A leggyakoribb kérdés, ami a haszonélvezeti joggal kapcsolatban felmerül, hogy a haszonélvező kirakhatja-e a tulajdonost. Nem véletlen, ugyanis elsőre nem lehet olyan könnyen értelmezni, hogy mit is jelent a gyakorlatban a haszonélvezeti jog. Egyrészt arra vonatkozik, hogy a haszonélvező használhatja vagy kiadhatja a haszonélvezet tárgyát, de közben ez nem egyenlő a tulajdonlással és bizonyos dolgokat nem tehet meg, kizárólag a tulajdonos. Cikkünkben tisztázzuk a különbségeket és elmondjuk, hogy mire jogosít a haszonélvezeti jog.

Mire jogosít a haszonélvezeti jog? A haszonélvező kirakhatja a tulajdonost?

A haszonélvezeti jog tárgya lehet ingatlan vagy ingóság is, például egy autó. Amikor valakinek haszonélvezeti joga van például egy lakáson, akkor jogosult birtokba venni, használni és hasznosítani. Magyarul beköltözhet vagy kiadhatja azt és a kiadásból származó bevétel is őt illeti. 

Viszont a haszonélvezeti tárgy tulajdonjoga nem lesz az övé, tehát eladni és megterhelni (pl. hitelt felvenni a lakásra) nincs lehetősége, ezeket csak a tulajdonos teheti meg. Fontos tudni, hogy amennyiben a haszonélvező használja a haszonélvezet tárgyát, akkor a  használatból eredő értékcsökkenésért nem felelős, viszont nem semmisítheti meg és nem is károsíthatja meg a rábízott vagyontárgyat. Ha ez előfordul, akkor a tulajdonos jogosan kérhet kártérítést.

Mennyibe kerül a haszonélvezeti jog bejegyzése?

A haszonélvezet, mivel vagyonszerzésről szól, illetékköteles, amennyiben nem közeli hozzátartozónak kívánja nyújtani valaki. A haszonélvezeti jog alapítása és bejegyeztetése ügyvéd vagy közjegyző által történik, így egyszer van egy ügyvédi vagy közjegyzői munkadíj

Amennyiben ingatlan birtoklásáról van szó, a földhivatalban is be kell jegyeztetni  a haszonélvezeti jogot. 6.600 forint a földhivatali eljárási illeték és 3.000 forint a tulajdoni lap illetéke. Egyszerűbb a dolgunk, ha az ingatlan adásvétel során intézzük egy kalap alatt a haszonélvezeti jog bejegyeztetését, mert így egy dokumentumban és egy ügyintézéssel le tudhatjuk az egészet.

Továbbá illetékfizetési kötelezettség van, amelynek összege függ az ingatlan értékétől és a haszonélvező életkorától is. Az illetékszerzési kalkulátor segítségével kiszámítható az illeték. 

Lehetséges két haszonélvezeti jog egy ingatlanon?

Igen, lehetséges. Egy ingatlanon több személynek is lehet haszonélvezeti joga. Az is lehetséges, hogy az ingatlan bizonyos tulajdoni hányadára az egyik félnek van haszonélvezeti joga, a másik hányada pedig másik személyt vagy személyeket illet meg. Ilyen lehet, ha a szülők lakást vesznek a gyereküknek és mindketten haszonélvezők lesznek a lakáson. 

Holtig tartó haszonélvezeti jog megszüntetése

Létezik határozott időre szóló haszonélvezet, amit a megállapodásban szereplő idő után lehet töröltetni. Ilyen, amikor a szülőnek a gyermek nagykorúvá válásáig van haszonélvezeti joga az ingatlanon.

És van a holtig tartó haszonélvezeti jog, amelyet a haszonélvező halála után lehet töröltetni. Ehhez szükség van az elhunyt halotti anyakönyvi kivonatára és az ügyintézéshez kapcsolódó kérelemre. A kérelem benyújtását és elbírálását követően a Földhivatal törli a haszonélvezeti jogot.

Milyen egyéb lehetőségek vannak a haszonélvezeti jog megszüntetésére?

Amellett, hogy fontos tudni, hogy mire jogosít a haszonélvezeti jog, legalább annyira szükséges tisztában lenni azzal, hogy hogyan szüntethető meg. A haszonélvezet nem képezheti adásvétel tárgyát, viszont az érintett felek megállapodást köthetnek arról, hogy ellenérték fejében megváltható. A haszonélvezeti jog úgy is megszűnhet, hogy a haszonélvező ingyenesen lemond róla. 

Hogyan kerül bejegyzésre az özvegyi haszonélvezeti jog?

Az özvegyi haszonélvezeti jog speciális abból a szempontból, hogy jogszabály hozza létre, nem a felek közös megállapodása. Célja pontosan az, hogy az özvegyen maradt házastárs élete végéig használhassa a közösen lakott ingatlant és annak berendezési és használati tárgyait, abban az esetben is, ha nem volt benne tulajdonrésze. Az özvegyi haszonélvezeti jog minden esetben holtig tartó haszonélvezetet biztosít és csak akkor szüntethető meg, ha az özvegyen maradt fél ehhez hozzájárul.

Ahogyan a haszonélvezeti jog keletkeztetése is csak ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratban vagy közokiratban jöhet létre, úgy a haszonélvezeti jogról történő lemondásnak vagy megszüntetésnek is  ez az egyetlen érvényes járható útja.

Valami nem világos? Maradt még kérdésed? Fordulj a Hóvége Ügyfélszolgálathoz, és 48 órán belül segítünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...