Nem véletlen, hogy a babaszoba hallatán “babakékre” és “babarózsaszínre” asszociálnak leginkább az emberek. A kék szín megnyugtat, a rózsaszín szeretettel és odaadással tölt fel, így természetes, hogy kisbabánkat is ilyen pozitív színekkel szeretnénk körülvenni. Nincs ez másként a nagyobb gyerekek esetében sem. Bizonyos színekkel segíthetjük, hogy jobban menjen a tanulás vagy, hogy gyermekünk merjen bátrabban kommunikálni. Összeállításunkban tippeket adunk arra, hogy milyen színű legyen a gyerekszoba és ez hogyan hat a gyerek viselkedésére.

Pozitív vs. negatív színek? Milyen színű legyen a gyerekszoba?

Alapvetően nem lehet kijelenteni, hogy jó és rossz színek vannak. Inkább azt érdemes szem előtt tartani, hogy minden színnek van valamilyen hatása, amit segítségül hívhatunk. Gyermekünknek nyugodt környezetet szeretnénk biztosítani, ahol tud tanulni, játszani és pihenni. Nyilván senkinek sem célja egy búskomor, nyugtalanító gyerekszoba kialakítása.

Igazából azt kell közelíteni egymáshoz, hogy milyen színeket szeret a gyermekünk és annak egy világosabb, pasztell árnyalatát használjuk a falfestéshez.

Ha belegondolunk a fekete szín önmagában nyomasztó és szigorú, de emellett elegáns is. Bármilyen vidám színnel párosítva- például sárga, rózsaszín vagy világoskék- már egészen más érzetet hagy maga után. Vagy például a fekete-fehér zebra is lehet kedves dísze a gyerekszobának.

Melyik színnek mi a hatása a gyerek viselkedésére?

Általánosságban elmondható, hogy a világos, pasztell árnyalatok nyugalmat, biztonságot sugároznak. Abba a helyiségbe, ahol a gyermekünk alszik világos, megnyugtató színek kerüljenek. Ha a kéket vagy a lilát szereti nagyon, akkor annak egy világos árnyalatát fessük  a falra. Hosszútávon megterhelő az idegrendszer számára a sötét, intenzív szín vagy az élénk minták. De például bútornak választhatunk élénkebb színeket, egy világos fal mellett egy sötétkék asztal kiegyensúlyozottan hat.

A kék és a zöld nyugtató hatással van a gyerekekre. Ha nagyon túl vannak pörögve, leterhelt az idegrendszerük ezek a színek segítenek koncentrálni, lecsendesedni. A zöld szín kifejezetten gyógyító, ami egy erősebb negatív érzelem vagy történés esetén is érvényes.

A sárga és a narancssárga szín kifejezetten energizáló, növeli az életkedvet és a kreativitást. Mivel ezek a színek feltöltenek, segítik az egymás közti kommunikációt és aktív, kreatív időtöltést eredményeznek.

A piros és a lila nagyon erőteljes hatású lehet, ezért nem elsősorban gyerekszobába ajánlottak. A piros szín ugyan növeli az önbizalmat, de a piros fal vagy sok piros bútor – amikor túlsúlyban van- növeli az agressziót. A lila színnek van nyugtató hatása, de inkább a világosabb árnyalatait használjuk a gyerekszobába.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...