Nyitólap Ügyes-bajos Ügyek Megtudtuk: ekkor lesz lomtalanítás 2024 nyarán
HIRDETÉS

Megtudtuk: ekkor lesz lomtalanítás 2024 nyarán

Lomtalanítás 2024 nyarán is lesz Budapesten

Budapest 11. és 14. kerületében is lomtalanítás lesz 2024 nyarán.

HIRDETÉS

Itt vannak a részletes információk.

Lom kizárólag az adott címre vonatkozó, a hivatalos tájékoztatólevelünkben, valamint az alábbi táblázatban elérhető térképen megjelölt napon, 18 óra után helyezhető ki - figyelmeztet a lomtalanítást szervező FKF.

Érdemes nagyon odafigyelni, mert aki nem a megjelölt időpontokban készíti ki a lomokat az utcára, az úgynevezett közterület-szennyezési szabálysértést követ el, ami miatt akár 150 ezer forintos büntetést is kaphat.

Mikor lesz a lomtalanítás 2024 nyarán Budapesten:

  • a 11. kerületben június 16-27. között,
  • a 14. kerületben június 30. és július 15. között.

Fontos tudni, hogy a fentiek tól-ig-határidők, vagyis a kerületek egészére vonatkoznak. A lomokat mindenütt csak az FKF által megadott napon szabad kikészíteni, mégpedig kizárólag 18 óra után. A konkrét időpontok megtalálhatók a 11. kerületieknek itt, a 14. kerületieknek itt.

A budapesti lakosság minden évben igénybe veheti az FKF éves, meghatározott időpontban történő, külön díjazás nélküli lomtalanítási szolgáltatását, melynek keretében lehetősége van megválni a háztartásoknál keletkezett nagydarabos hulladékoktól. Az FKF a lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal egyeztetve határozza meg, a munkaszüneti napok figyelembevételével. A lomok kikészítésének pontos időpontjáról és módjáról az FKF értesítő útján előzetesen, írásban is tájékoztatja az érintett lakosságot.

HIRDETÉS

Az FKF a lomtalanítás után az úttest takarítását elvégzi. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az ingatlanok előtti területek és járdaszakaszok megtisztítása a tulajdonos, adott esetben az üzemeltető, használó kötelessége.

Külön gyűjtik a fahulladékokat lomtalanítás alkalmával

2024-től az FKF a fahulladékokat az egyéb lomoktól elkülönítve kéri kihelyezni, hogy azokat a munkatársak egyéb körülmények figyelembevétele mellett – lehetőség szerint külön célgéppel – tudják elszállítani. A fahulladék értékes anyag, ami hatékonyan újrahasznosítható, ezért fontos ez.

A fahulladékok közé kirakható bármilyen tömör fa, deszka, léc vagy forgácslap. Ki lehet tenni lapra szerelt bútorokat (szerelvényekkel együtt), OSB-lapokat, rétegelt lemezt, faládákat, rekeszeket és raklapokat is. A kerti zöldhulladék, nem lapra szerelt bútor, kárpitozott bútor, MDF/HDF lap, és a nyílászárók viszont nem helyezhetők a fahulladékba.

Mit lehet és mit nem lehet kitenni lomtalanítás esetén?

Lomtalanítás alkalmával kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék (pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) helyezhetők ki a ház elé. Ezeket hívjuk lomnak. Nem lehet kitenni kommunális hulladékot (szemét), sem sittet, üveget vagy veszélyes hulladékokat.

A lomokat a lakóházak előtti, hulladékgyűjtő járművekkel jól megközelíthető közterületre lehet kitenni úgy, hogy a gyalogos és autós forgalmat ne akadályozza. Úttestre, bicikliútra, zöldterületre ne helyezzünk ki lomot.

További kérdésed van? A Hóvége nemrég indult ügyfélszolgálata készen áll, hogy segítsen megválaszolni! Kattints ide, akár egy nap múlva megkapod a választ.
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version