Idén március 15-től lehet megnézni a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetet, amelyet május 21-ig kell majd benyújtanunk.  Ám ebben a köztes időszakban is vannak teendőink az szja-bevallással kapcsolatban, elmondjuk mit ellenőrizzünk feltétlenül és milyen tennivalókat ne mulasszunk el. Minden, amit tudni kell az szja bevallás 2024 évre vonatkozó tennivalóiról.

Nem változott az a gyakorlat, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) minden magánszemély részére elkészíti a személyi jövedelemadó-bevallás tervezetét. Ugyan a benyújtás végső határideje még csak májusban lesz, addig érdemes áttekinteni a NAV által készített tervezeteket, hogy az esetleges hibákat javítani lehessen. Továbbá azt is érdemes már előre feltérképezni, hogy kinek adjuk az 1+1 százalékunkat.  

Szja bevallás 2024: melyek a fontos határidők?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóbevallási tervezetet küld hamarosan mindenkinek, aki a dolgozik és járulékot fizet. Akinek van ügyfélkapuja, március 15-től tekintheti meg a tervezetet. Akinek nincs, március 18-ig kérheti a NAV-tól a bevallási tervezet postázást. Ők papír alapon postázva kapják meg. 

A papíralapú tervezetet többféle módon is igényelhetjük a NAV-tól. Lehet kérni sms-ben a +36 30 344 4304-es telefonszámon, a NAV honlapján elérhető nyomtatványon (www.nav.gov.hu/eszja); illetve a (BEVTERVK) elnevezésű formanyomtatványon is. Emellett postai úton levélben vagy a NAV ügyfélszolgálatán személyesen, de van a NAV-nak infóvonala is, ez a 1819-es hívószámon érhető el. További részletek itt érhetők el.

Akiknek tehát  a NAV készíti el az adóbevallást, azok számára március 15-től elérhetők online  a tervezetek, postai úton pedig április 30-ig küldik majd ki a tervezeteket.

A bevallást, illetve az adó 1 százalékának felajánlására szolgáló nyilatkozatot idén május 21-ig kell megküldeni a NAV-nak. Aki egyetért a tervezettel, annak nem kell módosítani a tartalmat. A visszaigényelhető adót tartalmazó tervezet esetén, elég a kiegészítő nyilatkozatot aláírva visszaküldeni, amelyben meg kell jelölni, hogy a NAV, a visszaigényelhető összeget postai úton vagy átutalással juttassa el. Az összeg kiutalása a beérkezéstől számított két héten belül megtörténik. Ha a tervezet befizetendő adót tartalmaz, kiegészítő nyilatkozaton jelölhető a részletfizetés.

Szja bevallás 2024: Mi az, amit nekünk kell kitölteni?

Bizonyos esetekben nem a NAV készíti automatikusan az adóbevallást, hanem azt önállóan kell elkészíteni. Ilyen, ha valaki adószámos magánszemély, mezőgazdasági őstermelő vagy egyéni vállalkozó.

Ugyanígy, ha családi kedvezményt vagy személyi kedvezményt veszünk igénybe, azt nekünk kell feltüntetni a bevallási tervezeten. Ahhoz, hogy visszaigényeljük a kedvezmény összegét, nekünk kell feltüntetni a gyermek/ek adatait, a jogosultsági hónapokat, stb. 

Azt is nekünk kell feltüntetni, hogy hova kérjük a visszautalás összegét. Meg kell adnunk a bankszámlaszámot vagy a posta címünket. Amennyiben pedig önkéntes pénztárhoz kérjük a visszautalást, szintén megjelölhető, hogy az adózó melyik önkéntes pénztárhoz kívánja a rendelkezés összegét utaltatni. 

Szja bevallás 2024: Rendelkezés az adó 1 százalékról

Sajnos, még mindig nagyon kevés adózó él azzal a lehetőséggel, hogy adóbevalláskor az adó 1 százalék rendelkezését is leadja. Meglepő a statisztika, de a személyi jövedelemadót megfizető állampolgárok több mint 50 százalékban úgy töltik ki az adóbevallásukat, hogy nem rendelkeznek adójuk 1 százalékáról. Pedig ez a legegyszerűbb módja, hogy számunkra fontosnak tartott ügy érdekében tegyünk valamit.

Az adó 1 százalékát civil szervezeteknek, alapítványoknak, illetve regisztrált egyházaknak lehet felajánlani. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy mi, adófizető állampolgárok dönthetünk arról, hogy az állam a személyi jövedelemadónk 1 százalékát milyen célra használja fel. Amennyiben nem döntünk, a felajánlható 1% az állam zsebében marad. A regisztrált szervezetek listáját a NAV oldalán megtalálhatjuk.

Az 1%-ról rendelkezhetünk az eSzJA oldalon az adóbevallásunk részeként, vagy attól függetlenül is, illetve papíralapon is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Csak Magyarországon csökkent az újautó-eladások aránya az EU-ban – de miért?

Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac...

Töredékáron juthatunk gyógyászati segédeszközhöz: csak igényelni kell, egyéb támogatás is járhat

Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati...

Mikor ültethető ki a muskátli? Virágba borul, ha megfogadod a profi kertész 5 tippjét

A sokak által kedvelt virág tavasztól őszig szokott virágozni élénk színeiben, ráadásul folyamatosan. Nem csoda, hogy az ablakpárkányokban és a teraszokon az egyik leggyakrabban...