Mi is az a közgyógyellátás?

Ez az állami juttatás hozzájárul a szociálisan rászorult személy azon kiadásaihoz, amelyek egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához szükségesek. A járási hivatal a normatív alapon járó közgyógyellátásra való jogosultságot két évre állapítja meg. Az alanyi jogosultság esetében 4 évre szól a jogosultság.

Kinek jár?

Itt el kell különíteni, hogy alanyi, vagy normatív jogcímen jár-e.

Alanyi jogon kaphat az átmeneti gondozásban részesülő és a nevelésbe vett kiskorú. Az aktív korúak ellátására jogosult egészségkárosodott személy. A pénzellátásban részesülő hadigondozott és a nemzeti gondozott. A rokkantsági járadékos. Az is, aki magasabb összegű családi pótlékban részesül, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül.

Mindemellett az is jogosult lehet, aki rokkantsági ellátásban részesül és az egészségi állapota nem haladja meg a 30%-os mértéket. Vagy rokkantsági ellátásban részesül és 2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult. Továbbá, aki öregségi nyugdíjban részesül és  2011. december 31-én I. vagy II. csoportú rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra volt jogosult.

Normatív jogcímen az kaphat, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 105%-át (29.925,- Ft), és a rendszeres gyógyító ellátások havi költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10%-át (jelenleg: 2.850,-Ft).

Vagy az is kaphat, aki egyedül élő, és havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 155%-át (jelenleg: 44.175,-Ft) és a rendszeres gyógyító ellátások havi költsége meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10%-át (jelenleg: 2.850,- Ft)”.

Az alanyi és a normatív mellett lehetőség van még méltányossági közgyógyellátást igényelni. Ezt viszont már nem a járási hivatalok, hanem a települési jegyző intézi és állapítja meg a mértékét is.

Mire használható a közgyógyellátás?

Közgyógyellátási igazolvánnyal térítésmentesen jogosult a társadalombiztosítási támogatásba befogadott gyógyító ellátásokra, azaz: gyógyszerkerete erejéig a tb támogatással rendelhető gyógyszerekre, tápszerekre. Egyes gyógyászati segédeszközökre, ideértve a protetikai és fogszabályozó eszközöket is. A gyógyászati segédeszközök javítására és kölcsönzésére a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár erejéig. Mindemellett az orvosi rehabilitáció céljából igénybe vehető gyógyászati ellátásokra a közfinanszírozás alapjául elfogadott ár erejéig (pl. gyógyfürdő ellátás).

A közgyógyellátás iránti kitöltendő kérelem a kormányhivatal oldalán elérhető.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...

Durván megszaporodtak az SMS-es csalások: a rendőrség nevében próbálják lehúzni az embereket

Az elmúlt időszakban az e-mailes mellett az SMS-es csalások száma is megnőtt. Tavaly például a Magyar Posta nevével visszaélve próbálták becsapni a gyanútlan áldozatokat...

Otthonfelújítási támogatás 2024 feltételei: így kaphatsz maximális összeget

Június 3-tól lehet pályázni az új otthonfelújítási programra, amelyben az 1990 végig megépült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet támogatást igényelni. A pályázatban kamatmentes hitellel...