Nyitólap Ügyes-bajos Élet Új kalkulátor a Hóvégén: Mi mennyit ér Európában?
HIRDETÉS

Új kalkulátor a Hóvégén: Mi mennyit ér Európában?

Mi mennyit ér Európában?
Mi mennyit ér Európában?

Nemrégiben írtunk arról, hogy az európai országokban hol a legalacsonyabb és legmagasabb az órabér, illetve hogyan viszonyulnak egymáshoz az éves átlagfizetések. (Készítettünk egy kvízt is.) Már önmagában beszédes adat, hogy a szlovák éves átlagbér több mint 700 000 forinttal magasabb, mint a magyar, de még jobban látszanak a különbségek, ha azt nézzük meg, hogy melyik országban miből mennyit vásárolhatunk. Mi mennyit ér Európában? A Hóvége új kalkulátora megmutatja.

HIRDETÉS

Tavaly foglalkoztunk azzal, hogy az egyes városokban hány havi nettó jövedelmet kell félretennünk ahhoz, hogy saját lakást vehessünk. Budapesten akkor 12 évnyi (!) bér kellett ahhoz, hogy saját otthonunk legyen – úgy, hogy a fizetésünkből egy forintot sem költünk el. A lakásvásárlás persze nagy dolog, érdemesebb egy sokkal egyszerűbb példánál maradni, ha mondjuk az európai fizetéseket hasonlítanák össze. Ezt is tettük!

Mi mennyit ér Európában?

A kenyér ilyen egyszerű példa: Németországban az ottani „családi pótlékból” háromszor annyit vehetünk, mint itthon. Vagy vegyük a Big Macet – hányat vásárolhat egy átlagos lengyel dolgozó a nettó keresetéből?

Bizonyára senkit sem lepünk meg azzal, hogy ország és ország között óriási különbségek lehetnek, akár a béreket nézzük, akár a családi pótlékot. Ugyanez áll a tanári fizetésekre. Közismert, hogy a magyar tanárok európai viszonylatban mennyire rosszul keresnek, de mi helyzet pl. Olaszországban? Hány hamburgerre telik egy ottani pedagógus béréből?

A ‘Mi mennyit ér Európában?‘ kalkulátor megmutatja: válaszd ki, miből vennél (nettó átlagkereset, 2 gyerek után járó családi pótlék, tanári fizetés) micsodát (hamburger, kenyér, 10 db tojás), a térképen megjelennek az országonkénti adatok.

HIRDETÉS

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version