Aki tartósan beteg, ápolásra szoruló hozzátartozóját gondozza, az ápolási díjra vagy a gyermekek otthongondozási díjára jogosult. A GYOD csak a gyermekek után vehető igénybe, függetlenül azok életkorától. Az ápolási díj pedig ápolásra szoruló hozzátartozó után, aki lehet szülő vagy más hozzátartozó. Cikkünkben azt járjuk körül, hogy a GYOD kinek jár és hogyan lehet igényelni, illetve mennyi a GYOD összege 2024-ben.

Az ápolási díj és a GYOD kinek jár? Mi a különbség?

Az ápolási díj egy szociális juttatás, amit az kaphat meg, aki otthon ápolja gondozásra szoruló beteg hozzátartozóját, így pl. idős szülőjét. Az ápolási díj annak a 18. életévét betöltött hozzátartozónak jár, aki tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását, gondozását látja el. Azoknak jelent segítséget, akik szerettük ápolása mellett egyáltalán nem, vagy csak részmunkaidőben tudnak dolgozni. Az ápolási díj összege a gondozott állapotától függ, amelyről részletesen itt írtunk.

Gyermekek otthongondozási díjára (GYOD-ra) az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő jogosult, aki:

a súlyos fogyatékosságból, vagy tartós betegségből eredően önellátásra képtelen vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekéről gondoskodik.

Jó tudni, hogy amennyiben a szülő nem tudja ellátni a gondozást- mert például megromlott az egészségi állapota, elhunyt vagy a felügyeleti joga szünetel- akkor a szülőn kívül más, a gyermekkel közös háztartásban élő hozzátartozó számára is megállapítható a gyermekek otthongondozási díja. 

Mi alapján állapítják meg, hogy a GYOD kinek jár?

A gyermek súlyos fogyatékosságát vagy tartós betegségéből eredő egészségi állapotát mindig szakorvos által készített szakmai véleményben állapítják meg. 

Az, hogy mi számít súlyos fogyatékosságnak és mikor áll fenn ez az állapot, arról itt lehet részletesen olvasni.

Tartós betegségnek az számít az ellátás megállapításának szempontjából, ha a gyermek egészségi állapota alapján három hónapnál hosszabb időtartamban ápolásra, gondozásra szorul.

GYOD összege 2024: mennyi jár?

A GYOD havonként adott juttatás, amelynek összege eléri a minimálbér összegét, azaz a 266.800 forintot havonta.

A gyermekek otthongondozási díját egyszerre csak egy gyerek után lehet felvenni. Ha a szülő több olyan gyermekéről is gondoskodik, akik után egészségi állapotuk alapján a GYOD megállapítható lenne, a havonkénti összeg másfélszerese illeti meg a szülőt.

Abban az esetben, ha a GYOD mellett más rendszeres pénzellátásban is részesül a szülő vagy hozzátartozó, akkor az ellátás összege annyival csökken.

Kivéve három esetben:

  • ha a szülő vagy hozzátartozó saját jogú nyugdíjnak minősülő ellátásban, korhatár előtti ellátásban, rokkantsági ellátásban vagy rehabilitációs ellátásban részesül, feltéve, hogy összesen legalább 10 évig ápolási díjra vagy GYOD-ra jogosult volt
  • ha a szülő vagy hozzátartozó másik gyermeke csecsemőgondozási díjban,   gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesül
  • gyermeknevelési támogatásban részesül

Lehet-e a GYOD mellett dolgozni?

A GYOD mellett napi négy órában lehet keresőtevékenységet folytatni. Ha a munkavégzés otthon történik, akkor időkorlát nélkül lehet dolgozni. 

A GYOD melletti munkavégzés esetén a gyermekek után az általános munkajogi kedvezmények illetik meg a szülőt. Így például a gyermekek utáni pótszabadság, és plusz két szabadnap jár a gyermek fogyatékosságára tekintettel.

A gyermekek otthongondozási díjából nyugdíjjárulékot vonnak, így  időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időt jelent. Az ellátásban részesülő személy jogosult egészségügyi ellátásra is.

Nagyon fontos, hogy a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes nyugellátása megállapításához is beszámítják jogosultsági időnek a GYOD időtartamát. Ebben az esetben a negyven éven belül nem harminckét, hanem csak harminc év keresőtevékenység kell, és nem nyolc, hanem tíz év gyermeknevelési idő vehető figyelembe.

Hogyan kell igényelni?

A gyermekek otthongondozási díja iránti kérelmet ezen a nyomtatványon keresztül lehet igényelni. A papír alapú nyomtatvány beszerezhető valamennyi járási hivatalnál, kormányablaknál és polgármesteri hivatalnál.

A kérelemhez mellékelni kell az alábbi igazolásokat:

  • 6 év alatti ápolt gyermek esetén a magasabb összegű családi pótlékra jogosító igazolás kiállítására is jogosult szakorvos szakorvosi véleményét az ápolt gyermek súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg állapotáról, illetve önellátási képességének mértékéről
  • 6. hatodik életévét betöltött ápolt gyermek esetén a háziorvos vagy házi gyermekorvos igazolását arról, hogy az ápolt gyermek súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg
  • oktatási intézmény (óvoda, köznevelési, felsőoktatási intézmény) esetén az intézmény vezetőjének igazolását az intézményben való tartózkodás időtartamáról

A kérelem benyújtható ügyfélkapun keresztül vagy a lakcím szerint illetékes kormányhivatalnál, polgármesteri hivatalnál vagy kormányablaknál is.

Plusz segítség az ápolási díjban vagy gyermekek otthongondozási díjában részesülők számára

Néhány budapesti önkormányzat 15-20.000 forintos kiegészítő támogatást vezetett be, például Újbuda, Erzsébetváros és Újpest is. Ennek célja, hogy kiegészítse az alacsony összegű ápolási díjat. 

Ezen felül, a minden településen és városban elérhető házi segítségnyújtás keretében az ápolást végző szülő segítséget kérhet a helyi önkormányzattól. Ha szülő valami miatt (betegség) átmenetileg nem tudja a gondozó tevékenységet ellátni, akkor  gyerek átmenetileg, de egybefüggően legfeljebb egy hónapos időtartamban ellátható.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...