Az egészségpénztári tagsággal számos kedvezményt vehetünk igénybe. Egészségügyi termékek, babaápolási cikkek, de akár diétás élelmiszerek vásárlásával is sokat spórolhatunk, ha van egészségpénztári számlánk. A vásárláson felül talán a legnagyobb költséget az orvosi vizsgálatok jelentik, főként, ha azokat a magán egészségügyi szektorban kényszerülünk igénybe venni. Viszont nem is kevés adóvisszatérítés jár bizonyos vizsgálatok esetén, nem érdemes kihagyni!

Milyen egészségügyi szűrések esetében jár adóvisszatérítés az egészségpénztári tagoknak?

Az egészségpénztári tagság nem jár bonyolult adminisztrációval és kötelezettségekkel, ezt korábbi írásunkban részletesen körüljártuk. Viszont az egészségünkkel kapcsolatos termékeket így is, úgy is vásárolunk – miért ne használnánk ki a vásárlásukhoz kapcsolódó kedvezményeket? 

A vitaminok, étrendkiegészítők, a pelenka vagy akár a drogériákban kapható menstruációs bugyik is elszámolhatók az egészségpénztár terhére. Havi szinten több tízezer forint kiadást jelentenek az általános egészségmegőrző termékek. Ha egy hirtelen influenza is betársul, akkor is tízezer forint feletti plusz kiadásról beszélhetünk.

Mindezen költések után adóvisszatérítés jár az egészségpénztári tagoknak. Mégis érdekes ellentmondás, hogy a Világgazdaság vonatkozó írása szerint tízből négy egészségpénztári tag inaktív, akik évek óta sok százezer forintot hagynak a számlájukon.

Az egészségpénztári tagság egyik legnagyobb kedvezményét azonban az aktív tagok közül is kevesen veszik igénybe. Az életkor előrehaladtával egyre több rendszeres egészségügyi szűrővizsgálat elvégzése javasolt. Az orvosi javaslatra végzett szűrővizsgálatok után pedig 10% adó-visszatérítés vehető igénybe.

Jó tudni! Adóvisszatérítést a tagok nem csak a saját befizetéseik, hanem a munkáltatójuk által fizetett tagdíj után is érvényesíthetnek.

A gyógyászati termékeken túl az alábbi szűrővizsgálatok esetén vehető igénybe adóvisszatérítés:

  • méhnyakrákszűrés
  • emlőrákszűrés
  • vastagbélrák-szűrés
  • prosztatarákszűrés
  • mozgásszervi szűrések
  • AIDS-szűrés
  • fogászati szűrések
  • mentális zavarok korai felismerését célzó szűrés

“Az egyik legnagyobb ziccer, amit a tagok kihagynak, az a preventív, szakorvos által indokoltnak minősített szűrővizsgálatok utáni adóvisszatérítés. Ezeknek a díjával ugyanis ki lehet egészíteni az igénybe vehető adó-visszatérítést a maximum keretig, ha azt a befizetések révén nem tudja elérni a tag. Orvosi javaslat birtokában a prevenciós célt szolgáló vizsgálat díja után 10 százalék adó-visszatérítés érvényesíthető, itt tehát nemcsak a befizetés, hanem a költés után is jár kedvezmény.” Fejtette ki Simondán Eszter a Biztosdöntés.hu elemzője  a Világgazdaságnak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...