A Gazdasági Bizottság döntése értelmében mégis kimarad az őszi adócsomagból az a passzus, mely többek között kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak – számol be a 24.hu.

Megvitatta az őszi adócsomagot a Gazdasági Bizottság, ami után kiderült, hogy a tervezetből kimarad az a passzus, mely többek között kötelező járulékfizetést írt volna elő 2025-től a másodállású vállalkozóknak. A minimálbér 30 százaléka után (úgynevezett diktált járulékalap) kellett volna az érintetteknek megfizetniük a tb-járulékot minden hónapban.

Kapcsolódó cikkünk: Nagy változásra készülhetnek az egyéni vállalkozók: ennyivel fizethetnek többet

A portál emlékeztet: a döntés több százezer vállalkozót hozhatott volna lehetetlen helyzetbe. A kötelező járulékfizetés főleg azoknak jelentett volna nehézséget, akiknek csak minimális bevételük keletkezik, vagy akár nincs is bevételük egy-egy hónapban.

Kegyelmet kaptak a másodállású vállalkozók

A Gazdasági Bizottság részletes vitát lezáró szerda esti bizottsági módosító javaslata alapján egyelőre nem vágnak bele a vállalkozói jövedelemadózás szerinti átalakításba, az összes ezzel kapcsolatos tervezett módosítást elhagyják az őszi adócsomagból. Így egyelőre kimarad a tervezetből a tevékenységet kezdő egyéni vállalkozók adókedvezménye is.

A beterjesztett adótörvénycsomag-javaslatból kimarad a meghatározott egyéni vállalkozók társadalombiztosítási-járulék kötelezettségének változására vonatkozó indítványt. A javaslatot szakmai szervezetekkel fogják egyeztetni, majd később újra vitára bocsátják. Tehát 2025. január 1-jétől nem változik a legalább 36 órát meghaladó munkaviszonnyal, valamint nappali tagozatos hallgatói jogviszonnyal rendelkező (a tervezet szerint másodfoglalkozásúnak nevezett) egyéni vállalkozók járulékfizetési kötelezettsége.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mit mond a jogász az autószerelő felelősségéről? Ezt kell tudnod, ha már régóta vársz a kocsidra

Milyen esélyeink vannak, amikor az autószerelő hosszabb ideje szereli az autónkat, mégis mindig vissza kell vinni? Többszöri próbálkozásra is előjön valamilyen hiba, pedig a...

Fontos határidők járnak le pénteken: nem szavazhatsz, ha ezt elfelejted jelezni

Június 9-én, egy napon tartják a magyarországi önkormányzati és az európai parlamenti (EP) választást. Szavaznánk, de június 9-én nem ott leszünk, ahol lakunk? Igyekezzünk,...

Mit tegyek, ha elhagytam a bankkártyám? A letiltáson kívül van más megoldás?

Bárkivel megeshet, hogy ellopják vagy elveszti pénztárcáját, benne az iratokkal, készpénzzel és a bankkártyájával. A pénz valószínűleg odavan, de a többit lehet pótolni, csak...