Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen anyagi segítséget egyedül a „megemelt” családi pótlék jelent. Miben áll az egyedülálló szülők támogatása, ha az nem pénzbeli? Lesz szó az igénybe vehető családi támogatásokról, és bemutatjuk a kevésbé ismert, könnyebbséget jelentő lehetőségeket, segítségeket.

Magasabb összegű családi pótlék

A családi pótlék (vagy nevelési ellátás, iskoláztatási támogatás) egy havi rendszerességű családtámogatási juttatás, ami minden, a feltételeknek megfelelő magyar család részére alanyi jogon jár. Összegét befolyásolja a gyerekek száma, hogy hátrányos helyzetű-e a család, de nem függ a szülő(k) fizetésétől. Egyedülálló szülő esetén magasabb összegű családi pótlék jár, ami így alakul:

  • 1 gyermeket nevelő egyedülálló szülő 13 700 forintot,
  • 2 gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 14 800 forintot, összesen 29 600 forintot,
  • 3 vagy több gyermeket nevelő egyedülálló szülő gyermekenként 17 000, azaz minimum 51 000 forintot kap.

A juttatás elég csekély, hiszen az egyszülős családokban mindössze 1500 forinttal magasabb gyerekenként, mint a két szülővel rendelkezőkben.

Családtámogatások: ami jár a kétszülősöknek, az az egyszülősöknek is

A családi adókedvezmény, a CSED (csecsemőgondozási díj), a gyermekgondozási díj (GYED, GYED extra, diplomás GYED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET) az egyedülálló szülők esetében is igénybe vehető. Ezeknél a támogatásoknál nem számít, hogy hány szülő neveli a gyereket.

Amiről még fontos szót ejteni, az a nagyszülői GYED. Ha az egyedülálló szülő jogosult lenne a GYED-re, de kénytelen visszamenni dolgozni, a nagyszülő megkaphatja helyette az ellátást, amennyiben ő marad otthon a kicsivel.

Lakhatási támogatások

Itt is ugyanaz a helyzet, mint a fentebbi családtámogatásoknál. Mindegy, hogy egy vagy két szülőről van szó, a támogatás összege nem változik. Ezek ugyan a megélhetésben nem, de a kiadások csökkentésében lehetnek az egyedülálló szülők segítségére. (Tény, a lakhatási támogatások többnyire csak elméletben elérhetőek, hiszen mind az önerő, mind a hitelképes kereset nehezen megvalósítható egy egyedülálló szülő számára.) 

Egyedülállóként elérhető lakhatási támogatások:

  • kedvezményes áfa és áfa-visszatérítés
  • CSOK
  • illetékmentesség
  • otthonfelújítási támogatás

Anyáknak járó támogatások

Az anyasági támogatást, ahogy nevében is benne van, csak anyák vehetik igénybe. Az anyasági támogatás – gyermekenkénti – összege 2023-ban 61 125 forint, ikergyermekek esetén 85 500 forint. Ezt a szülést követő 6 hónapon belül lehet igényelni.

Diákhiteles édesanyáknak járó kedvezmény: Egy gyerek esetén az ügyleti kamat és a törlesztőrészletek szüneteltethetők a gyermek 3 éves koráig. A második gyermek megszületése esetén a tartozás felét elengedik, a harmadik vagy további gyermeknél pedig a teljes tartozás megfizetése alól mentesülünk.

Egyedülálló szülők támogatása: a minimum

A magasabb összegű családi pótlékról már fentebb volt szó. Ami nem pénzbeli támogatás, de könnyebbséget jelenthet:

Az egyedülálló szülők előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, így előbb vissza tudnak menni dolgozni.

Több táppénzes nap is jár: a gyermek 6 éves koráig a 42 napnyi gyermekápolási táppénz helyett 84 naptári napot, 6–12 éves gyermeknél pedig 14 nap helyett 28 napot lehet igénybe venni.

Árvaellátás: Ha az egyik szülő halála miatt válik a család csonkává, a gyermeket árvaállátás illeti meg. Az ellátás legkisebb összege 2023-ban havi 50 000 forint. (Részletek az Államkincstár oldalán.)

Egyedülálló szülők támogatása: ami még segítség lehet

A gyermektartási díj nyilván nem támogatás, de az egyedülálló szülő ideális esetben ezzel az összeggel is számolhat a havi költségvetésben. Ha a másik fél 3 hónapig nem fizet, akkor a gyermeket nevelő szülő kérheti az államtól a tartásdíj megelőlegezését, legfeljebb 50 200 forintig. A kérelmezés feltétele, hogy legyen végrehajtható tartásdíjas határozat (bírósági ítélet, vagy bírósági végzéssel jóváhagyott egyezség), valamint az, hogy a végrehajtás eredménytelen legyen. Részletek itt.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény a hátrányos helyzetű családoknak jár. A szabály szerint egyeszülős család akkor kaphatja meg, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 180 %-át (2023-ban: 51 300 forintot) és a vagyonuk értéke nem haladja meg a törvényben meghatározott értéket.

Igényelhető az önkormányzatoknál beiskolázási, vagy más néven iskolakezdési támogatás. Ez egyszeri támogatás az iskolakezdése előtt, melynek feletételei, összege önkormányzatonként eltér. Jellemzően 5000-30 000 forint lehet, amit az alapján állapítanak meg, hogy általános iskoláról, középiskoláról vagy felsőoktatási intézményről van-e szó.

Létezik a Páratlan Szülő Díj, amelyre olyan szülők jelölhetők, akik egyedül nevelnek 25 év alatti gyermeket, illetve olyan nagyszülők és dédszülők, akik egyedül nevelnek 25 év alatti unokát, dédunokát. A jelöléseket 2023. március 31-ig lehet beküldeni, további tájékoztatás itt.

Egyszülős Kártya: Ez a kártya az Egyszülős Központ ingyenes és kedvezményes egyszülős szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges, emellett számos kedvezményt biztosít különböző kulturális intézményekben, de vásárlási kedvezményekre is használható. (Kulturális és szabadidős, informatikai és telekommunikációs, kereskedelmi és egészségügyi kedvezmény is igénybe vehető a kártyával.) Olyan szülők igényelhetik, akik egyedül nevelik gyermeküket, vagy nagykorúak esetében 25 évesnél nem idősebb, nappali tagozatos fiatalt, és ezért emelt összegű családi pótlékban részesülnek. Itt lehet olvasni a részletekről, szolgáltatásokról, érdemes!

Jó, ha tudják a kisgyermeket nevelő egyedülálló szülők: Január elsejétől csak az a 10 évesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő anya, vagy egyedülállók esetében szülő osztható be éjszakai műszakra, aki hozzájárul ehhez. Az év elejéről az új belépők mellett a január 1. napján már foglalkoztatott, érintett munkavállalókat is nyilatkoztatnia kell a munkáltatóknak arról, hogy hozzájárulnak-e az éjszakai munkavégzéshez. Ha az érintettek nem írták alá a dokumentumot, akkor nem oszthatók be éjszakai műszakba.

Forrás: megtakaritasgyerekeknek.hu, mfor.hu, egyszulo.hu, gyerekkelvagyunk.hu

Kapcsolódó

Legfrissebb

Paulik János: a futballklub a srácok második családja

– A bajnoki címre és az első osztályba való feljutásra most még nincs esélyünk – nyilatkozta a Hóvége.hu tudósítójának Paulik János mester –, de...

Gyomirtó házilag: 8 olcsó és vegyszermentes megoldás, hogy ápolt kerted legyen

Nem könnyű feladat a gyomoktól megszabadulni, hiszen könnyen és gyorsan szaporodnak, elrontják a kert összképét. Sőt elveszik a helyet és a tápanyagokat a saját...

Mikor vannak ingyenes múzeumi napok? Mutatjuk, hová mehettek már most hétvégén

Kevesen tudják, hogy a múzeumok nem csak a nemzeti ünnepek alkalmával látogathatók ingyenesen. Azonban 2024-ben is érvényes az a szabályozás, miszerint minden múzeumban ingyenesen...