2024. január 1-jével elstartolt a kötelező visszaváltási rendszer (DRS). Bár a fogyasztók a visszaváltási díj miatt magasabb árakkal találkozhatnak majd a boltokban, azonban a visszaváltást követően ezt a díjat akár háromféle módon is megkaphatják – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Kötelező visszaváltási rendszer: mi változik?

Évente körülbelül 3,5 milliárd PET-palack, alumínium ital csomagolás és italos üveg kerül forgalomba csak Magyarországon – óriási számok ezek. Környezetvédelmi szempontból rendkívül fontos, hogy a különböző csomagolások ne szemétként végezzék, hanem újrahasznosítva kerüljenek vissza a körforgásba.

Néhány hónap múlva hazánkban is életbe lép az új rendszer. 2024. január 1-től indul a kötelező visszaváltási rendszer, amely a 0,1 – 3 literes űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg csomagolású italtermékekre – kivéve a tejet és a tejalapú italokat – vonatkozik.

Újdonság, hogy a korábbi önkéntes, többutas italcsomagolások esetében alkalmazott és jól ismert visszaváltási díj mellett a nem újrahasználható csomagolások esetében is visszaváltási díjjal növelten tudjuk megvásárolni a termékeket. Ezen csomagolások esetében a díj mértéke palackonként 50 forint lesz. A NAK kiemelte, hogy a visszaváltási díj nem a gyártók, forgalmazók bevételét gyarapítja, hanem a hatékonyabb, fenntarthatóbb hulladékkezelés megvalósítását szolgálja. A gyártóknak és forgalmazóknak visszaváltási díjat kell fizetnie a MOHU részére, amely beépül a termék fogyasztói árába is.

Nőnek az árak: az jár „jól”, aki visszavált

Bár a kötelező visszaváltási rendszerbe került italtermékek vásárlásakor a fogyasztók 2024. január 1-jét követően magasabb fogyasztói árral szembesülnek ugyan, a visszaváltási díjat azonban a palackok visszaváltását követően háromféle módon is megkaphatják, így a korábbi árszinten jutnak a termékhez. Ezek a következők:

  • Utalvány: a visszaváltó automata kiad egy utalványt, ami az üzletben készpénzre váltható vagy levásárolható.
  • Utalás: bankszámlánkra azonnali utalással visszakapjuk az összeget, amelyhez felhasználói fiókot kell létrehozni.
  • Adományozás: lehetőség lesz jótékony célra felajánlani az összeget, ezt majd a visszaváltó automata segítségével lehet beállítani.

Hogyan történik a visszaváltás?

A kötelező visszaváltási rendszert működtető MOHU országos lefedettséggel automata, illetve kézi visszaváltási hálózatot alakít ki annak érdekében, hogy a vásárlók a fogyasztói árban szereplő visszaváltási díjat visszakaphassák.

A kötelező visszaváltási díj azokra a palackokra vonatkozik, amelyeket a gyártók és az első hazai forgalomba hozó importőrök regisztráltak a MOHU rendszerében, és 2024. január 1. után hoznak forgalomba. Ezek a termékek egy logóval és új vonalkóddal lesznek azonosítva.

A visszaváltás az új vonalkódok leolvasásán és a termék regisztrálásán alapul és a csomagolás épségét, fizikai paramétereit is ellenőrzik. Fontos, hogy ne nyomjuk össze a palackot, mivel az automaták a csomagolás formáját, súlyát és vonalkódját azonosítják, ezért csak ép, eredeti alakját megőrző, jól olvasható vonalkódú termékeket fogadnak el visszaváltásra. A korábban gyártott, forgalomba hozott termékek 2024. június 30-ig továbbra is kaphatók lesznek. Ezekért nem kell visszaváltási díjat fizetni, de nem is lehet őket visszaváltani.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...