Egyre elérhetetlenebb az otthonteremtés hazánkban. Az árak nagyon gyorsan emelkednek, de a fizetések ezt nem követik. Már 12 évi nettó fizetést kell félretenni egy budapesti lakásért.

Ilyen bérekkel elérhetetlen az otthonteremtés Magyarországon, 12 évi nettó fizetést kell félretenni egy budapesti lakásért. A hitelből történő lakásvásárlás immár az állami támogatásokkal együtt is túlzott anyagi megterhelést jelent a családoknak Budapesten, de a vidéki nagyvárosokban is egyre több évig kell spórolni – írja a Népszava.

A bérek nem emelkednek úgy, mint a lakásárak és a hitelkamatok

2022-ben romlott a lakásvásárlás elérhetősége. Ezt a Magyar Nemzeti Bank állapította meg a legfrissebb Lakáspiaci jelentésében. Debrecenben tavaly már 13,5 évnyi teljes nettó átlagjövedelemre volt szükség egy 75 négyzetméteres, tipikus árazású lakás megvásárlásához. Pedig egy évvel korábban még elég volt 12,6 évnyi gyűjtögetés. 2010-2015 között ráadásul még 8-9 évnyi nettó jövedelem is elég volt a vásárláshoz.

Szegeden 10,89, Székesfehérváron 10,2, Pécsett 10,08, Győrben 9,59, Miskolcon 7,26 évnyi nettó jövedelem kellett 2022-ben egy átlagos lakás megvásárlásához.

Budapesten is sokat romlott a helyzet. Ott tavaly 11,9 évnyi nettó átlagjövedelem kellett egy lakás megvételéhez. Ez a Népszava cikke szerint 2004 óta a legmagasabb érték, leszámítva 2019-et. Egészen elképesztő, mennyire megdrágult a nyégyzetméterár a fővárosban. 2013-ban még 208 ezer forint volt, de tavaly már a több, mint négyszerese, 853 ezer forint egy négyzetméter.

Fontos megjegyezni, hogy ennyi idő alatt csak akkor lehet kitermelni az említett városokban a lakás árát, ha ezidő alatt nem eszel, nem iszol, nem utazol, nem szórakozol, nem költesz semmi másra. 

Vidékről Budapestre költözni saját ingatlanba? Lehetetlen!

Az országos nettó átlagbérrel számolva az idei első negyedévben 16,2 évnyi gyűjtögetésre lett volna szükség egy 75 négyzetméteres fővárosi lakás megvásárlásához. Tehát még többet kell dolgoznia egy lakásért annak, aki vidéki fizetésből venne fővárosi ingatlant.

Magyarországon a uniós rekorder infláció miatt rendkívül magas, 17 százalékos az irányadó kamat, így a lakáshitelek is méregdrágák. A hitelből történő lakásvásárlás emiatt a magyar fővárosban jelentősen megnehezült. Ezért is esett vissza drasztikusan a lakáshitelezés és az ingatlanadásvételek száma. A használt lakásoknál ennek oka elsősorban a hitelkamatok növekedése. Az új lakásoknál pedig a négyzetméterárak sokkal erőteljesebb emelkedése még jobban megnehezítette a lakásvásárlók helyzetét.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...