Idén lesznek az önkormányzati és európai parlamenti választások is, mindkettő egy napon, 2024. június 9-én. Az önkormányzati választáson leadott voksaink alapján dől el, ki legyen a település polgármestere és kik a képviselők. Az európai parlamenti választáson arról szavazunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. Választás 2024: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a voksolásról. Minden egy helyen arról, hogy mikor indul a kampány, meddig lehet átjelentkezni, ha másik településen szavaznánk, hogyan lehet külföldről szavazni és mitévők legyünk, ha nem kaptunk szavazási értesítőt.

Választás 2024: amit az önkormányzati választásról tudni kell

Az önkormányzati választáson a polgármestereket és a helyi képviselő-testület tagjait választjuk meg. Budapesten főpolgármestert választunk, illetve a fővárosi közgyűlés tagjairól szavazunk, továbbá kerületenként is szavazunk arról, hogy ki legyen a kerületi polgármester. A nem megyei jogú településeken a vármegyei önkormányzat tagjait is meg kell választani.

A választás 2024 június 9-én is arról szól – akár városban, akár faluban élünk – hogy kik vezessék a településeinket, a kerületünket és kik legyenek azok, akik majd döntést hoznak az életünket érintő ügyekben.

Választás 2024: amit európai parlamenti választásról tudni kell

Az európai parlamenti, azaz EP-választáson arról szavazunk, hogy ki képviselje Magyarországot az Európai Parlamentben. Ez esetben mindenhol ugyanaz a szavazólap lesz, mivel itt országos pártlistán kell szavazni. Itt nem egyetlen nyertes lesz, hanem a listát állító pártok arányosan részesülnek a képviselői helyekből. 21 képviselői mandátum van, amit a szavazatok legalább 5%-át megszerző pártlisták között osztják meg. Az EP-választást minden tagállamban megtartják.

Mikortól indul a kampány és mennyi ajánlást kell összegyűjteni a jelölteknek?

Április 20-án, szombaton kezdődött a hivatalos választási kampány, amikortól ajánlásokat adhatunk a képviselőjelöltekre, listákra. 

Az EP-választáson csak az a párt állíthat listát, amely május 3-án 16 óráig összegyűjt 20 ezer érvényes ajánlást a választópolgároktól. A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán a jelöltséghez szükséges ajánlások számát a települések lakosságszáma alapján a jegyzők állapították meg. A polgármester-választáson indulóknak a jelöltséghez

 • a tízezernél több, de százezernél kevesebb lakosú településeken legalább 300,
 • a százezernél több lakosú településeken legalább 500 ajánlást kell összegyűjteniük,
 • a főpolgármester-jelöltséghez ötezer ajánlás kell.

A jelölteknek május 6-án 16 óráig kell összegyűjteniük az ajánlásokat.

Választás 2024: így szavazhatnak az uniós állampolgárok

A júniusi európai parlamenti választáson és az egy időben megrendezendő önkormányzati választáson a Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárok is szavazhatnak. Annyi  a különbség, hogy az EP-választáson a magyarországi szavazáshoz kérelem szükséges, míg az önkormányzati választáson automatikusan történik a névjegyzékbe vétel.

Az érintetteket a Nemzeti Választási Iroda (NVI) már tájékoztatta arról, hogy az EP-választásra május 24-éig kérhetik magyarországi névjegyzékbe vételüket. Ezt megtehetik online vagy bármelyik polgármesteri hivatalnál. Az önkormányzati választásnál pedig automatikusan felkerülnek a választói névjegyzékre.

Az EP-választáson választójogával Magyarországon élni kívánó európai uniós állampolgár május 24-én 16 óráig kérheti névjegyzékbe vételét az alábbi módokon:

 • online a https://www.valasztas.hu internetes oldalon,
 • vagy személyesen,
 • illetve meghatalmazott útján bármelyik – a polgármesteri hivatalokban működő – helyi választási irodánál.

A névjegyzékbe vételt követően az európai uniós országok választási szervei – az EP-választás tekintetében – tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor az anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 30-án 16 óráig kérheti a törlését.

Minden, amit az átjelentkezésről tudni kell

Az önkormányzati választásnál mások a feltételek, mint a többi voksolásnál. A választó nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Az EP-választáson a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok tetszőleges más magyarországi településre is átjelentkezhetnek. Az önkormányzati választáson viszont az alábbi feltételekhez kötött az átjelentkezés: fontos tudni, hogy amennyiben a választó olyan településre jelentkezik át, ahol nem rendelkezik tartózkodási hellyel, akkor csak az EP-választáson szavazhat a megjelölt település kijelölt szavazókörében, míg az önkormányzati választáson a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékében marad.

Ha valaki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek június 9-ei választásán nem tartózkodik a lakóhelyén (korábbi elnevezéssel állandó lakcímén), az szavazhat a tartózkodási helye (korábbi elnevezés szerint ideiglenes lakhelye) szerinti jelöltekre is, ha ezt kezdeményezi. Ezzel a lehetőséggel azonban csak akkor élhet a választópolgár, ha a tartózkodási helyét a választás kitűzése előtt legalább 30 nappal, azaz február 11-éig létesítette, és a választás napjáig azt nem szünteti meg.

Meddig és hogyan lehet átjelentkezni?

Az átjelentkezési kérelmet május 31-én 16 óráig lehet benyújtani az alábbi módokon:

 • Online, a választas.hu-n
 • Vagy személyesen, bármelyik település jegyzőjétől lehet kérvényezni

Mozgóurnát is lehet igényelni átjelentkezés esetén?

A választópolgár átjelentkezés esetén is igényelhet mozgóurnát, ha egészségi állapota miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben, és a mozgóurnát a bejelentett tartózkodási helyére vagy azzal azonos szavazókörbe tartozó egyéb címre kéri.

Átjelentkezés nemzetiségi választópolgárok számára

Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választópolgár olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

Mit tegyek, ha nem kaptam értesítőt?

Az önkormányzati és EP-választás 2024. június 9-i szavazására az értesítőket 2024. április 19-ig kipostázták.

Amennyiben valaki nem kapott volna értesítőt, akkor ezt a helyi választási irodának kell jelezni és új értesítőt állítanak majd ki.

Viszont jó tudni, hogy maga az értesítő nem feltétele a szavazásnak, hiszen ha szerepelünk a névjegyzékben, akkor jogosultak vagyunk szavazni.

Mi az, amit mindenképpen vigyünk magunkkal?

Első körben nézzük meg, hogy minden iratunk érvényes-e. A személyes irataink alábbi kombinációit fogadják el a választáshoz.

 • Lakcímkártyát és személyi igazolványt 
 • Lakcímkártyát és útlevelet
 • Lakcímkártyát és jogosítványt is vihetünk a szavazásra
 • A régi, papír alapú személyi igazolványok is jók, azok lakcímkártya nélkül is érvényesek

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...