tojással. Fedő alatt alacsony lángon addig sütöm, amígy összeáll. Akkor egy tányér segítségével megfordítom és a másik oldalát is készre sütöm. Szeletelhető, hidegen és melegen is finom. 

Empanadas

A tészta:

  • 500 g búzaliszt
  • 100 g  sertészsír, vagy vaj 
  • 1 ekanál víz, ha a liszt és a tészta nem áll össze egyáltalán
  • 10 g só
  • 1 felvert tojás a kenéshez (elmaradhat, de így szebb lesz)

Az alapanyagokat alaposan eldolgozom, legyen jól gyúrható, kompakt tészta. Kb. 2 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi köröket szaggatok belőle, a közepére egy evőkanál tölteléket rakok, félbehajtom, a széleit összenyomkodom, felsodrom, és 150 C fokos sütőben 30 percig sütöm. Napokig elátt, de légmentesen lezárt dobozban kell tárolni, különben kiszárad!

A töltelék:

A képen egy rész fagyasztott spenótlevél kiengedve, kinyomkodva, egy rész túró, egy rész krémsajttal töltött táskák vannak. Mehet bele vöröshagymán lepirított darált hús, füstölt hal, krémsajttal, sajt is, a lényeg, hogy a töltelék szaftos legyen. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ingyenes utazás a Volánbuszokon: sokan nem tudják, hogy nekik is jár a kedvezmény – Mutatjuk a listát

Meglepően sokféle kedvezmény van, egyáltalán nem csak a nyugdíjasokra vagy a diákokra vonatkozik

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...