Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-ától, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kell kötni – figyelmeztet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Az új rendelkezést április 30-án hirdették ki, melynek értelmében a kgfb a rollerekre (nem mindegyikre, csak a gyorsabbakra) és segwayekre is kiterjed. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért szükséges az újítás, és tisztázzuk, kinek milyen teendői vannak.

Több problémát is okozhat az, hogy az elektromos rollerek nincsenek megfelelően kategorizálva. Fontos, hogy a balesetek során könnyen el lehessen dönteni, milyen szabályozás vonatkozik rájuk. A hatóságnak, a bíróságnak és a roller használójának is kérdéses lehet, hogy hova sorolják be a járművet. Az új KRESZ készülőben van, az ígéret szerint ebben már egyértelműek lesznek mikromobilitási eszközökre – köztük az elektromos rollerekre – vonatkozó szabályok.

Kgfb rollerre: mit jelent ez pontosan?

A teljesen új jogszabály június 8-ra készül el, egyelőre még nem lehet tudni, milyen biztosítási díjjal lehet majd megkötni a kgfb-t (amelynek határideje július 16.). A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni. A Mabisz közzétett egy tájékoztató ábrát:

Forrás: mabisz.hu

Minden üzemben tartónak (beletartoznak ebbe a mindenkori használók is) ellenőriznie kell ezeket az adatokat és saját felelőssége szerint kell eljárnia.

Amire biztosan nem kell kgfb:

  • a kizárólag emberi erővel működtetett járművekre
  • pedelec (elektromos rásegítéssel működő) kerékpárokra
  • mozgáskorlátozott személyek által használt kerekesszékes vagy e-moped járművekre
  • 25 kg-ot nem meghaladó és 25km/h-t nem meghaladó tervezési sebességgel rendelkező járművekre
  • 25 kg-nál nagyobb tömegű, de 14km/h-t nem meghaladó tervezési sebességű járművekre

Amire biztosan kell:

  • 25 kg-ot nem meghaladó saját tömegű járművekre, amelyek tervezési sebessége meghaladja a 25km/h-t
  • 25 kg-ot és 14 km/h tervezési sebességet meghaladó járművekre
  • az össze olyan jármű, amire eddig is vonatkozott a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás

A 2023-as szabályok alapján a 25 kg tömegű és 25 km/órás tervezési végsebességgel rendelkező elektromos rollerekre a kerékpáros szabályok vonatkoznak, esetükben nincs szükség kgfb kötésére. A 25 km/h felettiek már segédmotoros biciklinek minősülnek, ekkor már fel kell tudni ismerni a táblákat, és inkább a kerékpárutakat használni. Védőfelszerelés is erősen ajánlott.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...