A Gazdasági Bizottság döntése értelmében mégis kimarad az őszi adócsomagból az a passzus, mely többek között kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak – számol be a 24.hu.

Megvitatta az őszi adócsomagot a Gazdasági Bizottság, ami után kiderült, hogy a tervezetből kimarad az a passzus, mely többek között kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak. A minimálbér 30 százaléka után (úgynevezett diktált járulékalap) kellett volna az érintetteknek megfizetniük a tb-járulékot minden hónapban.

Kapcsolódó cikkünk: Nagy változásra készülhetnek az egyéni vállalkozók: ennyivel fizethetnek többet

A portál emlékeztet: a döntés több százezer vállalkozót hozhatott volna lehetetlen helyzetbe. A kötelező járulékfizetés főleg azoknak jelentett volna nehézséget, akiknek csak minimális bevételük keletkezik, vagy akár nincs is bevételük egy-egy hónapban.

Kegyelmet kaptak a másodállású vállalkozók

A Gazdasági Bizottság részletes vitát lezáró szerda esti bizottsági módosító javaslata alapján egyelőre nem vágnak bele a vállalkozói jövedelemadózás szerinti átalakításba, az összes ezzel kapcsolatos tervezett módosítást elhagyják az őszi adócsomagból. Így egyelőre kimarad a tervezetből a tevékenységet kezdő egyéni vállalkozók adókedvezménye is.

A beterjesztett adótörvénycsomag-javaslatból kimarad a meghatározott egyéni vállalkozók társadalombiztosítási-járulék kötelezettségének változására vonatkozó indítványt. A javaslatot szakmai szervezetekkel fogják egyeztetni, majd később újra vitára bocsátják. Tehát 2025. január 1-jétől nem változik a legalább 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, valamint nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező (a tervezet szerint másodfoglalkozásúnak nevezett) egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...