Mutatjuk, mikor lesz az óraátállítás, mikor kell idén ősszel átállítani az órákat a téli időszámításra.

Sokan nem szeretik az óraátállítást, amit azért vezettek be, hogy jobban kihasználjuk a természetes fényt, és energiát spóroljunk meg.

Nem meglepő, hogy kérdéses a jövője. Még az Európai Parlament is arról döntött 2019-ben, hogy 2021-től megszűnik az óraátállítás az EU-ban. Csakhogy a döntés végső megvalósítása az egyes tagállamok kezében van, és még folynak erről a tárgyalások. Meg kell például vitatni többek között azt is, hogy az óraátállítás eltörlésével a téli vagy a nyári időszámítás legyen a végleges.

Egy biztos: Idén még lesz óraátállítás ősszel. A téli időszámítás egész pontosan október 29-én kezdődik. Ekkor kell hajnali 3:00 órakor 2:00 órára visszaállítani az órákat.

Így egy órával többet alhatunk majd.

Arról, vajon tényleg spórolunk-e az óraátállítással, meddig kell még állítgatni az órát, ITT írtunk korábban. Rámutattunk például, hogy szakemberek szerint a nyári időszámítással manapság is sokat lehet spórolni. Mivel a napi energiacsúcsot 17 és 19 óra között mérik, nem mindegy, hogy ilyenkor részben világos vagy sötét van. A számításaik szerint ebben a két órában az átállítással akár 10 százalékkal is csökkenthető az energiaigény. Az óraátállítással nagyjából egy Eger méretű város éves fogyasztásának megfelelő villamos energiát spórolhat évente Magyarország. A megtakarítás pontos mértékét ugyanakkor nem lehet meghatározni. Ez csak akkor lenne lehetséges, ha a nyári időszámításra áttéréskor minden évben ugyanolyan időjárási, gazdasági körülmények lennének.

A nyári időszámítás mellett szól az is, hogy annak használatával megnő a napfényes órák száma. Emiatt hosszabb ideig lehet a szabadban lenni, természetes fény mellett dolgozni. Ráadásul a természetes fény miatt ilyenkor kevesebb baleset történik.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...