Milyen lehetőségek vannak abban az esetben, ha a szomszédból átlóg egy életveszélyes fa a telkünkre? Mitévők legyünk, ha sehogyan sem jutunk közös nevezőre, pedig már többször próbáltunk beszélni a szomszédunkkal? Jó, ha tudjuk, hogy mikor már nem hat a szép szó, a jegyzőhöz, önkormányzathoz fordulhatunk segítségért. Elmondjuk milyen esetben indokolt a jegyzőhöz fordulni, milyen dokumentumok kellenek, és hová nyújtsuk be azokat, ha a szomszéd fája életveszélyes.

Veszélyes fa a szomszédban

Veszélyes fa van a szomszédban, esetleg rádőlt a szomszéd fája a házra? Előfordulhat, hogy zavar bennünket a szomszéd kertjében lévő hatalmas fa, mert leárnyékolja a házunkat vagy átlógnak az ágai a kerítésen. A szakértők szerint ilyen helyzetekben azt érdemes mérlegelni, hogy mekkora a veszély. Első lépésként mindig a közös megegyezésre kell törekedni.

Ha nem működik a közös megegyezés

Mit mond a Polgári Törvénykönyv a zavaró növényzettel kapcsolatban? A vonatkozó rendelkezéseket a fehérvárifavágás.hu foglalta össze az alábbiak szerint:

“A tulajdonos a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédjait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné.” 

A Polgári Törvénykönyv a szomszédjogok gyakorlása érdekében együttműködést írnak elő, az ingatlan tulajdonosa részéről pedig tűrést. Mindig bonyolult kérdés a közös határvonal közelében elhelyezkedő növényzet, ezért azt kell vizsgálni, hogy

“ a növényzet szükségtelenül zavarja-e a szomszédot ingatlana birtoklásában, okoz-e kárt, vagy fennáll-e a károsodás veszélye.  A növényzet kivágására való kötelezésre kivételesen kerülhet sor, csak abban az esetben, ha az érdeksérelem más módon, így kártérítéssel sem hárítható el.”

Mi a teendő, ha a szomszéd fája életveszélyes?

  1. A szomszédot először szóban vagy akár írásban fel kell szólítani, hogy az áthajló ágat metssze le. 
  2. A kérést azonban rendesen meg kell indokolni arra hivatkozva, hogy miért zavarja az egyik felet a kert rendeltetésszerű művelésében.
  3. Ha a felszólítást követően sem történt meg a zavaró tényezők megszüntetése, akkor forduljunk a jegyzőhöz vagy az önkormányzat építési osztályához. Helyszíni szemle után a jegyző elrendelheti a szükséges intézkedéseket, pl. az áthajló ág eltávolítását. Ezt követően egyébként bírósági úton is követelhetők a felmerült költségek. 
  4. A jegyző vagy az építési osztály felé kérelmet kell benyújtani, amely tartalmazza a személyes adatainkat és az elkövető személy adatait. Emellett a zavaró cselekmény helyszínét, időpontját, pontos leírását. És a jegyző felé irányuló pontos kérést, kérelmet.
  5. Mindig lényeges a kellő indoklás: pl. a fa ága jelentősen leárnyékolja a házunkat, az átlógó ág miatt nem tudjuk műveli a kertünket, nem férnek el a munkagépek. Önmagában az a tény, hogy a fa a telek határvonalához közel áll, nem indok a megcsonkítására. De például, ha a tető felújítását nem tudjuk elvégezni az átlógó ágak miatt, akkor az már akadályozza az ingatlan rendes használatát. 

Viszont ilyen esetben is kötelesek vagyunk az ágak eltávolítását először a szomszédtól kérni.

Rádőlt  a szomszéd fája a házra, hogyan kérhető kártérítés?

Először is fontos tisztázni, hogy mi minősül okozott kárnak? Ezt a biztositas.hu foglalta össze:

“Az olyan esetek tartoznak ebbe a kategóriába, amikor a biztosított telkén, a kockázatviselés helyén kívülről idegen tárgy dől vagy esik rá a biztosított épületre, a kertben tárolt vagyontárgyakra, vagy az eséssel az idegen tárgy személyi sérülést okoz. Idegen tárgynak minősülnek azok, amelyek nem a biztosított tulajdonában állnak, és nem a biztosított érdekében vannak elhelyezve, tehát ilyen lehet a szomszédunk kertjében vagy közterületen álló fa, villanyoszlop, óriásplakát tartószerkezete stb. Előfordulhat az is, hogy egy idegen tárgy ütközéssel tesz kárt az épületben vagy valamely építményben – ezt a biztosítók külön káreseménynek tekintik.”

Ha a szomszédunk fája dől rá a mi házunkra, igénybe vehetjük az ő lakásbiztosítását, amennyiben van felelősségbiztosítási fedezete. Ha azonban a szomszédnak nincs lakásbiztosítása vagy az nem tartalmaz felelősségbiztosításra vonatkozó fedezetet, akkor a saját biztosítónk felé kell jelenteni a kárt

Lakásbiztosítás hiányában viszont saját zsebből kell fizetnünk a károk helyreállítását, illetve bírósági perben követelhetjük a szomszédtól a javítási költségek megtérítését. 

Jó, ha tudjuk, hogy amennyiben a saját telkünkön található fa rádől a házra vagy letört ágai kárt okoznak nekünk, csak akkor rendezhetjük a károkat a lakásbiztosítás terhére, amennyiben ez valamilyen biztosítási esemény (pl. vihar) következtében történt. 

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...