Nyitólap Ügyes-bajos Élet Babonák – Balszerencsét hoz a takarítás, ha így csinálod!
HIRDETÉS

Babonák – Balszerencsét hoz a takarítás, ha így csinálod!

takarítás babonák

Vannak bőven hiedelmek, babonák, szokások, amik a takarításhoz tartoznak. Összeszedtük, mit nem szabad csinálni a takarítás kapcsán!

HIRDETÉS

Régi seprű új házba? Nehogy!

Ha a régi seprűt tovább visszük magunkkal az új házba, az balszerencsét hoz. Hogy miért? Csak.

Takarítás szilveszterkor? Rossz ötlet!

Szilveszter napján olyannyira tilos takarítgatni, hogy még a szemetet sem szabad levinni. Hogy miért? Mert ezzel elmossuk, eltakarítjuk a szerencsénket is. Szilveszternek bulival kell telnie, nem takarítással.

Más babonák szerint az év első napján már nagyon is jó takarítani. Vannak, akik szerint olyan évünk lesz, amilyen az évünk első napja is volt. Ha tehát január elsején kitakarítjuk az otthonunkat, akkor az egész évben tevékenyek leszünk.

Ennek ellent mond egy népi hiedelem, mely szerint az újév első napján sem ajánlott a mosás, de főleg a teregetés nem, mert az balszerencsét hoz a házhoz, azaz kirázzuk a pénzt.

HIRDETÉS

Péntek 13? Csak semmi takarítás!

Ha a péntek 13-ra esik akkor sem szabad takarítani. A takarítás elűzi a szerencsét, egy ilyen szerencsétlennek tartott napon pedig főleg.

Ne seperj éjszaka!

Ez a szokás még az ókorból származik. Akkor még nem volt áram. Ha pedig este a sötétben sepregettek, akkor könnyen kisöpörhettek olyan értéktárgyakat is, mint például a fülbevalók, gyűrűk. Logikus tehát, hogy szabállyá vált az éjszakai seprés kerülése. Mára pedig a babonában maradt meg.

Ne söpörj körbe másokat!

A legtöbben ismerjük a mondást: Ha valakit körbesöpörnek, az nem fog megházasodni. Ez tehát az egyik legrosszabb dolog, ami a hajadonokkal történhet. De van egy másik babona is a körbesöprés kapcsán. Eszerint, ha valakit körbesöpörnek, az hamarosan börtönbe kerül.

Ne tárold úgy a seprűt, hogy az a földhöz ér!

Takarítás után soha ne tárold úgy a seprűt, hogy az hozzáér a földhöz. Akaszd fel, vagy állítsd a szekrénybe. Ez a babona azon alapszik, hogy elviszi a háztól a szerencsét. Arra is figyelj, hogy ne támaszd egymásnak a seprűket, mert azok családi veszekedést okoznak.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version