Feketére festeni a hálót vagy a nappalit őrültség, mert komor, beszűkíti a teret, és még a hangulatod is nyomott lesz tőle – biztos? Manapság a feketének igenis helye van a lakberendezésben, számtalan remek példa bizonyítja. A sötétebb színek mélységet adnak a térnek és karakteresebbé teszik otthonunkat, a fekete pedig szinte mindenhez jól megy. Na de mi az a minden? A tompa és semleges színekkel, például a fehérrel, bézzsel, különböző földszínekkel remekül passzol, de ennél sokkal kreatívabbak is lehetünk. Milyen szín illik a feketéhez? Mutatjuk a legjobb párosításokat visszafogottól a merészig.

Paint it, black

A fekete felhívja magára a figyelmet és szuperül kiegészíti a különféle árnyalatokat. Míg a fehér a merészebb színeket és formákat tompítja, addig egy csipetnyi fekete képes élővé tenni a teret. Ráadásul nem kell mindent bemázolni, egyetlen feketére festet fallal is eredetivé varázsolhatunk bármilyen helyiséget. Kérdés, hogy milyen árnyalatáról beszélünk. A barnásszürke mokkafeketéről, a világosszürkésnek ható sárfeketéről, esetleg az éjfeketéről? Lehet hideg és meleg színárnyalatú, de az összhatás végül azon múlik, hogy milyen színnel kombináljuk. Ezzel el is érkeztünk a lényeghez.

Milyen szín illik a feketéhez? A legjobb párosítások

Általánosságban elmondható, hogy a semleges, pl. a fehér, bézs vagy földszínek kiegyensúlyozzák a feketét, így a tér nyugodtabb, visszafogottabb hatású lesz. A merész, élénk színek feketével kombinálva még erőteljesebbnek hatnak, és persze az sem mindegy, milyen árnyaltot választunk. Legyünk bátran kreatívak!

1. Fekete bordóval

A bordó kifinomult és klasszikus szín, karakteres, mély árnyalata átmelegíti és elegánssá teszi az belső tereket. Hogy működik-e feketével? Nagyon is!

2. Csipetnyi fekete rózsaszínnel

Ahogy fentebb írtuk, nem feltétlenül kell full feketében gondolkodni, elég, ha néhány elemen visszaköszön. A kiegészítők és a pult egyensúlyt teremtenek, így nem lesz „babaházas” ez a konyha:

És akkor az ellenpélda:

3. Legyen FEKETE!

A szinte teljesen fekete konyha egyáltalán nem lenhangaló, sokkal inkább nyugtató és pihentető. A meleg fény és natúr kiegészítők lágyítjuk a teret, ettől lesz az összhatás otthonos.

4. Fekete és arany

A klasszikus retró bútor fekete-arany tapétával merész, egyáltalán nem hétköznapi választás. Aki szeret kísérletezni és vonzódik a különleges megoldásokhoz, az hasonló párosítással nem lőhet mellé.

5. Természetes színekkel

A fekete és a barna együtt hangulatos és modern hatást teremt. Néhány élénkzöld növénnyel természetesebb, lágyabb az összkép.

6. Örök klasszikus: fekete-fehér

Az ikonikos kombináció. Sikkes, időtálló és minden, csak nem unalmas. Válasszuk ki, hogy melyik szín legyen a domináns, a másikat pedig kiegészítőként használjuk.

7. Sötétkék és fekete: ütős páros

A fekete és a sötétkék intenzitásában és hatásában hasonló érzetet kelt, ezért érdemes kiegészítőként világosabb, semleges árnyalatokat, anyagokat választani.

Segítség, ez túl sötét!

Nem kell rögtön ecsetet ragadni, semmi sincs veszve! Ahogy a fentebbi példák is mutatják, a kiegészítők, bútorok rengeteget számítanak. A fényforrásokkal is lehet trükközni: használjunk több lámpát, és irányítsuk ezeket felfelé ÉS lefelé, így kevésbé lesz drámai az összkép.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...