Sok helyen most tartják a lomtalanítást, sok helyen pedig még későbbi hetekben kezdődik a lomi. De mit érdemes kitenni?

A lomtalanítás lényege, hogy olyan dolgokat lehet kidobni, amik túl nagyok ahhoz, hogy a kukába tegyük – vagy éppen sajnálnánk oda tenni, és arra apellálunk, hogy a lomisok majd elviszik, és olyanhoz kerül, aki még tudja használni. Klasszikus példák a megunt vagy megkopott bútorok.

De mik azok, amik nem fognak hiányozni?

Hatalmas dohányzóasztal

Régen lejárt divat, nem praktikus, nem szép, nem elegáns. Legyen akár üveg, akár fa, főleg pedig pozdorja, a nagyméretű dohányzóasztalt nyugodtan tegyük ki a nappaliból. Helyette kisebb asztalka (vagy asztalkák) kerüljenek inkább be, amiket bármikor arrébb lehet tenni, ha nem kell. Nyilván, ha túl jó, akkor ne a lomtalanításba tegyük, hanem adjuk el az interneten.

Terjedelmes éjjeliszekrény

Főként akkor érdemes a lomtalanítás ürügyén megszabadulni az éjjeliszkrénytől, ha keskeny a hálószobánk. Jó ötlet a lebegőpolc, de le lehet cserélni kisebbre is a helyigényes bútordarabot, így nem lesz mindenféle hacacáré gyűjtőhelye az éjjeliszkrény.

Feltűnő tévészekrény

Régebben minden nappali szoba kötelező darabja volt egy terjedelmes tévészekrény, médiaállvány vagy komód. Amióta viszont a televíziók keskenyek, a videómagnók és dvd-lejátszók pedig gyakorlatilag eltűntek, valójában feleslegessé váltak ezek a bútorok. Egy lapostévének elég egy lebegőpolc, sőt egy egyszerű fali tartó is bőven elegendő.

Mit nem szabad kitenni?

Érdemes elolvasni az FKF tájékoztatóját arról, milyen hulladékokat tilos kitenni lomtalanításkor. Fontos tudni, hogy a szabályokat megszegők birságra számíthatnak, nem beszélve arról, hogy 2023-ban már kifejezetten ciki a környezetszennyezés.

Lomtalanításkor nem szabad kitenni: vegyes háztartási hulladékot, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, textilt (pl. ruhanemű) veszélyes ill. speciális kezelést igénylő hulladékot (pl. elektromos és elektronikai hulladék), építési és bontási törmeléket, gumiabroncsot, zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű), szénport, hamut, földet, elkülönítetten gyűjtött üveg, papír, műanyag és fém hulladékot, gépjárműroncsot.

Kapcsolódó cikkünk: Mit csináljak a használt matraccal?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...