Kevés szó esik arról a hétköznapokban, hogy a nyugdíjas rokon halála után kit illet meg az ellátás. Végintézkedésről, temetési segélyről már írtunk korábban, most annak jártunk utána, hogy elhalálozáskor meddig jár a nyugdíj és ki kaphatja meg.

A haláleset bejelentése

A nyugdíjas rokon elhalálozását és annak időpontját a vele közös háztartásban együtt élt hozzátartozónak kell megtennie. Hozzátartozó sorrendben a házastárs, gyermek,unoka, szülő, nagyszülő és testvér, ezek hiányában az örökös. A halálesetet 15 napon belül kell jeleznie a hozzátartozónak.

Mi történik az ellátással, ha a nyugdíjas meghal?

A nyugdíj a jogosult halálával megszűnik. A nyugdíjat és a nyugdíjfolyósító szerv által folyósított egyéb ellátásokat a jogosult halálának napját magába foglaló hónap végéig kell folyósítani. A nyugdíj tehát teljes egészében jár az utolsó hónapra – függetlenül attól, hogy az illető hónap elején vagy végén hunyt el –, viszont a következő hónaptól már nem folyósítják.

Előfordulhat, hogy a halál olyan időpontban következik be, amikor a nyugdíjat még nem utalták el, vagy még nem került sor a postai kézbesítésre. Ebben az esetben a nyugdíj kifizetésére speciális szabályok vonatkoznak. (Lentebb kifejtjük.)

Elhalálozáskor meddig jár a nyugdíj?

A nyugdíj utalása havonta, az esedékesség hónapjában, azaz a tárgyhónapban történik (szemben pl. a családi pótlékkal, amit utólag fizetnek ki.) Arra a hónapra még jár a nyugdíj, amelyben az illető meghalt, a következőre viszont már nem.

Ki veheti fel az elhunyt nyugdíját?

Ha az elhunyt nyugdíjassal több közeli hozzátartozó is élt közös háztartásban, akkor a vonatkozó törvény szerint ez a sorrend: elsőként az elhunyt együtt élő házastársa, bejegyzett élettársa, ennek hiányában a gyermeke, majd az unokája, szülője, nagyszülője, testvére következik.

A halál hónapjára járó nyugdíjat a postai kézbesítőtől is jogszerűen átveheti a közös háztartásban élő közeli hozzátartozó. Ha ez nem történik meg, és a fel nem vett nyugdíjat a posta visszautalja a folyósítónak, akkor kérelmezni kell annak kiutalását. A jogosultnak ezt írásban kell kérelmeznie a halálesettől számított egy éven belül.

Ha nincs olyan hozzátartozó, akivel az elhunyt együtt élt, a halál hónapjára járó nyugdíj a hagyaték részévé válik. Innentől az örökösöket illeti meg.

Mi történik, ha a halálest után is utalnak nyugdíjat?

Ez akkor történhet meg, ha a hozzátartozó nem jelentette be időben a halálesetet. A haláleset hónapját kiutalt nyugdíj már nem illeti meg a közeli hozzátartozókat és örökösöket. A nyugdíjfolyósító visszafizetésre kötelezi azt, aki jogalap nélkül felveszi az elhunyt nyugellátását.

Kinek és meddig jár az özvegyi nyugdíj?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mikor illetékmentes a lakásvásárlás? Milliókat spórolhatsz, ha ezt tudod

Ha lakásvásárláson gondolkozunk, akkor a vételáron kívüli egyéb költségekkel is számolnunk kell, így pl. az illetékfizetési kötelezettségünkkel. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL....

Krumpli termesztése vödörben? Mutatjuk, mire figyelj

Nem csak azok tudnak házilag termeszteni krumplit, akiknek kertje van. Még egy erkély is elég, vagy egy jó napos terület a lakásban. Bizony, beltérben...

Egész évben lombos, nyáron gyönyörű virágokat hoz: így neveld a japán cserjédet

Nagy népszerűségnek örvend a japán cserje. Nem csoda, hiszen mutatós, örökzöld növény, amelyet egyszerű nevelni. Ha ügyesen gondozzuk, apró fává nő, ha pedig többet...