Nyitólap Ügyes-bajos Élet Nagy választási kvíz – mennyire vagy felkészült? Teszteld!
HIRDETÉS

Nagy választási kvíz – mennyire vagy felkészült? Teszteld!

A nagy választási kvíz
A nagy választási kvíz

Június 9-én rendezik a magyarországi önkormányzati választást és az európai parlamenti (EP) választást. Az önkormányzati választáson a polgármestereket és a helyi képviselő-testület tagjait választjuk meg. Budapesten főpolgármestert választunk, illetve a fővárosi közgyűlés tagjairól szavazunk. Kerületenként arról is voksolunk, hogy ki legyen a kerületi polgármester. A nem megyei jogú településeken a vármegyei önkormányzat tagjait is megválasztjuk. Ott van még a nemzetiségi választás és az EP. Mindegyiknél felmerülhetnek kérdések, pl. hány szavazólapot kapunk, melyek a legfontosabb határidők, hogyan vehetünk részt a voksoláson. Mindezek előtt persze arra is jó tudni a választ, hogy…

HIRDETÉS

… miért szavazzunk?

Röviden: mert a választás rólunk szól. Szavazataink döntik el, kik képviseljenek minket, kik hozhatnak döntéseket, amelyek a mindennapjainkat nagyon is befolyásolják. Helyben az önkormányzat tud segíteni, hiszen az állam nem lát rá arra, hogy hová kellene zebra, melyik kereszteződés életveszélyes, kik a rászorulók, mit lehet tenni, ha egy szomszéd megkeseríti az életünket.

Az EP-választás azért fontos, az Európai Parlament olyan jogszabályokat fogad el, amelyek mindenkit érintenek, a nagy országokat és a kis közösségeket is. A voksolás egy lehetőség, hogy véleményt nyilvánítsunk – miért ne élnék vele?

És ha már élünk, akkor csináljuk jól! Mennyire vagy képben a választásokkal? Teszteld kvízünkkel! Akkor sincs gond, ha nem tudod egy-egy kérdésre a helyes választ – a kvíz kitöltése után már fogod! Mehet?

Nagy választási kvíz a Hóvégén: teszteld, mennyi tudsz!

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version