Bár még távolinak tűnhet, de hamar eljön majd az őszi tanévkezdés, ideje már most utánajárni milyen támogatások vehetők igénybe a gyermekünk, vagy gyermekeink beiskoláztatásához. Az állam és az önkormányzatok mellett a munkáltató is biztosíthat iskolakezdési támogatást. De vajon kinek jár iskolakezdési támogatás és mikor, hol kell igényelni, mekkora összege lehet?

Az iskolakezdés bizony nagyon megterheli a családi kasszát egy gyermek esetén is, több gyermeknél pedig csillagászati összeget lehet otthagyni a papírírószer-, táska-, vagy sportszerboltokban. Érdemes több hónapra elosztva megvásárolni ezeket, hogy ne augusztus végén kelljen mindent egyben beszerezni.

Kinek jár iskolakezdési támogatás?

Előrehozott családi pótlék

Az állam minden hónapban bizonyos összeggel hozzájárul a gyermek neveléséhez. Ez a családi pótlék, ami nevelési ellátásból és iskoláztatási támogatásból tevődik össze. Nevelési támogatásként a gyermek születésétől a tankötelezetté válásának évéig (október 31-ig) jár, utána iskoláztatási támogatásként folyósítják a tankötelezettség időtartama alatt.

Ez az ellátás tehát nem kifejezetten az iskolakezdés megkönnyítését szolgálja, de segítséget jelenthet közvetlenül előtte. Augusztusban kétszer jön családi pótlék: a júliusi várhatóan augusztus 3-án érkezik meg a bankszámlákra, és hónap végén, 25. környékén az augusztusi ellátást is átutalják. (Szeptemberben tehát nem jön családi pótlék.)

Önkormányzati iskolakezdési támogatás

Sok településen az önkormányzatok is adnak iskolakezdési támogatást pénzben vagy utalványban, valahol pedig írószer csomagokkal segítik a diákokat és a szülőket. Érdemes utánajárni, hogy a helyi önkormányzatnál milyen lehetőségek vannak! Az önkormányzati támogatás általában 5-20 ezer forint közötti összeget jelent, és szeptember 30-ig lehet rá jelentkezni. Az önkormányzati támogatás módját és összegét rendeletben határozzák meg. Általában kérelem útján lehet igényelni ezt a támogatást, járjunk utána a lakhelyünk önkormányzatának honlapján. Fontos, hogy a támogatásban részesülő diáknak helyi lakcímmel kell rendelkeznie.

A munkáltató is adhat iskolakezdési támogatást a dolgozóknak

Iskolakezdési támogatást a munkáltató is biztosíthat, ennek összege minden cégnél más és más. Az Edenred egy korábbi reprezentatív felméréséből kiderült, hogy a cég méretétől is függ mekkora és milyen jellegű támogatást biztosít. A 150 fő feletti munkavállalóval rendelkező cégek közül minden harmadik, míg az 50 alkalmazott alatti cégeknél csak a munkáltatók 10 százaléka ad iskolakezdési támogatást a dolgozóinak. A munkáltatók igyekeznek úgy segíteni a dolgozóiknak, hogy adózásilag számukra is kedvező legyen. Fontos tudni, hogy ha egy cég az iskolakezdési támogatást közvetlenül a családtagnak egyéb jövedelemként fizeti, vagy csekély értékű ajándékként adja, akkor nem képez járulékalapot.

Iskolakezdési támogatás évente egyszer adható utalványban, vagy pénzben. Értékhatár nélkül adható a dolgozónak vagy akár nappali tagozatos hallgatónak is.

Ha a dolgozó pénzbeli iskolakezdési támogatást kap, annak teljes összege munkaviszonyból származó jövedelemnek minősül, és járulékköteles. Ha utalvány formájában kapja a munkavállaló az iskolakezdési támogatást, akkor járulékmentes, de az utalvány értéke nem haladhatja meg a minimálbér 10 százalékát.

Mikor lehet igényelni iskolakezdési támogatást?

Az iskolakezdési támogatás a tanév első napját megelőző 60. naptól az érintett naptári év utolsó napjáig adható.

A munkáltató döntésétől függően támogathatja a gyermek mindkét szülőjét, ha egy helyen dolgoznak. Fontos tudni, hogy az iskolakezdési támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra jogosult legyen.

Állami iskolakezdési támogatás

Az állam vagy ingyenes, vagy kedvezményes formában biztosít tankönyveket a diákoknak, így tankönyvre a legtöbb szülőnek nem kell költenie.

A szülőknek további nehézséget jelenthet az ebédbefizetés is, a menzai ellátásra is vehető igénybe támogatás.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos autó hátrányai: 7 dolog, amit tudnod kell vásárlás előtt

Érdemes lenne a hagyományos autót elektromosra cserélni? Sok előnye is van, amit már megírtunk egy másik cikkben, most viszont nézzük meg, hogy mik az...

Kedvezmény a családoknak: ingyenes múzeumi napok 2024

A múzeum eleve egy költséges program, főként, ha még a családot is vinnénk. Jó, ha tudjuk, hogy nem csak a nemzeti ünnepeken látogathatjuk ingyen...

Megéri még a Tesco bevásárlás a neten? Utánanéztünk

A Tesco online szolgáltatása azt ígéri, hogy több ezer termék közül állíthatjuk össze a bevásárlásunkat, amelyet a nekünk leginkább megfelelő időpontban szállítanak ki, de...