A rendkívüli szabadság haláleset kapcsán is adható, vagy bármilyen okból, ami nem az adott személytől függ, de el kell miatta mennie szabadnapra (mindezt a szabadságán felül). A foglalkoztatónak kötelessége, hogy könnyítse a gyászoló nehézségeit, ezt pedig ilyen formában tudja megtenni. Nézzük meg részletesen, hogy kinek járhat, és milyen esetekben.

Milyen esetekben kapható rendkívüli szabadság?

Egy dolgozónak akkor jár a rendkívüli szabadság, ha egy hozzátartozója életét veszti. Ilyenkor a munkavégzési kötelezettségek alól mentesül úgy, hogy a dolgozót a szabadság alatt távolléti díj illeti meg. Azt is érdemes tudni, hogy a rendkívüli szabadság külön kezelt a már meglévő alap és pótnapoktól, azokon felül biztosítják.

Ki után jár a rendkívüli szabadság?

Halálesetkor a rendkívüli szabadság az elhunyt hozzátartozói számára vehető ki. Ennek időtartama 2 nap, a hozzátartozók közül a következő személyeknek jár:

 • egyenesági rokon, ide tartoznak a gyerekek, a szülők és a nagyszülők
 • egyenes ági rokon házastársa
 • örökbefogadott gyermek
 • mostoha-és nevelt gyermek
 • örökbefogadó
 • mostoha-és nevelőszülő
 • házastárs vagy élettárs
 • házastárs egyeneságbeli rokona
 • testvér házastársa

Meddig vehető ki a rendkívüli szabadság?

A munkavállaló az általa meghatározott bármelyik napra kiveheti a rendkívüli szabadságot, legalábbis a munkaügyi szabályok szerint. Ez azért fontos, mert vannak olyan esetek, amikor a temetés végül más időpontba kerül. Viszont az meg van szabva, hogy a rendkívüli szabadságot a temetés időtartamához kell igazítani minden esetben.

Mit tartalmaz a kérelem?

Rendkívüli szabadság kérelem minta a legtöbb munkahelyen elérhető. Ezt kell benyújtanunk ahhoz, hogy a rendkívüli szabadságot hivatalosan kérelmezzük. Hogyha nincs a dolgozó munkahelyén ilyen minta, akkor a következők alapján tudja elkészíteni a saját kérvényét.

Amire a rendkívüli szabadság kérelme kiterjed, az

 • a kérelmező neve.
 • az indoklás (ami ez esetben a hozzátartozó halála, temetése).
 • és az aláírás (ezt egy vezető aláírásával is meg kell erősíteni).

Ha a céges adminisztrációs rendszerekben létező, külön opció fennáll a dolgozó számára, ezt is használhatja, viszont ez esetben mindenképp tájékoztasson valakit a munkahelyén, akár vezetőket, akár kollégákat vagy a HR-osztályt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...