Rengeteg gyermeket nevelő magyar családnak jelent segítséget a családi adókedvezmény (a NAV-nál családi kedvezmény). Akkor érvényesíthető, ha a saját, vagy nevelt gyermek után jogosultak vagyunk családi pótlékra. A kedvezmény akkor is jár, ha valamilyen okból nem kértük a családi pótlék folyósítását. Cikkükben eláruljuk, hogy kiknek jár és hogyan történik a családi adókedvezmény visszaigénylése 2023-ban, mik a feltételei, és milyen mértékű kedvezmény kapható.

Mi a családi adókedvezmény?

Ez egy olyan, a magyar családok megélhetését támogató adókedvezmény, amivel az összevont adóalapot csökkentik. Nem célja, hogy a szociális különbségeket mérsékelje. Azon családok segítésére találták ki, ahol a szülők dolgoznak és mellette gyereket, gyerekeket nevelnek.

A családi kedvezményt igénybe vevőknek kevesebb személyi jövedelemadót kell fizetnie. A kedvezmény mértéke attól függ, hogy a szülő hány gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult családi pótlékra és hány olyan személy (eltartott) él a családban, akit figyelembe kell venni, amikor a családi pótlék összegét meghatározzák.

Pontosan ki veheti igénybe az adókedvezményt?

  • aki családi pótlékra jogosult
  • az élettárs, akivel egy éve hivatalosan is élettársak, egy háztartásban élnek
  • családi pótlékra nem jogosult házastárs (pl. nevelőszülő házastársa)
  • kismama a várandósság 91. napjától és a vele közös háztartásban élő házastársa
  • a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek, illetve szüleinek hozzátartozói közül egy
  • a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély, a vele közös háztartásban élő hozzátartozók közül egy.

Részletek: NAV családi adókedvezmény 2023

Családi adókedvezmény kalkulátor 2023: mennyi az annyi?

A családi kedvezmény 2023 évében változatlanul az összevont adóalapot csökkenti, ami az SZJA (15%) mellett a TB-járulék (18,5%) rovására is levonható. Lényege, hogy a bruttó és nettó bér közti különbség, az adó alapja az eltartottak (többnyire gyermekek) száma alapján csökken. Összege az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak számától függ. Röviden, minél több gyermekünk van, annál magasabb lesz a nettó bérünk.

A családi kedvezmény összege kedvezményezett eltartottanként havonta:

  • ha egy gyerek (eltartott) van a családban 66 670 forint,
  • kettő esetén gyermekenként 133 330 forint (összesen 266 660 forint)
  • három vagy annál több  gyermek (eltartott) esetén 220 000 forint (tehát 3 vagy több gyermek esetén összesen 660 000 forint)

Mi jelent ez a gyakorlatban?

  • Ha egy gyerek (eltartott) van a családban 10 000 forinttal,
  • ha kettő gyermekenként 20 000 forinttal (azaz összesen 40 000 forinttal),
  • ha három vagy több, akkor gyermekenként 33 000 forinttal (összesen 99 000 forint) magasabb összegű nettó kereset áll a családok rendelkezésére havonta.

Fontos, hogy ezek minden esetben a maximálisan igényelhető összegek. Például két gyermek esetén a maximális összeghez minimum bruttó 266.660 forintos fizetés szükséges (133 330 x 2), hogy gyermekenként érvényesíthessük a teljes adókedvezményt. Ha az SZJA-ból nem tudjuk érvényesíteni a maximális adókedvezmény összegét, akkor élhetünk a járulékkedvezménnyel.

Háromnál több gyermek esetében már nem nő tovább a kedvezmény mértéke. Például négy gyereknél az összevont adóalap csökkenthetőségének legnagyobb mértéke 660 000 forint, ami ugyanúgy nettó 99 000 forint megtakarítást jelent az adózónak. (Érdemes utánanézni a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének.)

Magasabb összegű családi kedvezmény a beteg gyermek után

2023-tól a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe, így az említett gyermekek után az eddigi kedvezmény összege adóba átszámítva 10 ezer forinttal emelkedik.

Például: Egy anya két kiskorú gyermeket nevel, akik közül az egyik súlyosan fogyatékos. A családi kedvezmény havi összege 333 330 forint, mert a gyermekek után járó havi 2 x 133 330 forint családi kedvezmény a beteg gyermek után további 66 670 forinttal emelkedik.

Hány éves korig jár a családi adókedvezmény?

Ahogy fentebb írtuk, kismama a várandósság 91. napjától és a vele közös háztartásban élő házastársa is igénybe veheti a családi adókedvezményt. Ez azt jelenti, hogy a családi kedvezmény legkorábban a magzat 91 napos korától jár (ehhez orvosi terhesgondozási igazolás szükséges), egészen a gyerek 16 éves koráig. Ha a gyermek nappali tagozaton köznevelési intézetben jár (pl. szakiskola, középiskola), akkor a kedvezmény meghosszabbodik. Az érettségizett gyermek után már nem érvényesíthető a családi adókedvezményt.

Kedvezmény megosztása, ha a gyereket felváltva nevelik a szülők

Gyakori hiba, hogy az adózok a felváltva történő gondozást félreértelmezik. A NAV tételesen felsorolja, hogy ki veheti igénybe a kedvezményt, ez vonatkozik a gyereküket felváltva nevelő szülőkre:

A családi kedvezményt a gyermeküket jogerős bírósági döntés, egyezség, közös nyilatkozat alapján felváltva gondozó szülők is igénybe vehetik. 50-50 százalékban jogosultak a családi kedvezményre, ha a családi pótlék összegének megosztását a családtámogatási szerv a szülők közös kérelmére határozattal megállapította és 50-50 százalékos arányban folyósítja. A kedvezményt a gyermeket felváltva gondozó szülők egymás között közösen nem érvényesíthetik, viszont a jelenlegi házastársukkal az általuk érvényesíthető kedvezményt közösen is igénybe vehetik.

Azaz, felváltva gondozás esetén a gyerek után csak akkor érvényesíthet mindkét szülő családi kedvezményt, ha a kormányhivatal előtt közösen nyilatkoztak, és a családi pótlékra, határozat alapján 50-50 százalékban mindkét szülő jogosult. Ha szülők ugyan felváltva gondozzák a gyereket, de a családi pótlék megosztását nem kérték, nem jogosultak mindketten családi pótlékra, és így a megosztott családi kedvezményre sem – mutat rá az adó.hu.

Családi adókedvezmény visszaigénylése 2023-ban: hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

A kedvezmény igénybe vehető év közben, a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek adott adóelőleg-nyilatkozattal, továbbá az adóévre vonatkozó szja-bevallásban is.

Az adóelőleg-nyilatkozatot legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet kitölteni és beküldeni a NAV-hoz, de a nyilatkozatok kitölthetők és leadhatók papíralapon is a munkáltatónak, rendszeres bevételt juttató kifizetőnek.

A családi adókedvezmény 2023 nyomtatvány innen tölthető le.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...