Mutatjuk, mikor lesz az óraátállítás, mikor kell idén ősszel átállítani az órákat a téli időszámításra.

Sokan nem szeretik az óraátállítást, amit azért vezettek be, hogy jobban kihasználjuk a természetes fényt, és energiát spóroljunk meg.

Nem meglepő, hogy kérdéses a jövője. Még az Európai Parlament is arról döntött 2019-ben, hogy 2021-től megszűnik az óraátállítás az EU-ban. Csakhogy a döntés végső megvalósítása az egyes tagállamok kezében van, és még folynak erről a tárgyalások. Meg kell például vitatni többek között azt is, hogy az óraátállítás eltörlésével a téli vagy a nyári időszámítás legyen a végleges.

Egy biztos: Idén még lesz óraátállítás ősszel. A téli időszámítás egész pontosan október 29-én kezdődik. Ekkor kell hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszaállítani az órákat.

Így egy órával többet alhatunk majd.

Arról, vajon tényleg spórolunk-e az óraátállítással, meddig kell még állítgatni az órát, ITT írtunk korábban. Rámutattunk például, hogy szakemberek szerint a nyári időszámítással manapság is sokat lehet spórolni. Mivel a napi energiacsúcsot 17 és 19 óra között mérik, nem mindegy, hogy ilyenkor részben világos vagy sötét van. A számításaik szerint ebben a két órában az átállítással akár 10 százalékkal is csökkenthető az energiaigény. Az óraátállítással nagyjából egy Eger méretű város éves fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolhat évente Magyarország. A megtakarítás pontos mértékét ugyanakkor nem lehet meghatározni. Ez csak akkor lenne lehetséges, ha a nyári időszámításra áttéréskor minden évben ugyanolyan időjárási, gazdasági körülmények lennének.

A nyári időszámítás mellett szól az is, hogy annak használatával megnő a napfényes órák száma. Emiatt hosszabb ideig lehet a szabadban lenni, természetes fény mellett dolgozni. Ráadásul a természetes fény miatt ilyenkor kevesebb baleset történik.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...