Január elsejével ugyan kevesebb támogatás maradt meg, azonban még így is viszonylag sok lehetőség közül válogathatnak a családok. Sokan elrettennek, ha hitelről olvasnak, azonban nem feltétlenül jelent rosszat automatikusan a hitelfelvétel. Cikkünkben bemutatjuk milyen vissza nem térítendő és egyéb támogatások vannak a családoknak 2023-ban.

2022-höz képest szűkült a nagyértékű családtámogatások köre, hiszen idén már nem lehet pályázni a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményére, a zöldhitelre és az otthonfelújítása támogatás és kölcsön is kikerült a képből. Mutatjuk, hogy melyek maradtak meg, és milyen feltételekkel lehet ezeket igényelni!

Támogatások családoknak 2023-ban

CSOK 2023

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény szinte biztos a legszélesebb körben ismert támogatás a családoknak 2023-ban is. Ez egy vissza nem térítendő hitel, de csak abban az esetben, ha teljesülnek a következő feltételek:

  • 1 gyermek vállalása esetén: 4 éven belül kell születnie a gyermeknek. Támogatás összege: 600.000 forint, ez felhasználható: új ház építésre, vásárlásra, új lakás építésére, vásárlására, használt ház bővítésére, vásárlására, használt lakás bővítésére, vásárlására.
  • 2 gyermek vállalása esetén: 8 éven belül kell világra jönnie a babáknak, a támogatás összege új ház vagy lakás építésére vagy vásárlására 2.600.000 forint, használt lakás vásárlásra, vagy bővítésre pedig 1.430.000 forint vissza nem térítendő hitel igényelhető.
  • 3 gyermek vállalása esetén a gyermekeknek 10 éven belül a szerződés megkötésétől meg kell születnie. A támogatás összege új ház vagy lakás építésére vagy vásárlására 10.000.000 forint, és 2.200.000 forint, ha használt lakást akarunk vásárolni, vagy bővíteni.

A CSOK igénylése esetén természetesen meg kell felelnie az előírt feltételeknek, így a gyermekvállalással kapcsolatos elvárásoknak, személyi feltételeknek és az ingatlannal összefüggő követelményeknek, azonban a népes családot tervezőknek még mindig előnyös támogatás lehet.

Falusi CSOK

Használt lakás vásárlására és egyidejű bővítésére, illetve korszerűsítésére igénybe vehető a Magyar Falu Program keretén belül a Falusi CSOK. Ennek a vissza nem térítendő támogatásnak az összege egy gyermek után 600.000 forint, két gyermek után 2,6 millió forint, három vagy több gyermek után pedig 10 millió forint. A támogatás összegének legfeljebb felét lehet ingatlan megvásárlására költeni, a többi részét a felújításra kell áldozni. A Falusi CSOK nem vehető igénybe akkor, ha az általunk 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát akarjuk visszavásárolni. 

Meglévő ingatlan felújítása esetén a támogatási összeg felét lehet megszerezni.

Babaváró

Egyike a megmaradt támogatásoknak 2023-ban a babaváró hitel, mely a harmadik gyermek megszületése után támogatássá válik, hiszen nem kell visszafizetni. Fontos azonban kiemelni, hogy ezt csak Babaváró felvétele után születő gyermekekre vonatkoztatható, így a már megszületett gyermekek nem számítanak a támogatásba. Azoknak a házaspároknak, akik a családalapítás előtt állnak vagy további gyermekeket szeretnének vallani a Babaváró jó lehetőség arra, hogy akár vissza nem térítendő támogatáshoz jussanak. A 10 millió forintos hitel úgy marad csak kamatmentes, ha a szerződés megkötését követő 5 éven belül egy gyermeke születik a párnak. Ha kettő csemete is a világra jön, akkor a Babaváróból fennálló tartozás 30%-át elengedi az állam. Ha 3, akkor a teljes fennálló tartozást elengedi az állam, így tulajdonképpen vissza nem térítendővé válik a hitel.

A Babaváró egy szabad felhasználású hitel, bármire lehet költeni, így lakásvásárlásra is, azonban érdemes figyelni arra, hogy a bankok a Babavárót eltérően számítják önerőnek.

Diákhitel-tartozás elengedése

Ugyan nem kifejezetten a legismertebb és legnépszerűbb támogatás a családoknak 2023-ban, azonban érdemes ezt is megismerni. A diákhitellel rendelkező kismama/anya a terhesség 3. hónapjától 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését. Ebben a 3 évben az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén. Ezzel az ellátásban részesülő apák is élhetnek.

A diákhitel-tartozás 50%-át elengedi az állam, ha születik második gyermek is, a harmadik gyerek világra jövetele után pedig teljes összeget. A tartozás akkor is elengedésre kerül, ha a gyermekek örökbefogadottak az anya által.

Idén január 1-től pedig azoknak az anyukáknak is elengedik a diákhitelét, akik még nem töltötték be a 30. életévüket és felsőoktatási tanulmányaik alatt a diploma megszerzését követő 2 éven belül gyermekük született.

Négy- vagy többgyermekes anyák SZJA-mentessége

Ez is támogatás a családoknak 2023-ban, hiszen azok az édesanyák, akik négy vagy több gyermeket nevelnek, életük végégi mentesülnek a 15%-os személyi jövedelemadó megfizetése alól.

30 év alatti anyák SZJA-mentessége

Azon nőknek, akik még nem töltötték be a 30-at és gyermeket vállalnak, 30. életévük betöltéséig nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. A mentesség a vér szerint, az örökbefogadott, valamint a magzatra tekintettel is érvényesíthető. Ez a kedvezmény is csak idén január 1-től lépett életbe.

Anyasági támogatás

Azok az anyák, akik várandósságuk alatt legalább négyszer várandósgondozáson vettek részt, egyszeri 64.125 forint vissza nem térítendő támogatásra jogosultak. A támogatás a születést követően 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakban, illetve a munkáltatónál.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Fukar celebek: nem hinnéd, de fogukhoz verik a garast

Könnyű és szinte adja magát, hogy a hírességekről azt feltételezzük mindannyian pazar, luxus és kényeztető életmódot élnek, ahol a pénz nem számít. Gyakran igaz...

Tanórán kívüli tevékenységek 

Gyermekednek van valamilyen speciális érdeklődési köre, amivel szívesen foglalkozna az iskolán kívül is? Vannak olyan tanórán kívüli tevékenységek, amelyek az iskolában nem érhetőek el,...

Mit csináljatok a gyerekkel az őszi szünetben? 5 pénztárcabarát program 

Az őszi szünet 2023 október 27-től november 6-ig tart. Változékony és hűvös időt jósolnak a szünetre, de mi most olyan kinti és benti programokat...