Állandó lakóhely és ideiglenes lakcím – miben különböznek egymástól és mire jogosítanak ezek a lakhatással kapcsolatos elnevezések? Jó, ha tisztában vagyunk azzal, melyik milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár, és hogy egyáltalán miért fontos, hogy legyen bejelentett lakcímünk. Cikkünkben tisztázzuk, hogy mire jogosít az ideiglenes lakcím, meddig érvényes, és persze az ügyintézésben is segítünk.

Miért fontos, hogy legyen bejelentett lakcímünk?

Egy hivatalos címre mindenképpen szükség van, ahol az állam és más hivatalos szervek kapcsolatot tarthatnak velünk. Éppen ezért polgári kötelezettség a lakóhelyet bejelenteni, hiszen amellett, hogy törvény is előírja, enélkül nem tudunk egészségügyi ellátást igénybe venni vagy például beíratni a gyereket a lakcím szerint körzetes iskolába.

Jó, ha tudjuk, hogy hány napunk van hivatalosan bejelenteni, ha megváltozott a lakcímünk. Állandó lakcím esetében 3, tartózkodási hely (ideiglenes lakcím) esetén pedig 15 napon belül jelezni kell a kormányablakban, hogy az életvitelszerűen használt ingatlan címe megváltozott.

Állandó lakóhely és ideiglenes lakcím

Mi a különbség? Állandó lakóhely vagy lakcím az, amelyben életvitelszerűen él valaki és ahova törvény szerint be van jelentve a lakcímnyilvántartás szerint. A tartózkodási hely vagy ideiglenes lakcím az a cím, ahol három hónapnál hosszabb ideig tartózkodunk. Például, ha tanulmányaink idejére vagy új munkahely miatt lakcímet váltunk. Viszont az ideiglenes lakcím bejelentése csak akkor lehetséges, ha van állandó lakóhelyünk. Ha nincs állandó lakóhelyünk, akkor lakóhelyként kell bejelenteni azt a helyet, ahol ténylegesen élünk, például az albérletet.

Egyszerre a lakcím nyilvántartásban és a lakcímkártyán is egy lakóhely és egy tartózkodási hely szerepelhet. A változást három munkanapon belül jeleznünk kell.

Az ideiglenes lakcím mire jogosít?

Az ideiglenes lakcím bejelentése – hivatalos nevén tartózkodási hely létesítése – szükséges mindahhoz a támogatáshoz és ellátáshoz, amelyre az állandó lakcímünk jogosít bennünket. Legfőképpen albérletnél merül fel ez a kérdés. A szülői házból másik városba költözünk például munka miatt, előreláthatóan 3 hónapig biztos maradunk az új címen. Mindeközben az állandó lakcímünk a szülői ház marad. Hogy ne kelljen egy fülgyulladás miatt több órát utazni, vagy tudjunk ingyen parkolni az új lakóhelyünkön, szükséges a tartózkodási hely létesítése.

Ugyanez a helyzet bizonyos támogatások esetén is. Például az otthonfelújítási támogatást is csak arra az ingatlanra tudjuk felvenni, amely már az igénylést megelőzően legalább egy évig a tartózkodási helyünk volt.

Hasonlóan fontos az óvoda vagy iskolaválasztás szempontjából is a lakcím létesítése. A körzeteken kívülieket csak akkor tudják felvenni, ha van szabad férőhely, ehhez pedig tartózkodási helyre van szükség. 

Ugyanez vonatkozik a szociális ellátásokra, támogatásokra. A települési önkormányzat által nyújtott segélyek és szolgáltatások kizárólag az önkormányzat területén lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezőket illetik meg.

Ideiglenes lakcím bejelentése lépésről lépésre

Az ideiglenes lakcím bejelentése egyszerűen és illetékmentesen intézhető bármelyik kormányablakban vagy online is. Amennyiben személyesen intézzük, a lakcímkártyát helyben kézhez kapjuk. Online ügyintézés esetén meg kell várnunk, hogy postázzák vagy be kell menni érte. Annak ellenére, hogy a lakcímkártya érvényessége határozatlan ideig tart, az ideiglenes lakcím érvényessége öt évig tart, ezt követően újra kell kérelmezni.

Milyen iratokra van szükség a lakcím bejelentéshez?

  • lakcímbejelentő lap – ezt az okmányirodában megkapjuk
  • személyi igazolvány, útlevél vagy vezetői engedély
  • dokumentum, amely igazolja, hogy a kérvényezett lakcím létezik és jogosultak vagyunk a bejelentkezésre
  • az előző lakcímkártya, amelyet majd le is kell adni
  • amennyiben nem a saját ingatlanunkba jelentkezünk be, a tulajdonos beleegyezését igazoló dokumentum vagy a tulajdonos személyes megjelenése, vagy az albérleti szerződés

Ideiglenes lakcímbejelentés albérlet esetén

Az ideiglenes lakcím bejelentése ugyanúgy történik albérlet esetében is, mint saját lakhelynél, kivéve, hogy ebben az esetben a tulajdonos hozzájárulására is szükség van. Ezt megteheti úgy, hogy aláírja a lakcímbejelentő lapot, vagy online ad hozzájárulást, de az is egy módja, ha a lakcímbejelentéskor személyesen jelen van az albérlővel az okmányirodában.

Fontos tudni, hogy abban az esetben nincs szükség a tulajdonos aláírására, amennyiben az albérleti szerződést csatoljuk a lakcímbejelentéshez.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...