Január elsejével ugyan kevesebb támogatás maradt meg, azonban még így is viszonylag sok lehetőség közül válogathatnak a családok. Sokan elrettennek, ha hitelről olvasnak, azonban nem feltétlenül jelent rosszat automatikusan a hitelfelvétel. Cikkünkben bemutatjuk milyen vissza nem térítendő és egyéb támogatások vannak a családoknak 2023-ban.

2022-höz képest szűkült a nagyértékű családtámogatások köre, hiszen idén már nem lehet pályázni a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére, a zöldhitelre és az otthonfelújítása támogatás és kölcsön is kikerült a képből. Mutatjuk, hogy melyek maradtak meg, és milyen feltételekkel lehet ezeket igényelni!

Támogatások családoknak 2023-ban

CSOK 2023

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény szinte biztos a legszélesebb körben ismert támogatás a családoknak 2023-ban is. Ez egy vissza nem térítendő hitel, de csak abban az esetben, ha teljesülnek a következő feltételek:

  • 1 gyermek vállalása esetén: 4 éven belül kell születnie a gyermeknek. Támogatás összege: 600.000 forint, ez felhasználható: új ház építésre, vásárlásra, új lakás építésére, vásárlására, használt ház bővítésére, vásárlására, használt lakás bővítésére, vásárlására.
  • 2 gyermek vállalása esetén: 8 éven belül kell világra jönnie a babáknak, a támogatás összege új ház vagy lakás építésére vagy vásárlására 2.600.000 forint, használt lakás vásárlásra, vagy bővítésre pedig 1.430.000 forint vissza nem térítendő hitel igényelhető.
  • 3 gyermek vállalása esetén a gyermekeknek 10 éven belül a szerződés megkötésétől meg kell születnie. A támogatás összege új ház vagy lakás építésére vagy vásárlására 10.000.000 forint, és 2.200.000 forint, ha használt lakást akarunk vásárolni, vagy bővíteni.

A CSOK igénylése esetén természetesen meg kell felelnie az előírt feltételeknek, így a gyermekvállalással kapcsolatos elvárásoknak, személyi feltételeknek és az ingatlannal összefüggő követelményeknek, azonban a népes családot tervezőknek még mindig előnyös támogatás lehet.

Falusi CSOK

Használt lakás vásárlására és egyidejű bővítésére, illetve korszerűsítésére igénybe vehető a Magyar Falu Program keretén belül a Falusi CSOK. Ennek a vissza nem térítendő támogatásnak az összege egy gyermek után 600.000 forint, két gyermek után 2,6 millió forint, három vagy több gyermek után pedig 10 millió forint. A támogatás összegének legfeljebb felét lehet ingatlan megvásárlására költeni, a többi részét a felújításra kell áldozni. A Falusi CSOK nem vehető igénybe akkor, ha az általunk 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát akarjuk visszavásárolni. 

Meglévő ingatlan felújítása esetén a támogatási összeg felét lehet megszerezni.

Babaváró

Egyike a megmaradt támogatásoknak 2023-ban a babaváró hitel, mely a harmadik gyermek megszületése után támogatássá válik, hiszen nem kell visszafizetni. Fontos azonban kiemelni, hogy ezt csak Babaváró felvétele után születő gyermekekre vonatkoztatható, így a már megszületett gyermekek nem számítanak a támogatásba. Azoknak a házaspároknak, akik a családalapítás előtt állnak vagy további gyermekeket szeretnének vallani a Babaváró jó lehetőség arra, hogy akár vissza nem térítendő támogatáshoz jussanak. A 10 millió forintos hitel úgy marad csak kamatmentes, ha a szerződés megkötését követő 5 éven belül egy gyermeke születik a párnak. Ha kettő csemete is a világra jön, akkor a Babaváróból fennálló tartozás 30%-át elengedi az állam. Ha 3, akkor a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így tulajdonképpen vissza nem térítendővé válik a hitel.

A Babaváró egy szabad felhasználású hitel, bármire lehet költeni, így lakásvásárlásra is, azonban érdemes figyelni arra, hogy a bankok a Babavárót eltérően számítják önerőnek.

Diákhitel-tartozás elengedése

Ugyan nem kifejezetten a legismertebb és legnépszerűbb támogatás a családoknak 2023-ban, azonban érdemes ezt is megismerni. A diákhitellel rendelkező kismama/anya a terhesség 3. hónapjától 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. Ebben a 3 évben az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén. Ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek.

A diákhitel-tartozás 50%-át elengedi az állam, ha születik második gyermek is, a harmadik gyerek világra jövetele után pedig teljes összeget. A tartozás akkor is elengedésre kerül, ha a gyermekek örökbefogadottak az anya által.

Idén január 1-től pedig azoknak az anyukáknak is elengedik a diákhitelét, akik még nem töltötték be a 30. életévüket és felsőoktatási tanulmányaik alatt a diploma megszerzését követő 2 éven belül gyermekük született.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Ez is támogatás a családoknak 2023-ban, hiszen azok az édesanyák, akik négy vagy több gyermeket nevelnek, életük végégi mentesülnek a 15%-os személyi jövedelemadó megfizetése alól.

30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Azon nőknek, akik még nem töltötték be a 30-at és gyermeket vállalnak, 30. életévük betöltéséig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A mentesség a vér szerint, az örökbefogadott, valamint a magzatra tekintettel is érvényesíthető. Ez a kedvezmény is csak idén január 1-től lépett életbe.

Anyasági támogatás

Azok az anyák, akik várandósságuk alatt legalább négyszer várandósgondozáson vettek részt, egyszeri 64.125 forint vissza nem térítendő támogatásra jogosultak. A támogatás a születést követően 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakban, illetve a munkáltatónál.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...